Energiebeleid hoog op politieke agenda

29.07.2014 | Branchenieuws | 460 keer bekeken
Energiebeleid hoog op politieke agenda

Zorgen over energie leveringszekerheid, stijgende prijzen en klimaatverandering maakt dat energiebeleid hoog op de politieke agenda staat. Landen concentreren zich op verschillende oplossingen, terwijl Duitsland primair inzet op hernieuwbaar overweegt Groot-Brittannië om schaliegas in te zetten. Dit blijkt uit het rapport Shalegas and Fracking: examining the evidence dat is samengesteld door Scientists for Global Responsibility en de NGO Chartered Institute of Environmental Health. Het rapport concentreert zich op de Britse situatie.

Verschillende wetenschappelijke studies die de emissie uitstoot van schaliegas hebben berekend over de gehele levenscyclus (inclusief winning, verwerking en transport) komen tot divergerende conclusies. Sommigen concluderen dat schaliegas meer emissies genereert dan kolen, anderen zeggen minder. Het verschil zit hem vooral in de berekening van vluchtige emissies (onbedoeld lekken van methaan).

Om schoner te zijn dan kolen moet het lekken beperkt blijven tot maximaal 3.2% terwijl in Amerika lekratio’s zijn gemeten van 9%, 12% en 17%, staat in het rapport. Een tweede probleem is dat het stimuleren van schaliegas door de Britse overheid de nadruk minder legt op duurzame energie en dit de investeringen in duurzame energie in gevaar brengt.  Met schaliegas kan een deel van de gasbehoefte van het Verenigd Koninkrijk worden voorzien,  maar is niet voldoende om geheel zelfvoorzienend te worden. Schalie gas is dan wel schoner dan kolen, de gewonnen kolen zijn qua prijs gedaald dankzij het schaliegas in Amerika maar worden onder andere in het Vereningd Koninkrijk gestookt.

Verder betwijlft het rapport of schaliegas voor een daling van de energieprijzen zal zorgen zoals in Amerika aangezien de Britse markt open is en het daarom minder effect heeft op de binnenlandse prijs omdat het aan de hoogste bieder zal worden verkocht.

Naast bovengenoemde problemen bespreekt het rapport de andere vaak genoemde risico’s van schaliegas als watervervuiling, watertekorten, aardbevingen, tekortschietende regelgeving en gevaren voor de gezondheid.

 

Bron: Energieoverheid, 28-jul-14  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren