Provincie ligt dwars bij zonnepark Den Helder

12.03.2015 | Branchenieuws | 1944 keer bekeken
Provincie ligt dwars bij zonnepark Den Helder

De zonrijke gemeente Den Helder heeft voor de plaatsing van een zonnepark als mogelijke locatie een plek bij het vliegveld op het oog, maar de provincie Noord-Holland is daarover niet positief. De provinciale VVD is echter voor.

Dat blijkt uit een ingezonden brief van de provinciale VVD Noord-Holland op de website Den Helder Actueel. De briefschrijvers Hanneke Kaamer van Hoegee, VVD-statenlid en regiocoördinator voor Den Helder en Texel, en Erik Annaert, VVD-statenlid en woordvoerder Ruimtelijke Ordening, reageren hiermee op een persbericht van de gemeente Den Helder over de Nota Zonneparken. Hierin staat dat de gemeente in 2020 tenminste 20% van de energievraag van de stad wil dekken met duurzame energie. Dat wil de gemeente onder meer doen door grootschalige opwekking van zonne-energie mogelijk wil maken. Voor zonneparken wijst de gemeente drie mogelijke locaties aan: twee tijdelijke, bij sportpark de Dogger en Kooypunt fase IV, en één permanente bij Den Helder Airport (Heldair).

Locatie Heldair
Over locatie Heldair is de provincie Noord-Holland nog niet positief, tot onbegrip van de gemeente. De locatie bij de entree van de stad past volgens de gemeente juist perfect bij de verstedelijkte en vrij industriële omgeving van het vliegveld. Bovendien geeft het een functie aan een plek waar door vele beperkingen van de omliggende functies heel weinig mogelijk is. Gemeente Den Helder wil met de Nota Zonneparken een extra signaal afgeven dat het goed heeft nagedacht over de locatie Heldair voor een zonnepark. De gemeente is hierover nog in goed overleg met de provincie, meldt de gemeente in het persbericht.

Verschil van inzicht
'Kennelijk bestaat er nog verschil van inzicht bestaat tussen de provincie en het gemeentebestuur, waar het de locatie Heldair betreft', melden Kaamer van Hoegee en Annaert. Volgens hen is de VVD Noord-Holland groot voorstander van het opwekken van duurzame energie uit de zon. 'Het realiseren van zonneparken past daar uitstekend bij', meldt de auteurs. Niet elk gebied of perceel in Noord-Holland leent zich volgens hen voor de plaatsing van grootschalige zonneparken, maar 'juist de locatie Heldair leent zich daar wèl uitstekend voor, gezien de verstedelijkte, geïndustrialiseerde omgeving waarbij er geen schade ontstaat voor en in het al aanwezige landschapsbeeld.'

Meeste zonuren
VVD Noord-Holland maakt zich sterk voor het realiseren van een zonnepark op de locatie Heldair. 'Daar heeft de plaats met de meeste zonuren wat ons betreft dus recht van spreken,' schrijven Kaamer van Hoegee en Annaert. De VVD Noord-Holland verwees onlangs de provinciale notatie 'Naar een ruimtelijk afwegingskader zonne-energie' naar de prullenbak, omdat de notitie volgens de auteurs te weinig ruimte biedt voor initiatieven die zich nu in Den Helder aandienen. 'In plaats van te faciliteren en stimuleren, wordt gekozen voor beperken en reguleren', aldus de VVD-statenleden.

Foto: Provincie Noord-Holland is nog niet positief over een zonnepark bij het vliegveld van Den Helder (foto Den Helder Actueel)

Redactie Ensoc, 12-mrt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Breet
    18.03.2015 - 09:19 uur | P. Breet

    In de kop van Noord-Holland zijn heel veel grote daken op het zuiden gericht. Maak het mogelijk dat die eigenaren tegen een redelijke vergoeding PV-panelen kunnen plaatsen. (Eigenaren van windmolens hebben ook een vergoeding voor de plaats en de opbrengst.) We beschermen het aanzien van onze leefomgeving en houden de rust.