Serverkachel beste initiatief voor energiebesparing

11.03.2016 | Branchenieuws | 1547 keer bekeken
Serverkachel beste initiatief voor energiebesparing

Nerdalize is een server die tegelijkertijd het huis verwarmt. Deze twee-in-een oplossing komt uit de bus als beste energiebesparende initiatief van de DOEN Energie[s]topper competitie. Nerdalize is zowel de titel ‘Zero Hero’ als 100.000 euro ontwikkelingsgeld rijker.

De prijs wordt uitgekeerd door Stichting DOEN, die al ruim tien jaar initiatieven in binnen- en buitenland ondersteunt op het gebied van duurzame energie met de bijdrage van de Nationale Postcode Loterij. Doel daarvan is de CO2-uitstoot terug te dringen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan. De stichting heeft de DOEN Energie[s]topper competitie in het leven heeft geroepen om innovatie in de energiebesparingssector te stimuleren met als doel om verdere klimaatverandering tegen te gaan. Aanleiding voor de competitie was de evaluatie van Ecorys van het Duurzame Energieprogramma van DOEN waaruit bleek dat innovatie op het gebied van energiebesparing achterblijft.

Twee vliegen in een klap
Nerdalize wist een vakkundige jury onder leiding van Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie van het energieakkoord, te overtuigen van de potentie van hun idee. Nerdalize liet vier medefinalisten en in totaal 104 deelnemende teams achter zich. Volgens de jury heeft Nerdalize een on-Nederlandse ambitie; ze denken groot. Juryvoorzitter Ed Nijpels: "Nerdalize slaat twee vliegen in één klap. Het brengt het nieuwe denken in de praktijk door twee businessmodellen te combineren tot een levensvatbaar idee. Nerdalize decentraliseert datacentra, de grootverbruikers van meestal fossiele energie. Zij hoeven niet meer te koelen. De servers leveren decentraal goedkope duurzame verwarming aan huishoudens."

Opschalen vanaf 2017
Florian Schneider van Nerdalize: “Voor ons maakt het winnen van deze prijs het mogelijk de belangrijke stappen richting productieschaal te versnellen. Zo kunnen wij onze visie van goedkope duurzame warmte en betaalbare rekenkracht sneller waarmaken. Wij gaan dit jaar opnieuw een aantal huizen met Nerdalize systemen uitrusten en vanaf volgend jaar kunnen we echt opschalen. Per huishouden moet je dan denken aan circa 3 ton CO2 besparing elk jaar. Het zou mooi zijn als de DOEN Energie[s]topper volgend jaar weer wordt georganiseerd door Stichting DOEN. Het geeft extra aandacht en natuurlijk financiële hulp om duurzame innovatieve ideeën verder te vermarkten."

Gratis warmte
Nerdalize levert gratis warmte voor huishoudens en rekenkracht. Door de servers in de vorm van een verwarmingssysteem bij mensen thuis te plaatsen wordt het mogelijk huizen gratis te verwarmen. De warmte wordt opgewekt door berekeningen die bedrijven en onderzoekers uitvoeren op de servers. Deze combinatie reduceert de kosten van servers drastisch, waardoor de klanten van Nerdalize 30 tot 50 procent op hun rekenwerk kunnen besparen. De energie voor een server wordt dubbel gebruikt: eerst voor nuttig rekenwerk, dan om het huis te verwarmen. Dat resulteert in gratis verwarming, betaalbare rekenkracht en energiebesparing in één.

Concurrenten
Nerdalize nam het op tegen vier medefinalisten. SpeedComfort heeft een innovatieve radiatorventilator ontwikkeld die warme lucht versneld in de ruimte brengt. Senergine zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat met een technische innovatie die van geluid warmte maakt. PowerWindow wil het grote glazen oppervlak van onze bebouwde omgeving slimmer maken door opwek- en besparingsmogelijkheden in ramen te integreren. EnergyParty tenslotte richt zich met een variant op de welbekende Tupperware-party op het omzetten van de goede energie-bedoelingen van veel woningeigenaren naar concrete verduurzamingsacties.
 
105 aanmeldingen
Voor de competitie schreven 105 Nederlandse ondernemers uit de energiebesparingssector zich in. Jasper Snoek van Stichting DOEN: “We hebben de competitie in het leven geroepen om creatieve ondernemers te inspireren en innovatie in de energiebesparingssector stimuleren. De hoeveelheid en diversiteit van de inzendingen toont aan dat ondernemers wel degelijk mogelijkheden zien in energiebesparing. Met de prijs van 100.000 euro geven we een substantiële bijdrage aan de ontwikkeling van producten en/of diensten en hun marktintroductie. Dit maakt het naar verwachting makkelijker voor andere financiers om ook in te stappen.”

Foto: Winnaars en juryvoorzitter van de DOEN Energie[s]topper competitie, van links naar rechts: Florian Schneider (Nerdalize), Ed Nijpels (SER) en Boaz Leupe (Nerdalize).

Redactie Ensoc, 10-mrt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (8)

Reageren
 • P. Lomito
  19.03.2016 - 13:06 uur | P. Lomito

  Mensen worden verblind met de zogenaamd gratis warmte die Nerdalize levert. Dat die warmte allesbehalve gratis is blijkt wel uit de volgende feiten:
  - Nerdalize betaalt geen huur voor het gebruik van je woning terwijl ze een flink stuk ruimte in beslag nemen en schade aan de woning veroorzaken met het gat in de buitengevel
  - Nerdalize betaalt niet voor het gebruik van je glasvezelverbinding, maar gebruiken wel een aanzienlijk deel van je internetcapaciteit waardoor er minder ruimte overblijft voor digitale televisie, downloaden van films e.d. en het uploaden van foto's / video's, dus veel wachten en haperende TV...
  - Nerdalize betaalt wel voor het gebruik van stroom maar doen dat niet vooraf zodat jij eerst een hoger maandbedrag mag aftikken.
  - Nerdalize levert warmte wanneer zij rekenkracht nodig hebben, niet wanneer jij warmte nodig hebt, niet alleen in de winter wanneer je die warmte wel kunt gebruiken maar vooral ook in de zomer. De warmteafvoer naar buiten voorkomt niet dat de woning oververhit kan raken door het afstralen van warmte en het wegventileren van relatief koele binnenlucht die dan vervangen wordt door warme buitenlucht.
  - Om gebruik te maken van de radiator moet je stroom afnemen van Eneco, een firma die ik liever links laat liggen vanwege zeer risicovolle investeringen in onrendabele energieopwekking. Ook staat Eneco op omvallen door de wettelijk verplichte splitsing van verliesgevende (!!) stroomproductie en winstgevend netbeheer. Eneco failliet, dan ook Nerdalize waarna je alsnog kunt fluiten naar de financiële vergoeding van de gebruikte serverstroom... uiteindelijk betaal je dus ook de gratis stroom zelf!

 • Anton Schiere
  15.03.2016 - 20:22 uur | Anton Schiere

  Het bovenstaande artikel heeft nu een aantal reacties geoogst.

  Het lijkt gepast als Florian Schneider en Boaz Leupe van Nerdalize nu zelf hierop ingaan zodat de discussie zich kan verdiepen en desgewenst hunnerzijds zaken kunnen worden verduidelijkt, c.q. er wezenlijk een constructieve wisselwerking in de communicatie over het onderwerp ontstaat. Zij hebben immers niet voor niets een prijs gewonnen.

  Zo'n aanpak zou in de breedte überhaupt de waarde van deze site verhogen als dit bij alle artikelen en de reacties daarop zo zou gaan! Anders immers blijft e.e.a. enkel steken op het poneren van ideeën en het ontvangen van commentaren daarop.

 • P. Lomito
  15.03.2016 - 13:54 uur | P. Lomito

  Belangrijkste is dat je als bewoner in de gelegenheid bent om de stroomtoevoer naar de server af te sluiten zodat de server geen ongewenste warmte kan produceren. Afhankelijk van het isolatieniveau van de woning is dat 6 tot 10 maanden per jaar...

  Zoals gezegd zullen we hier over enkele jaren niet meer over horen.

 • Anton Schiere
  15.03.2016 - 11:01 uur | Anton Schiere

  Het plan is in basis best prima, maar zoals althans hier beschreven lijkt het nog wat onvolledig.

  Als voor het afvoeren van de warmte uit de servers gebruik gemaakt wordt van vloeistof koeling, kun je als de warmte zoals 's zomers in huis niet nodig is de warmte in de grond opslaan en er 's winters weer uithalen met een warmtepomp. Voordeel is voorts, dat die zoemende serverradiator niet in je woonkamer hoeft te staan, maar in de kelder of op zolder. Deze totaal oplossing vergt echter wel een redelijke investering.
  Als het huis voorts wordt voorzien van zonnepanelen kan een deel van de overvloedige energie in de zomer ook als warmte worden opgeslagen voor hergebruik in de winter en dan kom je, buiten het energieverbruik van de server, en afhankelijk van de isolatiewaarde al redelijk in de buurt van een energie neutraal huis.

  Ander heikel punt dat evenmin belicht werd in bovenstaand artikel is, dat het op die manier decentraliseren van servercapaciteit wel extra eisen stelt aan de snelheid van de internet verbinding.

  Kortom in basis best prima een prima idee, dat echter nog een paar slagen nadere uitwerking lijkt te behoeven.

 • Hans de Wit
  15.03.2016 - 09:45 uur | Hans de Wit

  In beginsel klinkt dit als een zeer goede vondst. Het is mij bekend dat servers veel warmte produceren en meestal ook gekoeld moeten worden. Het is daarom de kunst om die warmte nuttig in te zetten (restwarmte dus). Maar ik blijf even hangen bij wat praktische vragen: worden hiertoe 'straks' servers bij particulieren of woningcorporaties geplaatst? Betekend dit extra leidingen en aansluitingen naar deze woningen? Hoe hoog is het stroomverbruik v/d servers? Dit plan lijkt me goed haalbaar in dichtbevolkte steden/wijken in Nl. E.e.a. zal ook contractueel goed geregeld moeten worden. Misschien loopt ik te ver 'vooruit', maar in de uitvoering zitten nog wel wat hobbels. Ps. ik blijf voorstander om restwarmte nuttig in te zetten; hoe minder aardgas, hoe liever.

 • P. Lomito
  11.03.2016 - 18:17 uur | P. Lomito

  De oplossing is dan ook om 's zomers een geïsoleerde kast om de serverradiator te plaatsen die voorkomt dat er warmte wordt afgegeven aan de woning en dat lucht uit de woning wordt aangezogen.

 • P. Lomito
  11.03.2016 - 12:51 uur | P. Lomito

  Ik heb het antwoord al gevonden: in de zomer wordt de overtollige warmte via een buis naar buiten afgevoerd, de serverradiator moet daarom altijd aan een buitengevel geplaatst worden.

  Daar ben je dan klaar mee, niet alleen een lelijke radiator in je woonkamer maar ook nog een gat in je gevel, een koudelek in je thermische schil en op de koop toe een warme radiator die afgekoeld wordt met de lucht uit jouw woning. Tegelijk wordt via raamroosters warme buitenlucht (zomer) aangezogen die de woning verder verwarmt.

  Je moet wel knap gestoord zijn om je kostbare woning en woongenot zo op het spel te zetten voor een besparing op een gasbesparing van ongeveer € 10 per maand. We zullen dan ook weinig meer horen van dit product, net zoals we nooit meer iets gehoord hebben van de Solar Freezer.

 • P. Lomito
  11.03.2016 - 08:33 uur | P. Lomito

  Kan iemand me uitleggen wat er in de zomer met die overtollige serverwarmte in de woningen gedaan wordt?