​Prinses Alexia Windpark gaat windenergie opslaan

13.07.2016 | Branchenieuws | 1529 keer bekeken
​Prinses Alexia Windpark gaat windenergie opslaan

Het Prinses Alexia Windpark van Nuon in Zeewolde wordt voorzien van ‘batterijen’ die energie uit de windmolens opslaan. Op die manier kan het windpark ook bij relatieve windstilte een constante stroom aan elektriciteit leveren.

Use it or lose it. Het is een duivels dilemma voor duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Als de elektriciteit die windmolens opwekken niet direct kan worden gebruikt, gaat de groene stroom verloren. Tegelijkertijd kan met windenergie bij relatieve windstilte niet altijd aan de energievraag worden voldaan. Om dit probleem op te lossen, plaatst Nuon binnenkort bij het transformatorstation in het Prinses Alexia Windpark in Zeewolde twee zeecontainers met batterijen die de groene stroom uit windenergie kunnen opslaan..

Dit is een primeur voor windmolens, want nog nergens is er sprake van batterijen gekoppeld aan windmolens. De accu’s in groene zeecontainers zorgen ervoor dat energie die is geproduceerd tijdens ‘windpieken’ aan het stroomnet geleverd worden op het moment dat er juist weinig wind waait. Met de introductie van batterijen in het windmolenpark in Zeewolde geeft Nuon een nieuwe impuls aan de opslag van windenergie.

Autoaccu’s
De batterijen in het Prinses Alexiapark zijn opgebouwd op basis van auto-accu’s en hebben een totale capaciteit van drie megawatt. Dat is voldoende om 1.800 tot 2.200 huishoudens van stroom te voorzien. Op termijn breidt Nuon de capaciteit uit naar twaalf megawatt in acht batterijboxen.

Het Prinses Alexia Windpark is volgens Nuon de ideale locatie voor de primeur met de opslag van windenergie. ‘Het windpark is al sinds de opening in 2011 het nationale windenergielaboratorium en experimenteert voortdurend met nieuwe vindingen’, zegt operationeel wind manager Gerben Epema. ‘We kijken daarmee ook naar de toekomst, want er komt nog veel meer windenergie in Nederland. Door nu al te experimenteren met deze vorm van opslag, kan later een groot deel van de stroomvraag met windenergie worden geleverd. Ook als het even minder hard waait.’

Optimaal gebruik van wind
De batterijen zullen rond maart 2017 worden geplaatst. De bedoeling is dat de accu’s vijftien tot twintig jaar mee kunnen. Epema: ‘We investeren in technologie die op korte termijn het rendement van windenergie vergroot én bijdraagt aan een lange termijn oplossing voor de transitie naar duurzame energie in Nederland.’

Projectmanager Boudewijn Tjeertes: “Vergelijk een auto die voortdurend gas geeft, remt, snel optrekt en weer afremt met een auto die constant tachtig kilometer per uur rijdt. Iedereen weet dat de laatste minder brandstof verbruikt en dus efficiënter is. Door een batterij bij het windpark te plaatsen zorgen we voor een optimale levering van duurzame stroom aan het stroomnet.’

Foto: Prinses Alexia Windpark bij Zeewolde (foto Nuon / Jorrit Lousberg)

Redactie Ensoc, 12-jul-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • P. Lomito
  19.07.2016 - 17:55 uur | P. Lomito

  @ Anton Schiere Wind en zon zijn geen zaken om onze geïndustrialiseerde maatschappij van energie te voorzien. Zoals David hier al vaak heeft duidelijk gemaakt zullen we met alleen zon en wind, ongeacht met of zonder opslag, hopeloos energie tekort komen en uiteindelijk terug moeten naar een maatschappij met maximaal 1 miljoen inwoners in NL die dagelijks op het land werken om aan voldoende voedsel te komen, zeg maar pre-industriële revolutie. Ik denk niet dat er veel handen op elkaar zullen gaan voor dat vooruitzicht, nog afgezien van de weinige vrijwilligers om het aardse te verruilen voor het hiernamaals.

  Het plan om onze energievoorziening te baseren op zon en wind is dan ook zot, dwaas, onbezonnen, maatschappij ontwrichtend en kortzichtig. Met al onze kennis en vaardigheden kunnen wij veel beter. Natuurlijk moeten we uitkijken naar andere energiebronnen en uiteraard moeten we daarbij rekening houden met zaken als veiligheid, gezondheid, ruimtebeslag, milieu en beslag op beschikbare financiële middelen, dat is juist ook de reden dat zon en wind ongeschikt zijn.

  Wat het uiteindelijk gaat worden weten we nu nog niet en voorlopig is er ook geen urgentie om die vraag te beantwoorden. We zouden nu wel moeten doen wat we zeer goed kunnen namelijk het verder verbeteren van energie-efficiency zodat we minder energie nodig hebben en we langer met onze fossiele voorraden toe kunnen.

  Tenslotte wil ik opmerken dat ik zeker weet dat de SDE+ aangesproken wordt, daar is die SDE+ immers voor bedoeld. Maar er wordt oorverdovend gezwegen over de hoeveelheden, wat kost het, hoeveel SDE+ en wat is het rendement. Mijn antwoord op voorhand: het kost enorm veel, afgedekt met vooral SDE+ en een beetje investeringsaftrek en het rendement negatief.

 • 19.07.2016 - 14:17 uur | David E. Dirkse

  Al dit soort investeringen is sowieso een hachelijke zaak.
  Er zeer veel klimaatmodellen, met zeer uiteenlopende projecties.
  Moderne modellen geven enkele tienden graden temperatuurverhoging bij CO2 verdubbeling.
  Dat is te verwaarlozen. Wolken en waterdamp zijn de echte temperatuurregelaars, niet CO2.
  Investeren in RE is als gokken op de beurs: je kunt je geld elk moment kwijt zijn.
  De komende jaren geven extra informatie omdat een zonne-minimum gaat optreden.
  Astro fysici voorspellen een kleine ijstijd, over een paar jaar te beginnen.

 • 19.07.2016 - 11:44 uur | David E. Dirkse

  @A.Schiere
  Wind en zon kunnen (opslag of niet) nooit genoeg energie leveren om onze welvaart te behouden.
  Batterij opslag op enige schaal is onbetaalbaar.
  We zien hier wat ik noem Volkstuintjes of Hobbitstee technologie.
  De beste opslag wordt naar het zich laat aanzien ammoniak (NH3) daar is in de kunstmestproductie lange ervaring mee.
  In brandstofcellen kan je met NH3 stroom maken.
  Als je olie wilt uitbannen dan wordt ammoniak de brandstof.
  Er heeft zich een soort kippendrift van de maatschappij meester gemaakt. Dat is jammer, want nu nemen we verkeerde beslissingen die ons veel geld kosten.

 • Anton Schiere
  19.07.2016 - 10:05 uur | Anton Schiere

  De Heer Lomito is in z’n commentaar wel erg negatief.

  Als het hier gaat om Lithium batterijen en daar lijkt het gegeven de genoemde capaciteit en volume wel op, dan valt het met het verlies van het in- en uit de batterijen halen van de energie wel mee.
  Als de batterijen rechtstreeks met gelijkstroom worden geladen is er daar ook amper verlies, blijft er een gering verlies bij het omzetten aan de afgifte kant. Behalve als de stroom wordt geleverd aan het gelijkstroomnetwerk op het industrieterrein in Lelystad, zie ander artikel.

  Het negatieve oordeel van Lomito is voorts onterecht omdat hij ook weet, dat we wat aan opslag zullen moeten doen willen we uit wind en zon een continue energievoorziening halen . Daarvoor zijn er tot nu toe drie opties:
  • opslaan via waterkracht (doen we al een beetje met een stuwmeer in Noorwegen, ook met omzettingsverliezen)
  • uit overtollig opgewekte energie waterstof maken (leidt tot 75% omzettingsverlies en dan heb je nog het probleem van het opslaan van die waterstof)
  • en opslag in batterijen (klein beetje omzettingsverlies, maar batterijen slijten)
  Of te wel je wordt door of de hond of de kat gebeten, maar één ding is zeker de opslagkosten belopen tenminste € 0,10 per kWh. En dat er voor deze proefopstelling geput wordt uit de SDE fondsen lijkt me niet anders dan heel terecht.

 • 19.07.2016 - 09:41 uur | David E. Dirkse

  [totale capaciteit van drie megawatt]

  Mag ik u aanraden wat cursussen fysica te volgen?
  Wat is capaciteit?
  Een batterij kan een bepaalde hoeveelheid energie opslaan = kilowattuur
  en een bepaalde hoeveelheid energie per uur leveren of opslaan = KWatt (vermogen)

  Dus: wat wordt hier bedoeld? Is het wellicht de bedoeling opzettelijk vaag te blijven?
  En natuurlijk: wat kost het?

  Ter vergelijking : de grootste batterijopslag (Engeland):
  10MWh kost daar 20 miljoen euro's.
  Daarmee sla je 1 minuut productie op van het Gemini windpark.

 • P. Lomito
  13.07.2016 - 08:52 uur | P. Lomito

  Zoals gebruikelijk blijven enkele zaken onbenoemd:
  - de hoge kosten van accu-opslag, ongetwijfeld heeft men diep in de SDE+ pot gegraaid
  - de hoge omzettingsverliezen waardoor veel stroom verloren gaat in het op- en ontladen van de accu's
  - het lage energierendement van accu-opslag waardoor de al lage ERoEI van windstroom verder daalt
  - het feit dat accu's met hun zware metalen zeer hoge milieubelasting geven
  - de levensduur van de accu's die altijd weer tegenvallen waardoor financieel en energetisch rendement verder afnemen
  - het milieurendement: vermeden CO2-uitstoot per geïnvesteerde euro in vergelijking met andere maatregelen

  Ofwel nemen we de juiste maatregelen en doen we die zo efficiënt mogelijk.