Rechter: gaswinning in Groningen verder omlaag

18.11.2015 | Branchenieuws | 821 keer bekeken
Rechter: gaswinning in Groningen verder omlaag

De NAM mag in Groningen voorlopig niet meer dan 27 miljard kuub aardgas winnen. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State. Het is een streep door de rekening van minister Kamp van Economische Zaken.

Alleen als deze en komende winter relatief streng is mag de gaswinning in Groningen hoger zijn, maar niet meer dan 33 miljard kuub gas. Ook mag de NAM voorlopig nog steeds geen gas winnen in en rond Loppersum, behalve als dat voor de leveringszekerheid noodzakelijk is. Dit volgt uit een uitspraak van de Raad van State, die hiermee zowel het instemmingsbesluit van minister Kamp uit januari 2015 als zijn wijzigingsbesluit van juni 2015 vernietigt. Tegen beide besluiten waren ruim veertig bezwaarmakers in beroep gekomen, waaronder het college van gedeputeerde staten van Groningen, diverse Groningse gemeenten, twee waterschappen en een aantal particulieren. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Oordeel Raad van State
De minister had volgens de Raad van State op basis van alle informatie beter moeten motiveren waarom de gaswinning niet meer kan worden beperkt dan 33 miljard kubieke meter. Uit onderzoeken waarop zijn wijzigingsbesluit is gebaseerd, blijkt dat de winning van minder gas tot een lager seismisch risico leidt. Hoewel de grondrechten niet verplichten om activiteiten waaraan risico's zijn verbonden uit te sluiten, moet uit de belangenafweging wel blijken dat de minister de ‘noodzakelijke voorzorg’ heeft betracht gelet op de ernst en de aard van de gevolgen van de gaswinning. Minister Kamp zal in december een definitief besluit moeten nemen over de beperking van de gaswinning. In juni had hij nog 33 miljard kuub gas toegestaan.

Risico’s gaswinning
Minister Kamp gaat er volgens de Raad van State ten onrechte van uit dat de risico's in het aardbevingsgebied vergelijkbaar zijn met de risico's in delen van het rivierengebied. Volgens de gemaakte risicoberekeningen zijn de risico's in het aardbevingsgebied groter. ‘Hoewel de minister een groot belang hecht aan de leveringszekerheid, heeft hij een hoger winningsniveau toegestaan dan gemiddeld genomen nodig is. De minister had beter moeten motiveren waarom hij bij het bepalen van het maximale winningsniveau is uitgegaan van een relatief koud jaar, waardoor in minder koude jaren meer wordt gas gewonnen dan noodzakelijk is voor de leveringszekerheid.’

Nieuw besluit
Door de vernietiging van het instemmings- en het wijzigingsbesluit zou de NAM onbeperkt gas kunnen winnen zonder beperking in tijd. Daardoor kunnen bezwaarmakers in een slechtere positie terechtkomen dan wanneer de besluiten blijven gelden. Daarom heeft de Raad van State in haar uitspraak een aantal 'voorlopige voorzieningen' getroffen, die gelden tot zes weken nadat de minister een nieuw besluit heeft genomen. Zo beperkt de Raad van State de maximale gaswinning voorlopig tot 27 miljard kubieke meter. Uit onderzoeken van de minister blijkt immers dat deze hoeveelheid voldoende is voor een wat temperatuur betreft gemiddeld jaar. Als het een relatief koud jaar blijkt te zijn, mag alsnog maximaal 33 miljard kubieke meter gas worden gewonnen.

Nederland gasland
Nederland kan niet zomaar stoppen met de gaswinning in Groningen. Dat zei energie-analist Hans van Cleef van ABN-Amro begin oktober op de vakbeurs Energie 2015 in Den Bosch. ‘We kunnen niet a la minute stoppen met aardgas. Dat zegt minister Kamp ook gezegd.’ De NAM wint al sinds 1963 gas uit Groningen. Van Cleef: ‘Nederland is een gasland. We hebben aardgas nodig voor onze energievoorziening. Zestig procent van het gas wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit.’ Wel kan Nederland volgens Van Cleef meer gas uit het buitenland importeren, uit Noorwegen of Rusland of als vloeibaar aardgas (LNG). Van Cleef verwacht niet dat Kamp in december met een drastische verlaging van de gaswinning komt. ‘Het zal een geleidelijke daling moeten zijn’, aldus Van Cleef.

Foto: Gaswinning in het Groningse Slochteren (foto NAM)

Redactie Ensoc, 18-nov-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • P. Lomito
  18.11.2015 - 12:52 uur | P. Lomito

  Nederland exporteert méér gas dan dat er binnenlands gas verbruikt wordt (cijfers CBS 2012):
  - winning van Gronings gas 2.406 PJ
  - import van buitenlands gas 783 PJ
  - export van gas 1.812 PJ (netto export = 1812-783 = 1.029 PJ van eigen gaswinning)
  - eigen gasverbruik 845 PJ
  - mogelijke reductie op gaswinning 1029 / 2406 = 43%

  De grootste gaswinningsreductie kan dan ook zonder problemen voor eigen gebruik gerealiseerd worden door te stoppen met die export. Hiermee kan de winning bijna gehalveerd worden zodat er minder kans op aardbevingen is en we twee keer zo lang gebruik kunnen blijven maken van de Groningse velden voor eigen gebruik.