Populairste artikelen van 2016 op Ensoc

29.12.2016 | Trends | 841 keer bekeken
Populairste artikelen van 2016 op Ensoc

Aan het eind van 2016 blikt Ensoc terug op het afgelopen jaar. Wat zijn de tien meest gelezen artikelen op de website? Van verwarmen zonder gas tot opslag en salderen van zonnestroom.

Bovenaan staat verrassend een artikel over infrarood(IR)-warmtepanelen, een nog redelijk onbekend en lastig onderwerp. IR-panelen zetten stroom direct om in effectieve stalingswarmte en kunnen 25 tot 30 procent besparen op energie. Arno Reijnen, fotograaf en eigenaar van infrarood-warmtepanelen.nl, zet de meest voorkomende vragen op een rij en probeert deze te beantwoorden. Het artikel nodigde lezers uit tot een reactie, waarop enthousiast werd gereageerd. Mede daarom is het artikel waarschijnlijk zoveel (meer dan vijfduizend keer) geraadpleegd.

Wonen zonder gas
Het tweede best gelezen artikel gaat over wonen in een huis zonder gasaansluiting. Energieadviseur Joost Rienks schreef dit artikel op basis van zijn eigen ervaring. Hij woont sinds 2013 met zijn vriendin in een energieneutrale woning. Het bevalt hem goed, al moest hij in het begin wel enkele problemen met installaties oplossen. Zijn advies aan installateurs: ‘Installatiebedrijven zullen hun kennis en kunde moeten vergroten en tijdens het bouwproces zorgvuldiger moeten werken, zodat de installaties vanaf dag één goed werken.’

Opslag zonnestroom
Nummer drie in de ranglijst gaat over de opslag van zonnestroom door Jan Reinier de Jong uit het Drentse Odoorn. Hij is de eerste boer in Nederland die de stroom uit meer dan duizend zonnepanelen op het dak van zijn schuren opslaat in een zeecontainer vol met lithiumion-batterijen. De Jong gebruikt de zonnestroom onder meer om de ruimtes te koelen waar de aardappelen worden bewaard. Met de opslag kan hij inspelen op de onbalans op de elektriciteitsmarkt. Hij denkt de investering in de zonnepanelen en accu binnen zeven jaar terug te kunnen verdienen.

Top 10
Bekijk hieronder de tien meest gelezen artikelen op Ensoc.nl van 2016:

1. 10 vragen over infraroodverwarming – de nieuwe trend in verwarmen          5.410

2. Wonen in een huis zonder gas          4.303

3. Boer slaat zonnestroom op in zeecontainer          3.644

4. Kleine warmtepomp bespaart tot 60 procent gas          3.346

5. Op vakantie met een Tesla          2.535

6. Flexibele lichtgewicht zonnepanelen op kantoor in Utrecht          2.364

7. ‘Gas blijft voorlopig goedkoopste manier van verwarmen’          2.124

8. 'Goedkope energielabels voor woningen verdacht'          1.993

9. 'Salderingsregeling moet blijven voor zonnestroom'          1.823

10. ‘Overheid bedreigt booming solar sector’          1.775

Foto: Anderen sluiten het jaar af met vuurwerk, Ensoc doet dat met een top 10 van de meest gelezen artikelen (foto alamofireworks.com)

Redactie Ensoc, 29-dec-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    29.12.2016 - 22:47 uur | P. Lomito

    Geniet ervan, 2016 was het laatste jaar van de oude politiek en het daaruit ontstane eco-industrieel complex. Het jaar 2016 was ook het jaar van de anti-EU Brexit, het Oekraïne-referendum en de verkiezing van Trump als 45e president van de VS, ofwel het verzet tegen de gevestigde politieke orde. Het nieuwe jaar gaat een nieuw elan brengen, met een dikke streep door de gefalsificeerde CAGW-hypothese en alle klimaat- en energiebeleid dat daarop gebaseerd is. Het einde van dat beleid was onvermijdelijk wegens onverkoopbaar aan de burger die steeds dieper in de buidel moet tasten voor dat beleid zonder enig tastbaar resultaat.

    In 2016 is de verkoop van E-auto's ingestort na de aankondiging dat de fiscale bijtelling voor privégebruik omhoog zal gaan. Zonder die zak geld hoeft niemand een auto met oplaadstress en actieradiusstress. Geen E-auto's, geen accu's waarin decentraal opgeslagen kan worden... het is slechts een opmaat naar de definitieve ontmanteling van de wereldwijde klimaathoax. Voor klimaatsceptici wordt 2017 een uiterst interessant jaar.