​Private samenwerking helpt met halen van CO2-doelen

24.08.2015 | Branchenieuws | 787 keer bekeken
​Private samenwerking helpt met halen van CO2-doelen

Bedrijven kunnen door samen te werken de CO2-uitstoot fors verminderen. Op deze manier vullen bedrijven het gat op dat energiebeleid laat vallen tussen ambities en realisaties.

Dit blijkt uit een rapport van het Institute for Sustainability Leadership (CISL) van de Universiteit van Cambridge en het Nederlandse onderzoeksbureau Ecofys. De instituten onderzochten samen de potentiele impact van vijf initiatieven in de private sector om klimaatverandering tegen te gaan. Uit de gezamenlijke analyse blijkt dat deze initiatieven samen de CO2-uitstoot in 2020 met 200 megaton kunnen verminderen. Deze CO2-reductie kan toenemen tot 500 megaton als de huidige ambities worden verhoogd. 500 Mton CO2 is de hoeveelheid CO2 die 131 kolencentrales in een jaar uitstoten. Dit levert naast de CO2-reductie ook aanzienlijke economische en sociale voordelen op.

Vijf initiatieven
CISL en Ecofys evalueerden de potentiele impact van vijf initiatieven: het Cement Sustainability Initiative, en.lighten, de Tropical Forest Alliance 2020, WWF Climate Savers en Refrigerants, Naturally!. De lopende initiatieven bieden ook inzicht in wat er nodig is om een samenwerkingsinitiatief succesvol te maken. Voortbouwend op deze inzichten hebben CISL en Ecofys een actieplan met negen punten geformuleerd om de impact van samenwerkingsinitiatieven in het bedrijfsleven te verhogen. Anderen kunnen dit actieplan gebruiken als checklist voor het bepalen van hun eigen sector-brede samenwerkingen om het succes van deze initiatieven te evenaren.

Actieplan
Het actieplan pleit voor een heldere doelstelling en transparante monitoring van de resultaten in één strategie, maar laat tegelijkertijd ruimte om ambitie en lidmaatschap te verhogen, evenals sector-overschrijdende inspiratie en effectieve communicatie. Daarnaast bied het rapport begeleiding aan o.a. beleidsmakers over de beste manier om samenwerkingsinitiatieven de ondersteunen, bijvoorbeeld door het integreren van deze initiatieven in hun eigen klimaatstrategieën, of door samenwerking om mogelijke belemmeringen weg te nemen.

Noodzaak
Met slechts honderd dagen te gaan voor de klimaatonderhandelingen in Parijs laat het rapport van CISL en Ecofys de noodzaak zien van het versterken van de samenwerking tussen bedrijven om de CO2-uitstoot te verminderen en zo bij te dragen aan realisatie van doelstellingen vanuit het energiebeleid. ‘Binnen de private sector zien we een stijgende interesse in samenwerkingsverbanden om het probleem van de klimaatverandering aan te pakken. Als deze initiatieven worden opgeschaald kan deze samenwerking helpen om de CO2-doelstellingen te realiseren,’ zegt Ann Gardiner, managing consultant bij Ecofys.

Foto: Cementbedrijf ENCI in Maastricht. De productie van cement vergt veel energie (foto Wikipedia)

Redactie Ensoc, 24-aug-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    24.08.2015 - 19:39 uur | P. Lomito

    Helder verhaal, zoveel visie en inzicht kan alleen maar bijdragen aan het welslagen van de klimaattop in Parijs. Ondertussen gebruik ik de resterende tijd tussen nu en de realisatie van "Parijs" om mijn energieverbruik te minimaliseren en zo minder vatbaar te zijn voor onzinmaatregelen uit Parijs. Aan de andere kant is de kans nihil dat er wereldwijd gedragen akkoord gaat komen om een niet-bestaand probleem aan te pakken met maatregelen die geen meetbaar effect hebben. Maar ook zonder dat akkoord is het prettig om het comfort van de woning te verbeteren en minder energiebelasting te betalen.