‘Slimme thermostaat valt vaak duurder uit’

08.12.2014 | Branchenieuws | 1554 keer bekeken
‘Slimme thermostaat valt vaak duurder uit’

Met een slimme thermostaat kunnen consumenten hun verwarming op afstand bedienen waardoor ze energie kunnen besparen. Maar door verborgen kosten duurt het langer om het apparaat terug te verdienen. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenprogramma Kassa.

Kassa zette samen met vergelijkingssite Gaslicht.com zes slimme thermostaten op een rij. Sommige thermostaten zijn los verkrijgbaar, bijvoorbeeld bij een installatiebedrijf of een webshop, zoals Thermosmart, Netatmo en Nefit Easy. Anderen zijn gratis te krijgen bij een energiecontract, zoals Nest (bij een vijfjarig contract bij Essent), Anna (bij NLE) en Toon (bij een vierjarig contract bij Eneco). Nest (van Google) en Anna zijn ook los verkrijgbaar. De slimme thermostaten zijn meestal nog niet gekoppeld aan je slimme meter. Positieve uitzondering daarop is Toon van Eneco.

Energiebesparing
Alle slimme thermostaten werken met apps op je mobiele telefoon. Ze kunnen energiebesparend gedrag stimuleren, maar volgens Milieu Centraal lukt dat alleen als consumenten hun best doen. Wie de thermostaat heel precies instelt en bovendien zijn verbruik bijhoudt met een verbruiksmanager kan energie besparen. Ben Woldring van Gaslicht.com: "Er wordt geschermd met besparingen tot 20%. Dat is wel heel veel. Misschien geldt dat voor een alleenstaande die altijd vergeet zijn verwarming uit te zetten. Die kan een berg geld besparen met een slimme thermostaat. Voor de meeste mensen is zo’n enorme besparing niet realistisch."

Lagere prijzen?
Energieleveranciers bieden de slimme thermostaten gratis of voor lagere prijzen aan als consumenten ook een contract bij hen afsluiten. Nest is gratis te krijgen  bij een vijfjaarscontract bij Essent (of voor 49 euro bij een driejaarscontract). Consumenten hoeven dan alleen de installatie te betalen (79 euro). Maar hierdoor kunnen ze vijf jaar lang niet overstappen. Daardoor lopen ze vier keer de overstapbonus van gemiddeld 213 euro per jaar mis. Ze lopen dus honderden euro's mis omdat ze niet kunnen overstappen door het meerjarig contract. Ben Woldring van Gaslicht.com raadt daarom aan om slimme thermostaten los te kopen, onafhankelijk van energieleverancier.

Redactie Ensoc, 8-dec-14

Foto: slimme thermostaat Toon is gekoppeld aan de slimme meter (bron: Eneco) 

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • 12.12.2014 - 09:09 uur | Martijn Zevenbergen

    Bovendien is er nog geen slimme thermostaat die tevens opbrengsten van zonne-energie combineert met de waardes uit de slimme meter. Als wij een zonne-energie systeem aan het internet koppelen dan moet Toon van Essent (die als enige aan de slimme meter wordt gekoppeld, zie artikel) weer worden afgekoppeld. Toon raakt volledig in de war van de verkoop van elektra op de slimme meter. Reactie van Essent op vragen is dat het niet prioriteit is om het met zonne-energie te laten werken. Er is nog veel te winnen met een systeem die alles combineert: CV instellen, verbruik inzichtelijk maken (gas en elektra) en eventueel opbrengst van zonne-energie.