​Startups voor energiebesparing kansrijk

14.04.2016 | Branchenieuws | 2870 keer bekeken
​Startups voor energiebesparing kansrijk

In Nederland worden diverse kleine bedrijven opgericht in de energiesector. Deze startups zijn vooral aantrekkelijk om in te investeren als ze zich met effectieve innovaties richten op energiebesparing, zo meldt consultancybureau Magnus Red.

De interesse voor startups in de energiesector groeit: zo verwacht men van startups radicale innovaties en impactvolle oplossingen. Inmiddels beginnen de grote, gevestigde energiebedrijven ook in startups te investeren. Zo maakte Eneco vorig jaar bekend 100 miljoen euro te investeren in energie-gerelateerde startups. Het energiebedrijf heeft daar een aparte afdeling, Innovation & Ventures, voor opgericht. De golf van aandacht voor incubatie- en acceleratieprogramma’s zoals YES!Delft en Rockstart Smart Energy past ook in deze trend.

Sexy
Aan de andere kant gaan er in Nederland geluiden op dat energie een moeilijke sector is om een rol van betekenis in te spelen. ‘Ik zie dat de concurrentie op dit vlak steeds meer toeneemt. Op de een of andere manier vindt half Nederland de energiesector sexy,’ zegt Sjef Peeraer van Budget Energie. Andere redenen voor scepticisme zijn onder meer het kapitaalintensieve karakter, het gebrek aan onderscheidend vermogen en de afwezigheid van stimulerend overheidsbeleid in de energiesector. Hierdoor zullen veel startups falen. Maar welke startups zullen overblijven in de energiesector?

Onderzoek
Magnus Red voerde een exploratief onderzoek uit naar het investeringsklimaat van Nederlandse startups in de energiesector. De studie geeft inzicht in de aanwezige startups, wat hen van elkaar onderscheidt en voor welk type uitdagingen zij staan. Magnus Red selecteerde 102 startups uit competities, accelerator programma’s en de media. Het consultancybureau onderzocht hoe innovatief de startups zijn en wat de verschillen zijn tussen de diverse typen startups.

Interviews en cases
‘Door wetenschappelijke inzichten te combineren met interviews bij twaalf startups en vijf gerelateerde experts hebben we een typologie van het startup-landschap ontwikkeld’, melden de auteurs John Meit en Ruud Bouwhuis in het rapport. Ze gebruikten de volgende startups als case studie: Almeerse Wind, Bleeve, Bluerise, Budget Energie, Delft IMP, DoBots (Crownstone), Ecovat, E-stone batteries, Senfal, Solar Monkey (zonnegarant), Wattsun en Zigzag Solar.

Niet te radicaal
Energieleveranciers zoals Eneco krijgen nieuwkomers steeds meer in het zicht. Ze overwegen te investeren in deze startups. Die kunnen zich het beste richten op energieverbruik en moeten niet té radicaal zijn. Dit soort startups zullen zich veelal bezig houden met energiebesparing. ‘Dit levert veelal een positieve business case op. Grote energiebedrijven, die vaak op zoek zijn naar dergelijke verbeteringen, zullen geneigd zijn om hierin te investeren’, schrijven de auteurs.

Concurrentie
Opwekken van energie is een uitdagende sector voor startups. Dat bevestigt Wim van de Wall van ZigZag Solar: ‘Er is veel concurrentie en veel onzekerheid over waar we heen gaan. Er is ook een gevestigde energiebron zoals steenkool, die veel goedkoper is. Daar moet je dan tegen concurreren.’ De kansen voor startups liggen vooral bij energiegebruik en energieopslag. ‘Ik denk dat opslag een soort heilige graal is in de energietransitie. Op dit moment is iedereen daarnaar op zoek,’ zegt Thomas van Dijk van E-Stone Batteries. Zijn concurrent is Marnix ten Kortenaar van Dr Ten, dat batterijen op basis van zeezout op de markt wil brengen.

Uitdagingen
Magnus Red concludeert dat vooral kapitaalintensieve en radicale startups uitdagingen te wachten staan om te slagen. Dat betekent dat een startup als Bluerise, dat technologie levert voor het omzetten van oceaanwarmte, het lastig krijgt. De meeste kansen zijn er voor startups waarvan de innovaties ‘soft’ maar effectief zijn, stellen de auteurs. Zo zou Bleeve, een online platform dat huishoudens matcht met dienstverleners om het energiegebruik te verlagen, kansrijker zijn dan Nerdalize, dat een serverkachel als 2 in 1 product op de markt wil brengen.

Foto: Op het sociaal internetplatform Bleeve krijgen huiseigenaren inzicht in hun energieverbruik, tips over energiebesparing en de mogelijkheid om te verbinden met andere gebruikers voor gezamenlijke initiatieven, zoals bijvoorbeeld de inkoop van zonnepanelen (foto Daily Creations)

Redactie Ensoc, 14-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • 22.04.2016 - 11:25 uur | Twan van den Bosch

  ik heb het artikel maar half gelezen maar ik zoek een commercieel denkend en acterend persoon die zich bij mij wil aansluiten (en waken over zijn eigen ingebrachte vermogen) voor de ontwikkeling (en het vermarkten) van een nieuw concept pelletkachel. (huiskamer uitvoering)
  ik denk baanbrekende ideeën te hebben op zowel technisch als commercieel vlak.

  Vriendelijke groet , Twan van den Bosch
  Hercules Haarden
  M: 06-55761762
  T: 073-6573686
  www.herculeshaarden.nl

 • P. Lomito
  19.04.2016 - 23:35 uur | P. Lomito

  Beste Dick, uiteraard is het goed om restwarmte te benutten en de Nerdalize-radiator zal dat ongetwijfeld heel goed doen. Maar dat doet er weinig toe want die radiator produceert ook warmte wanneer daar geen behoefte aan is, in de zomer bij een gemiddelde woning of zoals bij mij thuis gedurende 8-9 maanden van het jaar. Om die overtollige warmte kwijt te raken wordt er een flink gat in de gevel gemaakt om die warmte naar buiten af te voeren.

  Ik denk niet dat er veel animo is om in elke kamer een radiator-met-gat-in-gevel te plaatsen, je woning wordt al snel een gatenkaas met alle bijkomende warmteverliezen in de winter. Typisch een oplossing die op papier duurzaam is maar in de praktijk het probleem (warmtevraag) alleen groter maakt, vergelijk met windmolens die milieuvervuilende accu's noodzakelijk maken en bijstook van biomassa in kolencentrales die de CO2-uitstoot eerder opjagen dan verminderen.

  Het stroomverbruik van datacenters bestaat voornamelijk uit actieve koeling, de oplossing ligt hier voor het oprapen met de plaatsing van zonnepanelen op het dak die vooral stroom produceren als de koelingsbehoefte maximaal is. En dit gecombineerd met natuurlijke ventilatie (zoals zomernachtventilatiesystemen) voor de koudere maanden.

 • 19.04.2016 - 09:56 uur | Dick Meeldijk

  @P Lomito:
  verklaar even wat er mis is met het gebruiken van computerwarmte.
  10% van het totale electriciteitsverbruik gaat daar aan op.
  Die energie gebruiken, daar kan toch niemand (behalve jij dan) tegen zijn?
  Of mis ik een paar argumenten?

 • P. Lomito
  14.04.2016 - 13:08 uur | P. Lomito

  Eneco lijkt mij ook de meest kansrijke kandidaat om binnen 12 maanden failliet te gaan: veel investeringen in kansloze start-ups (bijv. Nerdalize), verliesgevende stroomproductie waardoor ingeteerd wordt op eigen vermogen en verplichte splitsing van productie en transport zodat niet langer gecompenseerd kan worden met opbrengsten uit transport. Financieel drijfzand!