​‘Sneller van gas af met klimaatwet en meer belasting’

16.05.2017 | Branchenieuws | 485 keer bekeken
​‘Sneller van gas af met klimaatwet en meer belasting’

Af van het vergunningenmoeras, duidelijkheid op de lange termijn met een klimaatwet en meer belasting op aardgas. Daarvoor pleit directeur Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).
 
Windenergie op zee had in 2013 nog een kostprijs van 12,5 cent per kilowattuur, exclusief kosten voor het elektriciteitsnet. In 2016 rekende Dong een kostprijs van 7,27 cent en dit jaar wonnen Shell, Eneco en Van Oord de tweede Borssele-tender met een bod van 5,45 cent. Wat kan duurzame warmte leren van het succes van wind op zee? Dat het gaat om schaalgrootte, kostprijsreductie en makkelijke vergunningstrajecten, vertelde Van der Gaag onlangs op het Ensoc-congres Warmte zonder Gas.

‘Massa maakt kassa’
Van der Gaag: “Voor de markt is het duidelijk hoeveel windmolens er te bouwen zijn en dat kan op grote schaal. Massa maakt kassa: Dong gaat windparken in Duitsland bouwen zonder subsidie. Het Nederlandse energieakkoord gaat uit van een kostenreductie van 40 procent, die belofte is al ingelost. En om een vergunning te krijgen voor een windpark op zee is alleen een beste bod nodig, bedrijven hoeven niet te waden door een vergunningenmoeras.”

Vraagstuk van bestaande bouw
Zo populair als windenergie is duurzame warmte nog niet, wijst Van der Gaag op recente SDE+-cijfers. Van de subsidieregeling is tot 15 procent ingezet voor warmteprojecten rond geothermie, wkk’s en biomassa. Dit terwijl warmte 80 procent uitmaakt van de energievraag van huishoudens en 98 procent van de in Nederland gebruikte warmte uit aardgas komt. Daarbij is warmte niet alleen de ovens van huishoudens, maar ook de ovens op 1400 graden van Tata Steel, benoemt Van der Gaag.

Net zo populair als zonnepanelen
De NVDE-directeur ageert tegen de focus op de verduurzaming bij nieuwe woningen (zoals de 54.000 die er vorig jaar bijkwamen in Nederland), terwijl het vooral gaat om de 7,6 miljoen bestaande woningen. Het moet volgens Van der Gaag ouderwets worden dat een huis energie vraagt en niet opwekt. “We hopen dat warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels net zo populair worden als zonnepanelen. Als dat lukt kan dat mensen helpen om de overstap te maken.”

Olof-vander-Gaag-NVDE-warmtezondergas.jp
NVDE-directeur Olof van der Gaag beantwoordt vragen op het Ensoc-congres ‘Warmte zonder gas’ op 18 april in de Hermitage.

Transitie komt niet vanzelf
Overstappen van gas naar warmtealternatieven moet liever gisteren dan vandaag, zeker gezien de doelstelling om Nederland aardgasvrij te maken in 2050.Daar is immers een ‘ongekende versnelling’  voor nodig, weet Van der Gaag, die Nul Op de Meter(NOM)-woningen als voorbeeld noemt. “Vorig jaar zijn er 700 NOM-woningen bijgekomen. Om het doel van 2050 te halen, zouden dat er 240.000 per jaar moeten worden.” NVDE gaat nog verder: 2035 moet het aardgasvrije richtjaar worden. Dat betekent jaarlijks 450.000 NOM-woningen erbij, aldus Van der Gaag. “Klassiek maatwerk kunnen we dan niet leveren, deur voor deur. Tegelijkertijd is energiebesparing niet af te dwingen. De transitie komt ook niet vanzelf: huizen zijn warm, de verwarming doet het altijd.”

Duidelijkheid op lange termijn
Wat de NVDE meeneemt van het succes van wind op zee voor duurzame warmte is duidelijkheid op de lange termijn. Dat is volgens Van der Gaag vast te leggen in een milieuwet met CO2-targets en energiebesparingsdoelen. “De politiek kan de doelstellingen vastleggen, de maatschappij kan meedenken over hoe die doelen te bereiken zijn.”  De exploitatie van duurzame warmte kan verder geholpen worden door het principe ‘vergunning zoekt traject’, denkt de NVDE-directeur. “Gemeenten en provincies kunnen zorgen dat een vergunning al klaar ligt. Dan hoeft er alleen nog een project ingediend te worden. Die logica omdraaien maak je ondernemers heel blij mee.”

Vrijblijvenheid voorbij
De NVDE pleit verder voor subsidie voor hernieuwbare energie gepaard aan zwaardere belasting van aardgas. “Als alle andere warmtealternatieven concurrerend worden tegenover aardgas wordt het interessant. Met de extra inkomsten van die taxering is de inkomstenbelasting weer te verlagen, wat het bedrijfsleven verder helpt.” Een belastingverhoging van 5 cent op aardgas gaat ook voorbij aan vrijblijvendheid in de warmtetransitie, reageert Van der Gaag op vragen tijdens het congres. “Dat is een ingrijpende verandering in de business case van bedrijven. De afspraak van aardgasvrije wijken is ook niet vrijblijvend bedoeld.”

Foto: NVDE-directeur Olof van der Gaag: ‘De energietransitie komt niet vanzelf’.

Tekst: Joost Agterhoek

Redactie Ensoc, 16-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Carel Anink
  18.05.2017 - 21:27 uur | Carel Anink

  Wat kan duurzame warmte leren van het succes van wind op zee? Staat in het artikel.

  Wind op zee is pas succesvol zodra de elektriciteit die er vandaan komt een verhandelbaar (bruikbaar) profiel heeft. Dat is niet zo. Nu moeten er op het land centrales op- en afgeregeld worden om dat profiel te maken. Het lijkt mij niet raadzaam om zo’n enorm onaf product, want dat is de elektriciteit die van zee komt, als voorbeeld te stellen voor warmtelevering met duurzame warmte.

 • Math Geurts
  17.05.2017 - 13:23 uur | Math Geurts

  Nee hoor, wij lobbyen niet. Nul-op-de-meter is een merkwaardig doel. Het draait altijd uit op overproduktie als de vraag laag is en onderproduktie als de vraag hoog is. Dat is parasiteren op collectieve voorzieningen.

 • P. Lomito
  16.05.2017 - 13:00 uur | P. Lomito

  Ik mis een kritisch tegengeluid waardoor de informatie vooral een eenzijdige mening is zoals velen. Verder is het spijtig dat men nog steeds over NOM loopt te toeteren terwijl al bekend is dat dit concept slechts kort houdbaar is. Eerder heb ik er op gewezen dat verkopers/promotors van het NOM-concept zich mogen opmaken voor een onvermijdelijk bezoekje aan de rechtbank omdat koper/huurders van deze woningen worden niet goed voorgelicht (opgelicht?) over de mogelijke gevolgen van de invoering van stroomdiftar in 2020.

  En wat het gas betreft, dat wordt kunstmatig duurder gemaakt door de belastingen op gas sneller te verhogen dan die op stroom. Het zal mij niet weerhouden om in september mijn 17-jarige gasketel te vervangen door een nieuw exemplaar dat nóg zuiniger is dan de huidige HR-ketel. Door de woning energiezuinig te maken heb ik 70% minder gas nodig voor een zeer comfortabel binnenklimaat zodat zelfs een verdubbeling van de gasnota nauwelijks pijn doet.