Regels voor energiebesparing: het duizelt ondernemers

11.10.2016 | Beursnieuws | 1493 keer bekeken
Regels voor energiebesparing: het duizelt ondernemers

Veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer als het aankomt op de regelgeving voor energiebesparing. Dat bleek op de vakbeurs Energie tijdens een mini-symposium over energieaudits en handhaving.

Het mini-symposium was een van de programmaonderdelen afgelopen woensdag 5 oktober in het Energietheater, midden op de beursvloer van de vakbeurs Energie 2016. Het theater zat niet alleen vol mensen, maar met name ook vol vragen. Logisch, want veel ondernemers zien door de bomen het bos niet meer als het aankomt op de regelgeving. Dat is niet verwonderlijk, zegt klimaatmedewerker Stef Strik van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Strik: ”Voor de handhavers geldt hetzelfde!”.

Co de Smalen, coördinator van het kernteam EED, legt uit wat de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) inhoudt. Kort gezegd vermeldt deze richtlijn de Europese doelstelling van een 20% lager Europees energieverbruik in 2020. Deze richtlijn bevat zowel verplichtingen voor lidstaten als bedrijven, die zijn omgezet in nationale wet- en regelgeving. Een daarvan betreft de verplichting voor grote ondernemingen om een energie-audit uit te voeren.

Kernteam EED
Grote concerns met vele vestigingen verspreid door heel het land komen in aanmerking voor de service van het Kernteam EED. Dit zijn geen ondernemingen met een paar lokale vestigingen, maar hebben landelijke dekking. Omdat de bevoegdheid voor de beoordeling van de concern-audits bij meerdere gemeenten en omgevingsdiensten is verspreid, ligt het risico van een ongelijk speelveld op de loer met daarbij een ongewenste lastendruk voor zowel bedrijfsleven als bevoegd gezag. Om hierin te voorzien is het Kernteam EED opgericht.

Het Kernteam beoordeelt de concern-audit en geeft een advies dat bedoeld is voor de bevoegde gezagen. Het bedrijf is verantwoordelijk om de concern-audit met het pré-advies van het kernteam naar het juiste bevoegde gezag te sturen. Het is de verwachting dat dit advies van het kernteam door de bevoegde gezagen wordt overgenomen waardoor een gelijk speelveld ontstaat en onnodige lastendruk wordt weggenomen.

Impact EED enorm
Volgens Smalen is de impact van de EED enorm: “Het is een accelerator. De grote bedrijven moeten nu echt met de kaarten op tafel. Nieuw is dat vervoer is toegevoegd. Dat is een goede zaak”.

Stef Strik vertelt over de Energie Prestatie Keuring (EPK), een systeem dat energiebesparing voor bedrijven makkelijker en voorspelbaar moet maken. In 2014/2015 namen verschillende Nederlandse bedrijven en instellingen deel  aan de pilot met dit systeem. Op 18 mei 2016 begon de landelijke uitrol van de EPK onder 200.000 ondernemingen. In principe moeten bedrijven met een EPK keurmerk straks ook aan de EED voldoen.

'Begin gewoon'
Aan ondernemers die inderdaad door de bomen het bos niet meer zien wil Strik adviseren: “Begin gewoon met die energiebesparende maatregelen en maak het een structureel onderdeel van je ondernemingsactiviteiten. Dit is misschien wel de enige wet die je verplicht om geld te verdienen!”

Foto: Ondernemers zien door de bomen het bos niet meer als het gaat om de regels voor energiebesparing (foto socialmediaenzo.nl)

Tekst: Janneke van Amsterdam, Handig Communicatie

Bron: Energievakbeurs, 5-okt-16

Redactie Ensoc, 10-okt-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    11.10.2016 - 07:50 uur | P. Lomito

    Geld verdienen met energiebesparing valt vies tegen als je energie voor een habbekrats kunt inkopen. Grote bedrijven betalen nauwelijks energiebelasting en opslag Energieakkoord waardoor de financiële prikkel ontbreekt om aan energiebesparing te doen. De overheid heeft zichzelf een pijnlijke spagaat aangemeten door grote bedrijven vrij te stellen van energiebelastingen vanwege concurrentieoverwegingen en door zich een groen imago aan te meten met het overnemen van de onverplichte klimaatdoelen.