​Nederland wint race voor zonneauto’s in Australië

21.10.2015 | Branchenieuws | 841 keer bekeken
​Nederland wint race voor zonneauto’s in Australië

Het Nuon Solar Team uit Delft heeft met zonneauto Nuna wederom de World Solar Challenge gewonnen. De wedstrijd was dit keer ongekend spannend: het team nam op de voorlaatste dag de koppositie over van haar collega uit Twente.

Het Nuon Solar Team ging in de voorlaatste dag aan kop in de World Solar Challenge, een race voor zonneauto's die elke twee jaar verreden wordt in Australië . Na vijf zenuwslopende uren op de vierde racedag, waarin het team zich voorbereidde op het inhalen van de Twentse zonneauto, kon de Nuna8 eindelijk de zonneauto van Universiteit Twente inhalen. De achterstand van het Twentse team liep op tot bijna 12 kilometer, zodat het voor een bijna onmogelijke opgave stond om het team uit Delft terug te pakken. Daardoor was het Nuon Solar Team vrijwel zeker van de winst in de race voor zonne-auto's.
 
Spannende inhaalactie
“Het werd steeds stiller op de porto’s van de teamauto’s”, vertelt teamleider Mark Hupkens. “We waren vol afwachting wanneer de kans zich zou voordoen om in te halen. Want dát het zou gebeuren, daar waren we van overtuigd. Onze auto Nuna8 is in goede conditie, we hadden lekker veel zon gevangen en de accu zat vol. Het enige wat echt lastig was, was het verkeer. Dat werd steeds drukker in het zuiden van Australië. En ook de wegen hebben meer bochten waardoor je niet altijd zeker weet of er een tegenligger aan komt of niet. We hebben op onze nagels zitten bijten van spanning. Het was prachtig om te zien dat het inhalen zo mooi lukte.”
 
Trein als dwarsligger
De inhaalactie van het Nuon Solar Team mislukte bijna. Want een paar kilometer na de inhaalmanoeuvre ligt de enige spoorovergang over de hele Stuart Highway en juist nu kwam er een trein langs en sloten de spoorbomen. De treinen in Australië zijn ontzettend lang, dus dat betekent dat het team zou moeten stoppen en de voorsprong op Twente zou verliezen. Maar het lot was het Nuon Solar Team gunstig gezind vandaag. De trein was veel korter dan gebruikelijk en vlak voordat Nuna8 moest afremmen, openden de spoorbomen en kon Nuna doorrijden.
 
Druk met verkeerslichten

Tim van Leeuwen reed de Nuna8 de laatste 180 kilometer, een drukke route met veel stoplichten. “We hadden onvoorspelbaar weer. Dat is voor een zonneauto niet gunstig,” zei hij tegenover RTL Nieuws. Het verschil met de nummer 2, het team uit Twente, bedroeg zo'n tien minuten. Volgens van Leeuwen is dat een historisch klein verschil. "In de geschiedenis heeft dat nog nooit zo dicht bij elkaar gelegen. We hebben 3000 kilometer gereden. Als het verschil dan zo klein is, dat geeft alleen maar aan hoe goed beide Nederlandse teams zijn."

Nuon Solar Team
Het Nuon Solar Team is een team van studenten van de Technische Universiteit Delft. Het team heeft zeven zonnewagens ontworpen en gebouwd voor de World Solar Challenge. De studenten geven ruim een jaar van hun studie op om aan de race mee te kunnen doen. Oud-astronaut Wubbo Ockels was tot zijn dood in april 2014 coach van het team. Het team wordt gesponsord door diverse bedrijven en is vernoemd naar hoofdsponsor Nuon. In de verschillende ontwerpen werden en worden steeds innovaties doorgevoerd zodat de zonneauto optimaal kan presteren.

Foto: De zonneauto van de TU Delft in actie in Australië (foto Nuon Solar Team)

Redactie Ensoc, 21-okt-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    21.10.2015 - 23:08 uur | P. Lomito

    Beetje voorbarig is het niet, een voorsprong van 12 kilometer bij een snelheid van zo'n 90 km/uur is een voorsprong van slechts 8 minuten. Een lekke band of accu en het feestje is over. Go Utwente !