Pricewise: Energie is een mannending

04.08.2016 | Branchenieuws | 993 keer bekeken
Pricewise: Energie is een mannending

Energie is een mannending. Mannen zijn vaak degenen in het huishouden die de klusjes omtrent gas- en elektra uitvoeren. Uit onderzoek blijkt dat ze ook vaker energie vergelijken.

Inparkeren, klussen, barbecueën: het schijnen allemaal mannendingen te zijn. Maar vergelijken is dat ook. Autoverzekeringen en energiecontracten worden vooral door mannen vergeleken, zo blijkt uit onderzoek van Pricewise. Op het gebied van energie domineren ze met 56% van alle vergelijkingen, en voor autoverzekeringen met zelfs 58%. Over zorgverzekeringen maken mannen zich minder druk. Dát is dan weer een vrouwendingetje: 58% vrouwen tegen 42% mannen.

Onderzoek Pricewise
Pricewise onderzocht in opdracht van BNR Nieuwsradio wie in Nederland energiecontracten het meest vergelijkt. Uit het onderzoek blijkt dat het grootste gedeelte hiervan, bijna een kwart, uit Noord-Holland komt. Vergelijkers uit deze provincie zijn gemiddeld ook jonger dan uit de andere provincies. De meesten zijn tussen de 25 en 34 jaar oud. En dan vergelijken de Noord-Hollanders ook nog eens het meeste (25,46%) via hun mobiel.

Jonge volwassenen prijsbewust
Waarom vergelijken volwassenen tussen 25 en 34 jaar gemiddeld het meest energie? Pricewise noemt als reden dat deze leeftijdsgroep het meest prijsbewust is. ‘Ze gaan wat bewuster om met zorg, hebben vaak een eigen huis en één of twee auto’s. Ze hebben over het algemeen weinig vrije tijd en veel uitgaven. Ruim één op de vijf vergelijkt dan ook energiecontracten. Want ja, elk jaar overstappen is gewoon het voordeligst.’

Noord-Hollanders fanatiek
Noord-Hollanders zijn volgens het onderzoek fanatiek als het om vergelijken gaat. Een besparing van honderden euro’s laten zij niet aan hun neus voorbij gaan. De Zeeuwen daarentegen wél. Slechts 5% van de Zeeuwen gebruikt Pricewise om zijn autoverzekering, energiecontract of zorgverzekering te vergelijken. Hans de Kok, directeur van Pricewise, vond het ook opmerkelijk: “Zeeuwen staan bekend om hun zuinigheid, maar hier laten ze flink geld liggen.”

Jongeren niet zo actief
Jongeren tussen de 18 en 24 jaar zijn niet zulke actieve vergelijkers. Logisch, want op die leeftijd heb je vaak nog geen eigen woning of auto, waardoor een energiecontract of autoverzekering afsluiten niet nodig is. Ook voor hun zorgverzekering gebruiken ze zelden een vergelijkingssite. De Kokverklaart dit als volgt: “Veel jongeren zijn verzekerd op de polis van hun ouders. Daarnaast zijn ze meestal onbezorgd en kiezen ze vaak voor de kaalste en voordeligste polis die er is,” aldus De Kok.

Desktop vs tablet en mobiel
De desktop is in heel Nederland verreweg favoriet voor het vergelijken van energiecontracten. Gemiddeld gebruikt 62,74% hier de computer voor. Mobiel (18,46%) en de tablet (18,80%) scoren hierop een stuk lager. Dit verschilt echter wel sterk per provincie. In provincies waar meer ouderen wonen, gebeurt vergelijken vaker met de desktop. Zelfs in Noord-Holland, waar de groep van 25-34 het meest energiecontracten vergelijkt, wordt de desktop bij 58,75% gekozen voor dit klusje.

Foto: Het vergelijken van energiecontracten is vooral een mannending (foto Pricewise)

Tekst: Marlijn Pruim

Redactie Ensoc, 4-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    04.08.2016 - 13:35 uur | P. Lomito

    Komkommertijd... terwijl er best belangrijk nieuws te melden is, bijvoorbeeld: http://www.powerengineeringint.com/articles/2016/08/merkel-plans-post-2017-election-coal-power-phase-out.html