‘Precariobelasting sneller afschaffen’

30.08.2016 | Branchenieuws | 988 keer bekeken
‘Precariobelasting sneller afschaffen’

Huishoudens betalen ongemerkt gemiddeld 20 euro per jaar aan precariobelasting op ondergrondse leidingen. Minister Plasterk moet deze onzichtbare belasting sneller afschaffen dan hij van plan is.

Sommige gemeenten maken flink gebruik van de mogelijkheid om precariobelasting op ondergrondse leidingen te heffen als vergoeding voor gebruik van openbare grond. Dat blijkt uit onderzoek van Corine Hoeben van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen. Haar bevindingen staan in een artikel in het vakblad ESB. De onderzoekster pleit ervoor om de precariobelasting sneller af te schaffen dan in de overgangstermijn van tien jaar die minister Plasterk van plan is.

Onderlinge verschillen groot
Gemiddeld betaalde een huishouden in 2015 20 euro precariobelasting op leidingen. Ter vergelijking: de gemiddelde aanslag voor onroerendezaakbelasting (ozb) is 264 euro. De verschillen per locatie zijn groot. In Noord-Brabant en grote delen van Limburg en Groningen betalen huishoudens geen precariobelasting op leidingen. In Noordwijkerhout betalen inwoners met 86 euro het meest. Nutsbedrijven rekenen de precariobelasting door aan hun klanten. Omdat de belasting indirect wordt betaald, lijken de woonlasten in een gemeente lager dan ze werkelijk zijn.

Precariobelasting
Gemeenten mogen precariobelasting heffen voor het gebruik van gemeentegrond. Op dit moment kan ook belasting worden opgelegd voor het hebben van leidingen in de grond. Het grootste deel van de leidingen is in bezit van nutsbedrijven: drinkwaterbedrijven en beheerders van energienetwerken. De precariobelasting verhoogt de kosten van deze bedrijven. Dit betekent dat de rekening uiteindelijk bij de klanten (huishoudens) terecht komt. Huishoudens betalen zo ongemerkt gemeentelijke belastingen.

Verborgen belasting
Gemeenten geven jaarlijks in de begroting weer hoe hoog de gemeentelijke belastingen zijn in vergelijking met andere gemeenten. Daarbij wordt de precariobelasting op leidingen níet meegenomen, omdat de rekening in eerste instantie bij de nutsbedrijven terecht komt. De gemeentelijke woonlasten lijken hierdoor lager dan zij in feite zijn.

39 procent gemeenten
Uit een inventarisatie blijkt dat op 1 januari 2016 148 gemeenten (39 procent) een belastingtarief voor kabels en leidingen hebben dat kan worden opgelegd aan nutsbedrijven. Niet alle netbeheerders en drinkwaterbedrijven in deze gemeenten betalen echter precariobelasting, bijvoorbeeld door privaatrechtelijke afspraken tussen het nutsbedrijf en de gemeente over belastingen.

Lasten nutsbedrijven
Drinkwaterbedrijven mogen de kosten rechtstreeks doorrekenen aan de inwoners van de heffende gemeente. Huishoudens in niet-heffende gemeenten worden niet getroffen. De kosten van drinkwaterbedrijven variëren in 2015 tussen de 91 duizend euro (Leerdam, waar de waterrekening 10 euro per huishouden hoger wordt) tot 4,2 miljoen euro in ‘s-Gravenhage. Hagenezen betalen daarom bovenop hun rekening voor het waterverbruik ongemerkt 18 euro precariobelasting aan de gemeente.

Kosten gesocialiseerd
De kosten voor eigenaren van leidingen voor gas en elektriciteit variëren in 2015 van een aanslag van 14 duizend euro tot een aanslag van 11,7 miljoen euro. Deze kosten worden verdeeld over álle klanten van de betrokken netbeheerders, ook aan de huishoudens uit gemeenten die geen precariobelasting heffen. Sommige gemeenten wentelen hun belasting dus voor een deel af op niet-inwoners.

Plasterk wil af van precario
Minister Plasterk heeft in juni een wetsvoorstel opgestuurd om precariobelasting op ondergrondse leidingen af te schaffen. Door de afschaffing wordt een einde gemaakt aan de situatie, waarbij burgers meebetalen aan de heffing van precariobelasting door een gemeente waar zij zelf niet wonen en dus ook zelf niet hebben gestemd op de gemeenteraad. Precariobelasting voor terrassen en dergelijke blijft wel bestaan, zo meldt de Rijksoverheid.

Overgangstermijn 10 jaar
Gemeenten krijgen van minister Plasterk tien jaar de tijd om deze vorm van precarioheffing te stoppen teneinde de inkomsten op andere wijze te heffen. Hoeben: ‘Dit betekent dat huishoudens nog tien jaar belasting betalen aan gemeenten waar zij geen deel van uitmaken. De hervorming van het gemeentelijke belastinggebied die ook door minister Plasterk is geschetst biedt een mooie gelegenheid om de precariobelasting op leidingen sneller af te schaffen zodat huishoudens weer zicht krijgen op de gemeentelijke belastingen die zij betalen.’

Foto: Huishoudens betalen ongemerkt tientallen euro’s aan precariobelasting op ondergrondse leidingen, zo blijkt uit onderzoek (foto OmgevingindePraktijk.nl)

Redactie Ensoc, 29-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren