Rechter draait gaskraan bij Loppersum dicht

15.04.2015 | Branchenieuws | 1013 keer bekeken
Rechter draait gaskraan bij Loppersum dicht

Rond Loppersum mag uit oogpunt van veiligheid alleen nog gas gewonnen worden als dat op andere Groningse locaties niet meer mogelijk is, en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. Dat volgt uit een voorlopig besluit van de Raad van State.

Stichting Vrienden van Groningen Centraal! en de Provinciale Staten-fracties van de SP, CDA en GroenLinks eisten in een spoedprocedure bij de Raad van State dat de gaswinning in Groningen uit oogpunt van veiligheid onmiddellijk zou worden stopgezet. De twee bezwaarmakende partijen hopen zo aardbevingen, die worden veroorzaakt door gaswinning, te voorkomen. Twee weken geleden gaf de Raad van State al aan het gasbesluit van minister Kamp van Economische Zaken niet volledig te willen schorsen, maar wel te zinspelen op vermindering van de winning bij Loppersum en de Eemshaven.

Gaswinningslocaties
De rechter eist dat de gaswinning bij 't Zandt, Overschild, De Paauwen, Ten Post en Leermens wordt gestopt. Deze locaties lopen de meeste kans op aardbevingen. Het gaat om zeven procent (drie miljard kuub) van de gaswinning in Groningen. De Raad van State ziet geen aanleiding om de gehele Groningse gasproductie te stoppen, omdat dan niet voldaan kan worden aan de gasvraag in Nederland en de export naar landen waaraan Nederland gas levert. De totale hoeveelheid gas die in de provincie Groningen omhoog gehaald wordt, blijft echter onveranderd, meldt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

'Probleem verschuift'
Terwijl de kraan in Loppersum dicht gaat, gaat-ie elders in de provincie mogelijk verder open. Nieuwe bevingen liggen op de loer. Die waarschuwing komt van experts en politici, na het besluit van gisteren om de gaskraan bij Loppersum per direct vrijwel helemaal dicht te draaien. Rien Herber, hoogleraar geo-energie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vreest dat daarmee het probleem alleen maar verschuift. "Je creëert een drukgradiënt in het veld. Als je de druk in het veld gelijkmatig laat zakken, is de kans op bevingen minder dan wanneer er een verschil is in het veld. Als je in het zuiden harder produceert dan in het noorden, creëer je verschil in druk." Herber pleit voor een uitgebalanceerd besluit van minister Kamp over de gaswinning in de tweede helft van het jaar, waarover hij in juli besluit.

Uitspraak voorlopig
De uitspraak van de Raad van State is voorlopig. De bezwaren van veertig partijen zullen medio september volledig voor de rechter worden gehoord. Volgens CDA-fractievoorzitter Patrick Brouns is de uitspraak daarom geen echte oplossing voor de provincie Groningen. Hij wil dat de Raad van State het besluit over de gaswinning in andere delen van de provincie naar voren haalt. "Daar willen we snel mee beginnen om zo snel mogelijk duidelijkheid te scheppen. Ik hoop dat dan de conclusie is dat de gaswinning niet alleen in Loppersum, maar overal in Groningen naar beneden moet."

Winningsminimum niet in gevaar
Minister Kamp besloot begin februari 2015 dat de NAM in de eerste helft van 2015 maximaal 16,5 miljard kuub gas mag winnen in Groningen. Later dit jaar bepaalt de minister of het productieplafond wordt gehandhaafd op 39,4 miljard m3 voor geheel 2015 – conform zijn Instemmingsbesluit - of naar beneden wordt bijgesteld. Hierbij zou het absolute winningsminimum volgens de minister in 2015 zo'n 35 miljard m3 zijn. De uitspraak van de Raad van State, dat winning van 3 miljard kuub gas rond Loppersum verhindert, brengt dat minimum niet direct in gevaar.

'Morele overwinning'
De Nederlandse gaswinning maakt circa 15 procent uit van de totale productie in Europa, meldt Reuters. Van de winst gaat ruwweg vijf procent naar de Rijksoverheid. Rechter Thijs Drupsteen trekt het groene licht van de regering voor het winningsplan van de NAM deels in. Minister Kamp zegt de rechterlijke uitspraak zo snel mogelijk te implementeren. Hij voegde toe dat de gaswinning bij Loppersum zal worden verminderd tot het minimum om het gasveld operationeel te houden. Henk Scheffer, die de bezwaarmakers vertegenwoordigde, noemt het besluit een 'morele overwinning', hoewel het de deur open houdt voor het handhaven van de totale gaswinning op het huidige niveau. Hij zegt dat Kamp veiligheidsaspecten in acht moet nemen als hij in juli een volgende beslissing neemt over de gaswinning in Groningen.

Effect op gasprijs
Gashandelaren reageren opgelucht. Ze zien dat het directe effect van de rechterlijke uitspraak beperkt is, hoewel ze zorgen houden over de toekomstige vermindering van de gaswinning. 'Alle biedingen voor gas zijn losgelaten', zegt een handelaar. De gasprijs voor Britse leveringscontracten daalde met 1,4 procent naar 45,95 pence per therm. Voor het besluit lag de prijs op 46,85 pence. De prijsdaling heeft ook te maken met het milde voorjaarsweer, waardoor een overschot aan gas ontstaat. De Britse gasprijzen daalden dinsdag al doordat voor de komende tien dagen hogere temperaturen dan gemiddeld worden verwacht. De gasprijs voor levering de dag erna daalde met 0,2 procent naar 47,65 pence, terwijl de gasprijs voor levering op de dag zelf met 1,6 procent daalde naar 47,35 pence.

Foto: De Raad van State heeft de gaswinning bij Loppersum tijdelijk gestopt (foto NAM)

Redactie Ensoc, 15-apr-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren