​‘Overheid moet goede voorbeeld geven met energietransitie'

07.10.2015 | Beursnieuws | 785 keer bekeken
​‘Overheid moet goede voorbeeld geven met energietransitie'

Veel gebouwen van de overheid hebben platte daken, maar waarom liggen daar nog geen zonnepanelen? ‘De overheid moet het goede voorbeeld geven als het gaat om de energietransitie. Dan nemen de burgers het over.’

Dat zei voorzitter Titia Siertsema van installateursvereniging Uneto-VNI dinsdag tijdens het openingsdebat van de vakbeurs Energie 2015. In het debat deden naast Siertsema ook Manon Janssen, boegbeeld van de Topsector Energie, ENEP-president Kristof de Smet en waarnemend bestuursvoorzitter Bram van As van de vereniging van energieadviseurs FedEC mee. De sprekers gingen onder leiding van dagvoorzitter Bart Nolles in op belemmeringen voor de energietransitie, zoals moeizame samenwerking en uitblijven van verdere opschaling. Belangrijke vraag was of Nederland de doelen in het energieakkoord gaat halen. Dit gaat nog de nodige inspanning kosten, zo kwamen de sprekers overeen. “Failure is not an option”, zei Janssen.

Opschalen nodig 
De sprekers hadden over het innoverende karakter van de sector niets dan lof, maar – zoals Titia Siertsema zei -: “Er is veel beweging en er gebeurt van alles, maar het daadwerkelijke opschalen blijft achterwege. Dat geldt ook voor innovaties. Daar zijn we enorm goed in, maar we zijn slecht in het groot maken ervan. Dat is zonde en het kan ook zeker anders. Kijk bijvoorbeeld naar de Watersector, daar zijn ze goed in het delen met elkaar en daar vinden innovaties dus ook heel vlug hun weg.”

Meer middelen
Over de wijze waarop dit veranderd kan worden verschillen de meningen in het panel. Manon Janssen haalt de toezeggingen van Minister Kamp eerder deze week aan: om de uiteindelijke doelen uit het Energieakkoord te bereiken zal er extra geld ter beschikking worden gesteld. Daarbij wordt ook al flink geïnvesteerd vanuit de overheid in het stimuleren van de transitie, namelijk 3,3 miljard euro per jaar. Dat middelen inderdaad van belang zijn, wordt ook door de rest van het panel onderschreven, maar daar zijn ook de nodige kanttekeningen bij. Bram van As: “Mensen en bedrijven moeten ook gewoon daadwerkelijk aan de slag. Kijk naar je energieverbruik en doe hier iets aan. Daarbij moeten inderdaad keuzes worden gemaakt. In dit speelveld kan niet iedereen winnen, maar het ontbreekt vaak aan de daadkracht om ook daadwerkelijk knopen door te hakken.”

Rol overheid
Ligt hier een rol voor de overheid? Titia Siertsema: ”Middelen zijn belangrijk, maar wet- en regelgeving is dat zeer zeker ook. Door obstakels weg te nemen, kan er een tandje bij!”. Manon Janssen benadrukt daarbij dat de overheid vooral niet moet over reguleren, maar dat wet- en regelgeving met name moet stimuleren. Kristof de Smet haalt daar een mooi voorbeeld bij vanuit zijn thuisland België. “Bij ons is het verplicht om een  energieprestatiecertificaat te kunnen overleggen als je een huis verhuurt of verkoopt. Dat heeft van alles in werking gezet en heeft daarmee een positieve invloed op de energietransitie.”

EU-richtlijnen
Ook de Europese Commisie probeert de energietransitie te stimuleren met richtlijnen. Hiervan is Titia Siertsema niet direct voorstander. “Het moet van Europa is geen goed argument richting klanten, die moet je op een andere manier overtuigen. Wat de overheid meer zou moeten doen, is het goede voorbeeld geven. Wij hebben een inventarisatie laten doen, waaruit bleek dat de overheid tal van gebouwen in haar bezit heeft met platte daken. Waarom liggen daar geen zonnepanelen? Zet nou eens door en geef als overheid het goede voorbeeld! De burgers willen namelijk echt wel.”

Vakbeurs Energie
Vakbeurs Energie is gericht op duurzame energieopwekking en energiebesparing voor zakelijke bezoekers. Op het gebied van duurzame mobiliteit kunnen bezoekers terecht op de aangrenzende vakbeurs Ecomobiel. Vakbeurs Energie vindt plaats op 6, 7 en 8 oktober. Ecomobiel vindt plaats op 6 en 7 oktober. Locatie: Brabanthallen in Den Bosch. Voor beide beurzen geldt: dagelijks van 10.00-17.00 uur en uitsluitend toegankelijk voor professionals. Voor registratie + inhoudelijk programma + meer informatie: Vakbeursenergie.nl en Ecomobiel.nl.

Foto: De sprekers van het openingsdebat op de vakbeurs Energie 2015. V.l.n.r. Bram van As, Manon Janssen, Titia Siertsema en Kristof de Smet (foto Norbert Cuiper)

Redactie Ensoc, 7-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 20.10.2015 - 09:35 uur | Elmer van Krimpen

  De overheid moet inderdaad het goede voorbeeld geven, "practise what you preach". Dat kan zeker beter maar gebeurt ook al op letterlijk en figuurlijk op vele terreinen. Je leest dit, hoort het en ziet het. Ook bij congressen, opleidingen en conferenties kom het steeds meer tegen. Bij de FedEC opleiding energiecoordinator gaat Ruben van Brenk hierover een lezing geven http://www.fedec.nl/agenda-Financiering-van-energiebesparing-en-verduurzaming-7.php. Vanuit ENSOC.nl is binnenkort een mooi congres waar ook vele voorbeelden van energiebesparing en verduurzaming worden besproken https://www.ensoc.nl/agenda/ensoc-conferences-financiering-van-energiebesparing-en-verduurzaming

 • Tony Schoen
  14.10.2015 - 12:39 uur | Tony Schoen

  Het goede voorbeeld geven voor de overheid is niet zomaar zonnepanelen op platte daken neerleggen. Besparen, besparen en nog eens besparen. Op alle fronten - verlichting, verwarming en transport.

 • P. Lomito
  07.10.2015 - 10:51 uur | P. Lomito

  De overheid leunt achterover, er wordt veel geld binnen geharkt met aardgasbaten, aandelen in aardolie en belastingen op energie en dat wil men graag zo houden. Qua aardgasbaten heeft men al een flinke aderlating moeten doen door de aardbevingen en bijbehorende schade aan gebouwen in het Groningse wingebied. Het onderwerp zonnepanelen loopt de overheid al helemaal met een ruime boog omheen, want huishoudens kunnen in toenemende mate in hun eigen stroomopwekking voorzien als er voldoende ruimte is om zonnepanelen te plaatsen. Een land vol nul-op-de-rekening-woningen betekent ook een land waarin de rekening voor het Energieakkoord niet betaald wordt door consumenten zoals het bedoeld was en de staatsschuld in korte tijd snel zal oplopen.