Onzekerheid op energiemarkt houdt aan

06.11.2014 | Branchenieuws | 680 keer bekeken
Onzekerheid op energiemarkt houdt aan

De elektriciteitsmarkten blijven onstabiel, waardoor investeringen worden bedreigd. Dat meldt consultancybureau Capgemini in haar jongste European Energy Markets Observatory-rapport.

In het rapport analyseert Capgemini diverse ontwikkelingen die de gas- en elektriciteitssector momenteel beïnvloeden. De chaotische situatie op de groothandelsmarkten voor elektriciteit blijft aanhouden, meldt energie-expert Colette Lewiner van Capgemini. ‘Met grote tussenpozen treden negatieve stroomprijzen op. Ook worden gascentrales gesloten vanwege de lage gasprijs. Daarbij blijven de CO2-prijzen te laag voor het Europese emissiehandelssysteem om duurzame investeringen te stimuleren. Ook stijgen de retailprijzen en verslechtert de financiële situatie van energiebedrijven’. Dat helpt niet om investeringen van de grond te krijgen.

Crisis
Capgemini wijt de ontwikkelingen aan het Europese beleid om in 2020 20% duurzame energie op te wekken. Ook de teruggelopen vraag naar energie helpt niet mee. De economische crisis zorgt ook voor een lagere CO2-uitstoot, waardoor een overschot aan CO2-rechten is ontstaan. Ruime subsidies hebben gezorgd voor een groter aandeel duurzame energie, maar hierdoor zijn ook de groothandelsprijzen voor elektriciteit gestegen. Dit heeft geleid tot een grotere ontevredenheid onder consumenten, aldus het rapport, dat is opgesteld met hulp van financiële dienstverlener Natixis, advocatenkantoor CMS Bureau Francis Lefebvre en denktank VaasaETT.

Balans
De huidige overcapaciteit aan elektriciteit zal de komende jaren aanhouden, verwacht Capgemini. De consultant gaat uit van een gemiddelde economische groei gecombineerd met energiebesparende maatregelen, waardoor de vraag naar elektriciteit pas in 2020 die van voor de crisis zal evenaren. Ook zal de groei van duurzame energie vertragen vanwege een vermindering van subsidies en om de balans op het stroomnet te handhaven. Ondanks de langzamere groei van de vraag naar elektriciteit zal Europa in 2035 bijna 740 GigaWatt aan nieuw vermogen moeten plaatsen, om oude, afgeschreven centrales te vervangen en om de stroomvoorziening te verduurzamen.

Investeren
Europa moet hiervoor 2200 miljard dollar investeren in de elektriciteitssector, waarvan 70 procent in centrales en 30 procent in de netten. Om de investeringen te laten renderen is het nodig dat de stroomprijzen in de komende tien jaar met tenminste 20 procent moeten stijgen. Dit betekent dat regeringen en toezichthouders een visie voor de lange termijn moeten hebben en hierop moeten inspelen. Voor investeringen in infrastructuur zoals netten en opslag kunnen investeerders een beroep doen op fondsen. Maar voor andere investeringen moeten energiebedrijven een beroep doen op nieuwe financieringsmethoden. Deze methoden beschrijft Capgemini in het rapport.

Redactie Ensoc, 6-nov-14

Foto: Capgemini

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren