‘NOM-keur is klaar voor groei’

16.02.2017 | Branchenieuws | 936 keer bekeken
‘NOM-keur is klaar voor groei’

Het renoveren van woningen tot nul-op-de-meter moet aan het zogeheten NOM-keur voldoen. Het keuren gebeurt nu door twee bedrijven, maar kan worden uitgebreid bij het opschalen van de renovaties.

Nul-op-de-meterrenovaties scoren op woongenot, energieprestaties en binnenklimaat. Dat is wat het nieuwe NOM-keurmerk moet gaan doen. Nieman Raadgevende Ingenieurs en EnergyGO buigen zich over de beoordeling en als het storm loopt, kan de capaciteit snel opschalen. Dat meldt Simon Verduijn, manager NOM-Keur, in een interview met Ensoc. De redactie sprak Verduijn voor aanvang van de Energy Up-bijeenkomst op 3 februari in Utrecht, dat fungeerde als het podium voor de lancering van het nul-op-de-meterkeurmerk NOM-Keur. Over de bijeenkomst verscheen eerder een uitgebreid verslag.

NOM-Keur
Om ‘beunhazen die een loopje nemen met het Nul-op-de-meterprincipe’ te slim af te zijn, heeft Stroomversnelling het keurmerk opgericht. Ensoc schreef eerder dat het NOM-keur verbouwingsvoorstellen voor nul-op-de-meter woningen keurt op de drie onderdelen Propositie, Toepassing en Levensduur. Propositie draait om het bouwplan op papier, waarbij ook een meerjarenonderhoudsplan en een plan voor bewonerscommunicatie wordt vereist. Toepassing gaat over de uitvoering van het plan en Levensduur wordt gecontroleerd door na één en drie jaar de prestaties van woningen te checken en bewoners te vragen naar hun woonplezier.

Financieringsstroom
Het keurmerk voor NOM-woningen richt zich nu op renovaties, binnenkort volgt een nieuwbouwversie. In eerste instantie is het label bedoeld voor woningcorporaties. ‘Daar kwam in 2015 ook de vraag vandaan’, zegt Verduijn. De nieuwbouwversie van het keurmerk kan bijvoorbeeld ook helpen om banken mee te krijgen, legt de manager NOM-Keur uit. “Banken hebben garanties nodig om een financieringsstroom op gang te krijgen.” Inmiddels zijn er duizend NOM-woningen in Nederland te vinden. Als het aan de Stroomversnelling ligt, worden dit er in hoog tempo meer. Vertrekkend bestuurder Jasper van den Munckhof  spreekt zelfs over een streven van duizend NOM-woningen per dag.

Capaciteit
Om al die verwachte renovaties en nieuwbouwplannen te beoordelen, is capaciteit nodig. Nu voeren Nieman Raadgevende Ingenieurs en EnergyGO het daadwerkelijke keuren uit voor het NOM-Keur, vertelt Verduijn. “Zij vormen een goede basis en bieden voldoende capaciteit. Loopt het storm, dan kunnen we opschalen. Wordt het keurmerk echt groot, dan kunnen we samenwerken met een keuringspartij als SKG-IKOB (dat onder andere verschillende ISO-certificaten afgeeft, red.). Met hen zijn we al in gesprek.”

Gids in oerwoud
Het NOM-Keur moet volgens Verduijn een ‘gids in het ontstane oerwoud van NOM-aanbieders’ zijn. Het is niet het eerste keurmerk dat nul-op-de-meterkwaliteit toetst: de stichting Excellent Conceptueel Bouwen voert hier al langer het Excellent-predicaat voor. Voor het NOM-Keur is daarom ook direct contact gezocht met de stichting, vertelt Verduijn. “De gedachte is dat goed conceptueel bouwen in NOM meegenomen is. Zien we dit niet terug in een bouwplan, dan raden we bedrijven aan om contact op te nemen met de stichting. Zij verwijzen ook naar ons door.”

Meer bewustzijn nodig
Verduijn benadrukt dat het NOM-Keur geen afvinklijstje zal zijn. “Het gaat erom dat we bij projecten de vraag stellen aan installateurs en bouwbedrijven, waarom kies je ergens voor?” Volgens de NOM-keurmanager is er in de sector nog meer bewustzijn nodig over de combinatie van energieoplossingen. “Installateurs moeten vanuit een ander kader gaan denken en niet enkel uitgaan van zo laag mogelijke kosten, maar ook besluiten nemen gedacht vanuit het comfort van de bewoners. Een fijn en fris huis waar een bewoner niet over hoeft na te denken en waar geen gezeur is met de energieprestatiegarantie.”

Foto: Simon Verduijn, manager NOM-Keur: ‘Het keurmerk moet een gids zijn in het oerwoud van NOM-aanbieders.’

Tekst: Joost Agterhoek

Redactie Ensoc, 16-feb-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • Frans Sweers
  17.02.2017 - 11:01 uur | Frans Sweers

  Nou daar hebben we natuurlijk al jaren op zitten wachten. Er was al een "goed keurmerk" voor een rekbare NOM-definitie, dus introduceren we maar een nieuw "goed keurmerk". Opvallend dat deze initiatieven er komen als de hele branche al wordt klaargestoomd voor het volgende setje normen, BENG1,2 en 3. Dan kan het puzzelen en kwartetten weer opnieuw beginnen (in 2020?). Wat al helemaal briljant lijkt, is de afloop van de salderingsgaranties op minder dan de helft van de gemiddelde levensduurverlenging in de woningbouw. Binnen vier jaar nieuwe bouwnormen, binnen vier jaar nieuwe teruglever-regimes, dus een keurmerk is echt de beste oplossing. Het NOM keurmerk is dus binnen 4 jaar "niet meer van deze tijd".....Proficiat. De versnelling in de regels wint het weer eens van de versnelling in de markt...... Van NOM naar KIZ-keur (Kat-In-Zak)

 • P. Lomito
  15.02.2017 - 13:27 uur | P. Lomito

  Dat jullie nog een platform durven te bieden voor deze oplichterij verbaast mij. Ik ga niet nogmaals uitgebreid betogen hoe huurders in NOM-woningen dubbel genaaid worden (door verhuurder en energiebedrijf/overheid) na eerst onvolledig en onjuist geïnformeerd te worden over de risico's en tekortkomingen van deze woningen, geïnteresseerden moeten maar even terugbladeren of zoeken op NOM.

  Hier gaan echt grote brokken van komen, NOM wordt het zoveelste schandaal op het bordje van woningcorporaties die hun huurders onnodig opzadelen met te hoge woonlasten terwijl zij weten dat de belofte "gelijke woonlasten" onhoudbaar zijn, althans na 2020 als de salderingsregeling wordt afgebouwd.

  Ook schandalig dat zoveel bedrijven, bouwbedrijven, installatiebedrijven, adviseurs en gemeentelijke diensten mee werken aan deze oplichting.

  Als u het niet gelooft, zoek dan de voorwaarden voor het NOM-keurmerk op. Daar zal niet in staan dat de woonlasten (= huursom+energielasten) gegarandeerd worden vastgelegd op een vast maandbedrag dat alleen met de jaarlijkse indexering verhoogd kan worden. Dat kunnen de corporatie namelijk niet, willen ze al helemaal niet want de businesscase van NOM is gebaseerd op een eindige regeling en dat weten ze. Er wordt daarom nu flink vaart gezet om nog zoveel mogelijk NOM-woningen uit de grond te persen voordat dit goudmijntje in 2020 gesloten wordt. Schande!