Olielanden voorspellen olieprijs steeds minder accuraat

12.02.2016 | Branchenieuws | 796 keer bekeken
Olielanden voorspellen olieprijs steeds minder accuraat

De olieproducerende landen voorspellen de olieprijs steeds minder accuraat. Ze gingen voor 2015 uit van een gemiddelde olieprijs van 95 dollar per vat, terwijl de daadwerkelijke prijs 49 dollar was. Dat blijkt uit een rapport van Roland Berger.

De voorspelling is voor de olielanden van belang, omdat ze er hun overheidsbudgetten op baseren. Opvallend is dat de voorspellingen van de drie belangrijkste instituties, het Internationale Energie Agentschap (IEA), de Nymex en het Amerikaanse energieagentschap EIA steeds accurater worden. Sinds 2010 hebben zij de kleinste foutmarge. Dat blijkt uit de studie ‘2016 Oil price forecast: who predicts best?’ van adviesbureau Roland Berger. Dat analyseert sinds 2007 de voorspellingen van de grootste olieproducerende landen en de instituties.

“De combinatie van extra productie van schalieolie in de Verenigde Staten en een wereldeconomie die groeit zonder dat de vraag naar olie toeneemt, leidt tot overaanbod en dus een extreem lage olieprijs”, zegt Arnoud van der Slot, partner van Roland Berger in Amsterdam. Afgaande op hun voorspellingen voor 2015 zijn zowel de landen als de instituties daardoor verrast. De instituties voorspelden voor vorig jaar 73 dollar per vat WTI.

Tegelijkertijd denkt Van der Slot dat de landen de voorspelling ook als politiek instrument gebruiken en met opzet naast schieten. “Als ze een lage olieprijs voorspellen, moeten ze hun overheidsbudgetten ook verlagen. Dat is niet altijd goed te verkopen aan de burgers. Nu de olieprijs naar het laagste niveau in dertien jaar is gegaan, zie je dat ze alsnog hun budgetten verlagen. Dat valt nu makkelijker te verdedigen.”

Overschot
Volgens David Frans, principal van Roland Berger in Amsterdam, lijkt de situatie op die van 1986. “Ook toen was de olieprijs extreem laag, en ook toen was dat niet te danken aan een recessie, zoals meestal wel het geval is.” Toen ontstond het overaanbod doordat de OPEC-landen de markt overspoelden met olie om marktaandeel op Rusland terug te winnen. Nu hebben landen als Saoedi-Arabië besloten de productie in stand te houden om geen marktaandeel te verliezen aan de Amerikanen. Frans: “Een korte periode van overproductie heeft doorgaans niet veel invloed op de olieprijs, maar er is nu al zeventien maanden een overschot van gemiddeld 1,8 miljoen vaten per dag.”

De vraag is nu hoelang die situatie standhoudt. Shell-directeur Ben van Beurden liet begin januari weten dat ‘de olieprijzen van vandaag de dag niet houdbaar zijn’ en voorspelde dat ze zullen stijgen. BP-ceo Bob Dudley denkt dat een vat olie tegen het einde van het jaar zo’n 50 dollar kost. Zijn collega Patrick Pouyanne van Total voorziet voor 2016 geen herstel van de prijzen. Jeffrey Currie (Goldman Sachs) en David Lebovitz (J.P. Morgan) denken zelfs dat de prijzen kortstondig verder kunnen dalen, naar 20 of zelfs 10 dollar per vat.

Productiekosten
De instituties IEA, NYMEX en EIA voorspellen voor 2016 een kleine stijging van de olieprijs, naar gemiddeld 46 dollar per vat. Van der Slot: “Zij denken dat de overproductie aanhoudt, omdat ze zien dat de vraag maar langzaam toeneemt. Bovendien liggen de productiekosten in de meeste OPEC-landen lager dan de huidige prijs. Ook al moeten ze hun overheidsbudgetten verlagen, ze staan niet met hun rug tegen de muur.”

De producerende landen gaan in hun budgetten uit van een prijs van 38 tot 53 dollar per vat. Om de olieprijs richting de 50 dollar te laten stijgen, zullen ze in elk geval het overschot moeten wegnemen of laten krimpen door minder olie op de markt te brengen. Frans: “Bij de huidige olieprijs kampen de OPEC-landen met begrotingstekorten. Door minder te produceren, zal de prijs omhoog gaan. En ze doen de Amerikaanse schalie-olieproducenten nog steeds pijn, want een prijs van rond de 50 dollar per vat kan voor de helft van de Amerikaanse schalie-olieproducenten nog steeds niet uit.”

Foto: European Business

Redactie Ensoc, 12-feb-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    13.02.2016 - 15:58 uur | P. Lomito

    Je zou ook kunnen stellen dat de olieproducerende landen hun monopolie zijn kwijtgeraakt en daardoor niet langer zelf de prijs kunnen bepalen (door aan de oliekraan te draaien). Het is nu aan de markt van nauwelijks stijgende vraag en bewuste overaanbod van OPEC-landen om marktaandeel / dekking van exorbitante levensstijl in stand te houden die de prijs bepaalt met dank aan de VS die met hun schalierevolutie de OPEC-monopolie gebroken hebben.