Rendo krijgt boete voor gebrekkige controle meetinstallatie

20.01.2015 | Branchenieuws | 973 keer bekeken
Rendo krijgt boete voor gebrekkige controle meetinstallatie

Energienetbeheerder Rendo uit Meppel heeft twee boetes opgelegd gekregen van in totaal 1,6 miljoen euro. Toezichthouder ACM acht het bedrijf nalatig bij de controle van een meetinstallatie bij een biomassacentrale in Steenwijk.

Rendo heeft de meetinstallatie bij de biomassacentrale niet goed gecontroleerd. De netbeheerder heeft de meetinstallatie geschikt verklaard, maar daartoe onvoldoende controles verricht. Voor deze overtreding heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aan Rendo een boete van ruim 1 miljoen euro opgelegd. De biokolencentrale Stramproy Green Electricity ging in 2013 failliet. Henk Don, bestuurslid van ACM: ”De meetinstallatie in de biomassacentrale had de juiste hoeveelheid duurzaam opgewekte elektriciteit moeten meten. De meetgegevens bleken echter onjuist. Dit had voorkomen kunnen worden als de meetinstallatie vooraf goed was gecontroleerd. Rendo heeft die controle niet goed uitgevoerd en krijgt daarvoor een boete”.

Eisen financiële positie
Rendo had daarnaast op tijd moeten melden dat ze niet aan de eisen voor de financiële positie van netbeheerders voldeed. Deze eisen zorgen ervoor dat netbeheerders voldoende geld in kas hebben voor de uitvoering van hun taken. Doordat Rendo te laat heeft gemeld, belemmerde de netbeheerder ACM in haar toezicht op de financiële positie van Rendo. Voor deze overtreding heeft Rendo een boete gekregen van 530.000 euro. “ACM moet er op kunnen vertrouwen dat zij op tijd de juiste gegevens van de netbeheerders krijgt. Anders kunnen we niet controleren of netbeheerders goed functioneren. Rendo is gelukkig financieel niet in gevaar geweest, maar dat had wel gekund. De betrouwbaarheid van de energievoorziening is essentieel voor consumenten en bedrijven en netbeheerders zijn een belangrijke schakel in dat proces,” aldus Henk Don.

Rendo maakt bezwaar
Rendo gaat er alles aan doen om bezwaar te maken of beroep in te stellen tegen de boete van 1,6 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt heeft opgelegd, meldt RTV Oost. Directeur Eddy Veenstra van Rendo vindt de boete buiten alle proportie. Volgens de directeur is de grootschalige fraudezaak die speelde bij het bedrijf de oorzaak van de overtredingen. Door de fraudezaak verslapten volgens Veenstra de eisen die aan veiligheid worden gesteld. Twee voormalig directeuren van Rendo worden verdacht van de miljoenenfraude bij de bouw van een nieuwe energiecentrale in Steenwijk in 2007. Rendo stak vele miljoenen in het project. Via een achterdeur werd een groot deel van het geld doorgesluisd naar bedrijven die op naam stonden van de echtgenotes van de directieleden. De schade voor Rendo ligt rond de 27 miljoen euro.

Redactie Ensoc, 20-jan-15

Foto: Biomassacentrale Stramproy in Steenwijk ging in 2013 failliet (Steenwijker Courant)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren