Procesindustrie kan energie besparen

11.09.2014 | Branchenieuws | 810 keer bekeken
Procesindustrie kan energie besparen

 

De procesindustrie kan 10 tot 30% energie besparen door het energieverbruik te analyseren, processen te integreren, restwarmte te gebruiken en energiezorg te implementeren. Dat meldt beroepsvereniging van energieadviseurs FedEC.

FedEC presenteert de best practices op de vakbeurs Industrial Processing in Utrecht. Energiebesparing is al jaren een thema in de procesindustrie. Toch, zo constateert Ron Ongenae, lid van FedEC, liggen er nog volop kansen voor de industrie in Nederland en België om energiekosten te reduceren. “Bij bedrijven die meedoen aan convenanten is aandacht voor energie redelijk ingebed. Maar er is ook een groep achterblijvers waar nog volop besparingskansen liggen”, aldus Ongenae. Tien procent kostenbesparing kun je al met redelijk eenvoudige oplossingen behalen; 30 procent is mogelijk als je je dieper graaft en structurele oplossingen zoekt en uitvoert, zo laat  FedEC zien op Industrial Processing.

Structurele aanpak
Energieadviseurs van FedEC vinden dat bedrijven structureel naar het thema energieverbruik moeten kijken. Ongenae: ”Een bedrijf kan energie besparen door productieprocessen te integreren, of door restwarmte efficiënter te benutten. Daarvoor moet je processen analyseren, besparingsmogelijkheden aanpakken en processen optimaliseren.” FedEC-adviseurs komen nogal wat bedrijven tegen die denken dat ze alles aan energiebesparing hebben gedaan door het goedkoopste inkoopcontract binnen te halen, of zich beperken tot het laaghangend fruit. Daarmee worden kansen gemist om meer energie te besparen.

Best practices
Op Industrial Processing presenteren adviseurs van FedEC concrete praktijkvoorbeelden. Ze laten zien hoe bedrijven uit de procesindustrie met structurele maatregelen hun energieverbruik hebben verminderd. Elke dag komen voorbeelden uit andere sectoren aan bod: van industriële bakkerijen tot de farmacie; van de automobielindustrie tot voedingsmiddelenfabrieken. Oplossingen die getoond worden lopen uiteen van energiezuinige droogprocessen door inzet van restwarmte tot energiemonitoring en een analyse om het wegvallen van de WKK op te vangen.

Industrial Processing
Industrial Processing 2014 is dé vakbeurs voor de totale natte en droge procesindustrie in de Benelux. De beurs vindt plaats van 30 september tot en met 3 oktober in de Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie www.industrialprocessing.nl

 

Energiegids, 10-sep-14

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren