​‘Olieprijs zal in 2017 iets stijgen’

23.02.2017 | Branchenieuws | 451 keer bekeken
​‘Olieprijs zal in 2017 iets stijgen’

Zowel de drie belangrijkste energieagentschappen (IEA, Nymex en EIA) als de olieproducerende landen verwachten dat de olieprijs dit jaar in elk geval hoger is dan in 2016, al zal de stijging beperkt zijn.

Nostradamus kon goed voorspellen. Dat geldt de laatste tijd ook voor drie energie-instituten: het Internationaal Energie Agentschap, de New York Mercantile Exchange (Nymex) en het Amerikaanse energieagentschap EIA. Hun voorspellingen van de olieprijs worden steeds accurater. Sinds 2010 hebben zij de kleinste foutmarge en sinds 2012 zijn zij onverslaanbaar. Dat blijkt uit de studie ‘2017 Oil price forecast: who predicts best?’ van adviesbureau Roland Berger. Het bureau  analyseert sinds 2007 de voorspellingen van de grootste olieproducerende landen en instituties. De editie van dit jaar bevat daarnaast een analyse van de marktdynamiek.

Olieprijs in 2016
Bijna alle olieproducerende landen voorspelden een te hoge olieprijs voor 2016. De drie grootste landen gingen voor 2016 uit van een gemiddelde olieprijs van 49 dollar per vat, terwijl de daadwerkelijke prijs 43 dollar was. De voorspelling is voor de olielanden van belang omdat ze er hun overheidsbudgetten op baseren. Een groot verschil tussen de voorspelde en daadwerkelijke olieprijs maakt dit lastig. De laatste jaren voorspellen olieproducerende landen de olieprijs steeds minder accuraat, zo meldde Roland Berger een jaar geleden.

Olieprijs in 2017
“Iedereen, instituties én olieproducerende landen, verwacht dat de olieprijs in 2017 beperkt stijgt, en in elk geval hoger is dan in 2016. Feit is dat een aanhoudend overaanbod de olieprijs sinds 2014 blijvend laag houdt. De kostenontwikkeling bij Amerikaans schaliegas geeft een indicatie voor een olieprijs van rond de 50 dollar per vat,” zegt Arnoud van der Slot, partner bij Roland Berger in Amsterdam. Momenteel schommelt de olieprijs rond de 55 euro, in lijn met de verwachting van de best voorspellende olieproducerende landen.

Voorspellingen
De instituties IEA, NYMEX en EIA voorspellen voor 2017 een kleinere stijging van de olieprijs (ten opzichte van de huidige prijs) dan de olieproducerende landen. Sinds 2009 hebben instituties duidelijk betere voorspellingen gedaan dan olieproducerende landen, daarvóór was het precies andersom. De top drie van olieproducerende landen zaten met hun voorspelling voor 2016 alle drie binnen de 20%-marge, Iran en Koeweit zaten er slechts 1% naast.

Schaliegas
David Frans, partner van Roland Berger Amsterdam: "Het lijkt erop dat de olieproducerende landen door de opkomst van schaliegas in de VS minder invloed hebben op de olieprijs en dat daardoor hun voorspellingen, ten opzichte van die van de instituties, minder accuraat zijn." Voor 2017 gaan de producerende landen in hun budgetten uit van een prijs van 42 tot 72 dollar per vat (gemiddeld: 55 dollar per vat), de instituties van een prijs van 41-55 dollar er vat (gemiddeld 50 dollar per vat).

Deja vu
Volgens David Frans lijkt deze situatie op die van 1986: “Ook toen was de olieprijs extreem laag, en ook toen was dat te wijten aan overaanbod. Nu is er sprake van een groeiend marktaandeel van Rusland en het Midden-Oosten en een neergaande kostenontwikkeling voor Amerikaans schaliegas. Ik zie een trend waarin de olieprijs mogelijk nog veel langer relatief laag blijft. Dat de OPEC-landen in november 2016 afspraken hun productie wat te beperken om de prijs te laten stijgen, wordt mogelijk tenietgedaan door een toename van de productie van schaliegas in de Verenigde Staten."

Rapport
Download het rapport van Roland Berger ‘2017 Oil price forecast: who predicts best?’.

Foto: Olieproducerende landen passen een foutenmarge toe in hun aannames voor hun voorspellingen van de olieprijs (foto Roland Berger)

Redactie Ensoc, 22-feb-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    23.02.2017 - 16:28 uur | P. Lomito

    Dat heet doorbreken van een oligarchie met dank aan de VS die de OPEC-overheersing gebroken hebben met hun schalie-olie. Daarnaast wordt er veel schalie-gas gewonnen en dat zorgt dat de VS hun kolen voor een habbekrats verkopen zodat wij nu relatief goedkope stroom hebben. Ook pech voor het eco-industrieel complex dat steeds hoopt/rekent op hoge energieprijzen zodat te dure hernieuwbare opwekking concurrerender wordt. Peak-oil is uitgebleven en de olieprijs aangenaam laag