Rijk wil geen sjoemelstroom meer inkopen

18.08.2016 | Branchenieuws | 1598 keer bekeken
Rijk wil geen sjoemelstroom meer inkopen

Het Rijk wil af van sjoemelstroom. Ze wil komende jaren alleen groene stroom inkopen die afkomstig is uit wind of zonne-energie. Dertig procent moet komen van nieuwe Nederlandse windparken of zonneprojecten.

De Rijksoverheid wil komende jaren 70 procent van haar groene stroom inkopen, inclusief certificaten oftewel garanties van oorsprong. De stroom moet komen uit wind- of zonne-energie uit een aantal Europese landen. De overige 30 procent wil het Rijk kopen via losse certificaten van nieuwe Nederlandse windparken of zonne-energieprojecten. Daarmee bouwt de Rijksoverheid het vergroenen van grijze stroom met certificaten van Noorse waterkrachtcentrales af.

Geen sjoemelstroom meer
Het Rijk verbruikt jaarlijks circa 1000 gigawattuur elektriciteit. Sinds dit jaar maakt het Rijk al geen gebruik meer van certificaten van Scandinavische waterkrachtcentrales. Daarmee komt de Rijksoverheid tegemoet aan het verzoek van Wise Nederland om geen gebruik te maken van ‘sjoemelstroom’, waarbij elektriciteit wordt ingekocht bij grijze stroomleveranciers om vervolgens ‘vergroend’ te worden met de inkoop van certificaten oftewel garanties van oorsprong.

Rijk past beleid aan
Markus Schmid, campagneleider bij Wise: “We vragen de Rijksoverheid al sinds 2013 om te stoppen met sjoemelstroom. De Nederlandse staat trekt jaarlijks miljarden uit om duurzame energie in Nederland te subsidiëren. Het is een voor de hand liggende gedachte om deze energie als overheid dan ook zelf te gaan gebruiken.” Uit een rapport dat Wise begin februari publiceerde bleek dat het Rijk geen plannen had om het inkoopbeleid aan te passen. Dit situatie is inmiddels veranderd, zo blijkt uit het persbericht van de Rijksoverheid.

Marktconsultatie
Namens alle ministeries organiseert het Rijksvastgoedbedrijf een marktconsultatie om de aanbesteding van de inkoop van groene stroom voor te bereiden. Die aanbesteding gaat over de inkoop van stroom van 2018 tot en met 2021. Uit de consultatie moet blijken of de markt de gevraagde hoeveelheid groene stroom kan leveren en wat de meerprijs is van het gevraagde type certificaten. De marktconsultatie vindt plaats in september. De aanbesteding start naar verwachting in november.

Overgangsperiode
Op de langere termijn wil het Rijk alleen elektriciteit kopen die in Nederland zelf duurzaam is opgewekt, zo veel mogelijk op rijksgrond. De komende vier jaar is dat nog niet haalbaar, meldt de Rijksoverheid. Ze noemt de jaren 2018-2021 ‘een overgangsperiode’. “Door 30 procent van de groene stroom te kopen met Nederlandse certificaten, levert het Rijk ook een bijdrage aan het opwekken van duurzame energie in Nederland.”

Contracten lopen in 2017 af
Volgens Wise lopen de contracten die de Rijksoverheid met grijze stroomleveranciers E.On en Delta heeft gesloten af in 2017. Dat is het moment waarop de Rijksoverheid moet overstappen naar een écht duurzame stroomleverancier, meldt Wise. Directeur Peer de Rijk: “De Rijksoverheid kan afspraken maken met een leverancier om met langjarige afname door de Rijksoverheid als garantie nieuwe productiecapaciteit neer te zetten. Andere grote partijen zoals de NS en Google hebben dat ook al gedaan en laten windmolens bouwen.”

Foto: Windmolens en een zonnepark bij Waalwijk (foto Riesjard Schropp, bron Rijksoverheid)

Opleiding over energieinkoop
Meer weten over inkoop van energie? Volg dan de opleiding 'Inkoop van Energie' van stichting PHOE.

Redactie Ensoc, 18-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Carel Anink
  25.08.2016 - 22:52 uur | Carel Anink

  Groene stroom veroorzaakt een toename van de CO2 uitstoot.

  Duurzame energie wordt geproduceerd omdat de overheid subsidie verstrekt die het aantrekkelijk maakt. De toename van duurzame energieproductie ontstaat alleen doordat er subsidie beschikbaar komt. De subsidie wordt betaald aan producenten van duurzame elektriciteit voor elke kilowattuur (kWh) die zij produceren. Bijvoorbeeld: De huidige windmolens die in Nederland staan zijn voor een deel gesubsidieerd met de zogenaamde MEP subsidie. De windmolenaar met MEP subsidie kreeg gedurende 10 jaar 7,8 Eurocent per kWh aan subsidie. Dat was voor een molen van één MW (1000 kW) in die tien jaar 1,4 miljoen Euro. Bij aanschaf koste die molen ca. 1.1 miljoen Euro. Zonder die subsidie was er nooit een windmolen geweest.

  De zogenaamde groene stroom wordt groen gemaakt met Garanties Van Oorsprong (GVO) van duurzaam opgewekte elektriciteit. Dit is ongeacht waar die elektriciteit vandaan komt. Dus als er elektriciteit van een kolencentrale wordt gekocht en GVO’s van een windmolen, dan wordt de kolenstroom groene stroom. De prijs voor een GVO van windenergie ligt momenteel tussen 0,2 en 0,3 Eurocent per kWh en die van biomassa-energie ligt tussen de 0,08 en 0,13 Eurocent per kWh. Deze vergoedingen zijn verre van voldoende om de onrendabele top van duurzame productiemiddelen te dekken. Daardoor zal de GVO handel niet leiden tot een toename van duurzame elektriciteitsproductie.

  Uit het voorgaande kunnen we opmaken dat de groene stroom eigenlijk van alle Nederlanders is omdat die er gezamenlijk via de belasting voor hebben betaald. Degene die zegt groene stroom te kopen maakt Nederland daarmee niet groener. Is dat erg? Je zou in eerste instantie zeggen dat het geen nut heeft maar ook niet schadelijk is. Echter, als ik een buurtbewoner vraag waarom hij de hele nacht zijn tuinverlichting laat branden, dan zegt hij “Ik vind het mooi en het maakt voor het milieu niets uit, want ik heb groene stroom”. Met andere woorden daar waar groene stroom het excuus is om te verspillen is groene stroom er de oorzaak van dat de CO2 uitstoot toeneemt en Nederland minder groen wordt.

 • 23.08.2016 - 15:34 uur | Roland De Bresser

  De laatste jaren is energie alleen maar goed koper geworden, ondanks verhoging van de btw. Vooral duurzame energie uit Duitsland helpt onze prijzen te verlagen. Willen we een schoner milieu zal het geld gaan kosten. En aangezien wij allen het rijk zijn betalen we allen op de een of andere manier mee. Als je dit in de tijd ziet is dat een kleine verhoging per jaar. Dat bouwt zich op tot een behoorlijk bedrag, al weten we niet of het dat bedrag word en wat de basis prijzen voor energie dan zullen zijn. Aangezien we ook niet weten wat de inkomens zijn is het lastig te zeggen wat de impact zal zijn tegen die tijd.
  Ik kan en zal ook niet beweren dat het mee valt of tegen valt, omdat dat nog niet te voor zien is.
  Ik denk wel dat het goed is dat het rijk nu meer duurzame energie inkoopt. Het is goed al voor beeld, maar ook om de vraag er naar te laten toenemen wat projecten in duurzame energie een duwtje in de rug zal geven.

 • P. Lomito
  18.08.2016 - 23:08 uur | P. Lomito

  Als je A zegt... maar doelmatig is het allemaal niet en een positief effect op het milieu zal nooit aangetoond kunnen worden. Ik verheug me dan ook op de dag dat gezond verstand weer de boventoon gaat voeren in het klimaat- en energiebeleid van onze overheid.

  Zolang dat niet gebeurt zullen we vrijwel dagelijks geconfronteerd worden met verspillingen van kostbare publieke middelen. Dat de overheid verspillend is weten we van de diverse parlementaire enquêtes (Fyra, JSF, HSL, Betuwelijn) maar al deze debacles vallen met een orde grootte van enkele miljarden euro's volledig in het niet bij de financiële catastrofe die nu in de maak is met het SER-Energieakkoord en het Parijse klimaatverdrag. We praten dan over een orde grootte van zo'n 80 miljard euro die via de energierekening van burgers wordt binnengeharkt en dan vooral die van minder draagkrachtige gezinnen die niet in staat zijn om hun energierekening te beperken met uitbundige woningisolatie en een dak vol zonnepanelen. Dit wordt een financiële slachtpartij onder de ruim 2 miljoen huishoudens die nu al met moeite rond komen...