Oekraïne en Rusland sluiten gasakkoord

31.10.2014 | Branchenieuws | 535 keer bekeken
Oekraïne en Rusland sluiten gasakkoord

Oekraïne en Rusland hebben met de steun van de Europese Unie een akkoord getekend over de levering van Russisch gas aan Oekraïne voor komende wintermaanden. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gisteravond gemeld.

Dankzij het akkoord is Oekraïne verzekerd van Russisch gas tot maart 2015. Tegelijkertijd is Rusland met het akkoord verzekerd van betaling door het Oekraïne. Rusland levert het gas tegen vooruitbetaling. Om oude schulden te vereffenen, betaalt Oekraïne tot het einde van het jaar 3,1 miljard dollar aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Oekraïne gaat voor Russisch gas 385 dollar betalen per 1000 kubieke meter, meldt Europees commissaris van energie Günther Oettinger.

Onderhandelingen
Oettinger sprak gisteravond in Brussel met de Oekrainse minister van energie Yoeri Prodan en de Russische minister van energie Alexander Novak. Hij slaagde erin om oplossingen te vinden voor de gasruzie tussen Oekraïne en Rusland. Rusland verhoogde de gasprijs voor Oekraïne aanzienlijk in april. In juni liet Moskou weten vanwege de miljardenschuld alleen nog gas te leveren tegen vooruitbetaling.

Eerste teken
Oettinger ziet in  het akkoord het eerste teken van de-escalatie in de verhouding tussen Moskou en Kiev. Vertrekkend voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie sprak van een belangrijke stap voor de energieleveringszekerheid in Europa. ‘Er is geen reden voor mensen in Europa om het deze winter koud te hebben,’ zei Barroso.

Redactie Ensoc, 31-okt-14

Foto: De Russische minister van energie Alexander Novak (links) schudt de hand van zijn Oekrainse collega Yoeri Prodan (Bron: Europese Unie)

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren