‘Restwarmte is nog steeds goed idee’

20.05.2015 | Branchenieuws | 1451 keer bekeken
‘Restwarmte is nog steeds goed idee’

Het benutten van afvalwarmte uit de industrie voor huishoudens is nog steeds een goed idee, ook al betaalt het Warmtebedrijf Rotterdam dubbel zoveel voor deze restwarmte. Dat meldt warmte-expert Stijn van Leeuwen van Rotterdam Engineering.

Het Warmtebedrijf Rotterdam, dat restwarmte van afvalverbrander ARV in Rozenburg aan 50.000 huishoudens in Rotterdam levert, verkeert in financiële problemen. Het betaalt dubbel zoveel als verwacht aan de restwarmte, meldde het Algemeen Dagblad afgelopen zaterdag. Volgens het Warmtebedrijf betekent dit een financiële strop van 5 miljoen euro per jaar voor het duurzame initiatief, met de gemeente als grootaandeelhouder. Volgens de krant is daarnaast het gebruik van overtollige hitte niet milieuvriendelijk, omdat het de huidige, vervuilende industrie in stand houdt.

Handel in restwarmte
Warmtebedrijf Rotterdam koopt restwarmte in en verkoopt die door aan energiebedrijven Nuon en Eneco. AVR Rozenburg beschouwt zichzelf al lang niet meer als afvalfabriek, maar als een moderne energiecentrale, zegt voorlichter Marjolein Boer van Warmtebedrijf Rotterdam. “Wij zien warmte niet als restmateriaal, maar als een volwaardig product dat wij maken met afval.” Ze benadrukt dat de AVR zich houdt 'aan alle afspraken'.  Bij het Warmtebedrijf is de frustratie groot. Het drong aan op een halvering van de prijs, maar kreeg van de rechter nul op het rekest, zo meldt het AD.

‘Milieuaspect snijdt geen hout’
Stijn van Leeuwen, expert op gebied van warmte, reageert op het artikel uit het AD. Volgens Van Leeuwen snijdt het argument, dat de restwarmte niet milieuvriendelijk is ‘omdat het de huidige, vervuilende industrie in stand houdt’, geen hout. “Het Warmtebedrijf heeft voorafgaande aan het gebruik van de restwarmte van AVR de afweging gemaakt of het product milieuvriendelijk (genoeg) is. Of het had die afweging moeten maken. Deze restwarmte is het bestaansrecht van het Warmtebedrijf. Het argument ‘niet per se milieuvriendelijk’ nu hanteren is daarmee oneigenlijk.”

In de voet geschoten
“Wat mij enorm tegenstaat is dat het Warmtebedrijf eigen falen nu afwentelt op het product restwarmte,” zegt Stijn van Leeuwen. “De rechter oordeelt dat AVR zich aan de afspraken houdt. Blijkbaar heeft het Warmtebedrijf zichzelf in de voet geschoten door akkoord te gaan met een prijsstelling voor restwarmte die niet afdoende rekening houdt met omstandigheden die zich wijzigen. En omstandigheden wijzigen zich altijd. Inzetten op een gelijkblijvende of almaar stijgende olieprijs is daarom naïef. Dat hebben de prijsschommelingen van de afgelopen decennia laten zien.”

Maatschappelijke plicht
De prijs die het Warmtebedrijf betaalt voor restwarmte staat volgens Van Leeuwen geheel los van het milieuvriendelijke karakter van restwarmte. “Al wordt voor restwarmte 10 keer meer betaald dan voor warmte uit gas, het gebruik van restwarmte is meer dan een goed idee. Hiermee wordt beschikbare energie volwaardiger benut, in plaats van de restwarmte te lozen op de rivier of uit te stoten in de lucht. Het volwaardiger benutten van energie is naar mijn mening een maatschappelijke verplichting die we te nemen hebben ten behoeve van het milieu. Dat staat los van prijs. De prijs voor restwarmte hebben we als maatschappij te dragen, los van de economie,” aldus Van Leeuwen.

Over Stijn van Leeuwen
Stijn van Leeuwen is eigenaar van Rotterdam Engineering, adviesbureau en ondersteuner voor de aanleg van pijpleidingsystemen, waaronder warmtenetten. Hij is lid van stichting Warmtenetwerk, dat de aanleg en gebruik van collectieve warmte- en koudenetten wil bevorderen. Van Leeuwen geeft als docent les tijdens de opleiding ‘Warmte in 2 dagen’ op 4 en 5 juni 2015 in Rotterdam. Meer informatie over deze opleiding staat op
www.fedec.nl

Foto: AVR Rozenburg levert restwarmte aan 50.000 Rotterdammers (foto Afval Online)

Redactie Ensoc, 19-mei-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Mariette Bilius
  28.05.2015 - 10:19 uur | Mariette Bilius

  Is Marjolein Boer woordvoerder van Warmtebedrijf of van de AVR? Als ik het lees, kan ik mij deze reactie wel vanuit AVR voorstellen, maar niet vanuit Warmtebedrijf.
  Daarnaast krijg ik als betrokken lezer geen beeld van wat het Warmtebedrijf heeft gedaan of gezegd, dat Stijn van Leeuwen daarover zegt 'Wat mij enorm tegenstaat is dat het Warmtebedrijf eigen falen nu afwentelt op het product restwarmte”.

 • Krijn Braber
  27.05.2015 - 09:37 uur | Krijn Braber

  Meelijwekkende verhalen, maar niet heus. Dit doorprikken van deze luchtbel/sprookje zag je al vanaf lichtjaren aankomen en laat wederom het failliet van (te) grootschalige, megalomane neprestwarmteprojecten zien. Reageerder Derk heeft het al een stuk beter begrepen!

 • P. Lomito
  26.05.2015 - 08:12 uur | P. Lomito

  Restwarmte is vooral interessant voor huishoudens met een relatief hoge energierekening voor verwarming. In de energiekosten zitten veel vaste kosten die zwaar op de rekening drukken bij energiezuinige woningen die eerder gebaat zijn bij lage vaste kosten en hoge variabele kosten. Dat is ook de reden dat wij onze gasaansluiting gaan opzeggen: we verbruiken zo weinig energie (nu gas, straks stroom) dat de vaste kosten van de gasaansluiting onnodig zwaar op de totale energiekosten drukken.

 • Derk Reeshofwarmte
  20.05.2015 - 10:32 uur | Derk Reeshofwarmte

  Jammer dat het zo wordt geprezen terwjl de meeste benoemde restwarmte helemaal geen restwarmte is en er op SVP Purmerend na nauwelijks echt duurzame warmtenetten zijn, uit elektracentrales komt namelijk geen rest maar aftapwarmte. Vanwege de hoge benodigde temperatuur wordt het afgetakt uit de stoomtrappen voor de turbines. Deze warmte wordt gewoon opgewekt en kost dus extra brandstof en heeft daarom niets met rest te maken. Dat het aftappen minder grondstof kost dan thuis gas verbranden voor warmte is waar daarom moeten we gasWKK nog niet afschrijven maar voor een eerlijk CO2 vergelijk moet ook het betaalde verlies in de huizen worden meegenomen en de opstartfase + noodstook + de verminderde isolatie als een woning op warmte wordt aangesloten. Dan zie je dat er bij WKK Gas er nog wel wat CO2 winst overblijft maar bij kolencentrales waar er warmte wordt afgetakt het op het randje zit van extra CO2 uitstoot / net een beetje minder. {link verwijderd}
  Echte restwarmte is natuurlijk super en moet worden benut maar niet voor de huidige prijzen en met gebonden consumenten. Maak het maar aantrekkelijker dan gas dan komt de consument vanzelf ! ( echte restwarmte is in de basis gratis ! )