​‘Nederland wil Europese Energie Unie versterken’

19.01.2016 | Branchenieuws | 915 keer bekeken
​‘Nederland wil Europese Energie Unie versterken’

Nederland zal als voorzitter van de Europese Unie doorgaan met het streven om de Europese energieleveringszekerheid te stimuleren en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Dat zegt de Nederlandse ambassadeur Caspar Veldkamp in Griekenland.

Veldkamp doet zijn uitspraak in een interview met New Europe, naar aanleiding van het Nederlandse voorzitterschap voor de Europese Unie. De Nederlandse ambassadeur in Athene zegt dat landen in Zuidoost-Europa een belangrijke rol kunnen spelen bij het vergroten van de leveringszekerheid. Veldkamp ziet dat de gehele energievoorziening in Zuidoost-Europa belangrijk is om de afhankelijkheid van Rusland te verminderen. Dat meldde Veldkamp tijdens een bijeenkomst op het kantoor van het Europees Parlement in Athene, waar hij de prioriteiten presenteerde voor het Europese voorzitterschap, dat Nederland in de eerste helft van 2016 zal bekleden.

Oekraïne
Over het verlengen van de Europese sancties tegen Rusland zegt Veldkamp dat de situatie in Oost-Oekraïne niet is verbeterd en dat de overeenkomst van Minsk moet worden geïmplementeerd. De Europese Raad heeft de economische sancties tegen Rusland op 21 december 2015 verlengd tot 31 juli 2016. De sancties zullen aan het eind van het Nederlandse voorzitterschap worden geëvalueerd. ‘De sancties zijn met zes maanden verlengd. Daarna moeten we zien wat we zullen doen. De sancties tegen Rusland moeten volgens de overeenkomst van Minsk nageleefd vanwege de situatie in Oekraïne.’ Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas aan Europa.

Sancties
Veldkamp hoopt dat Rusland constructief zal bijdragen aan het beëindigen van de crisis in Oekraïne volgens de afspraken die in Minsk zijn vastgelegd. Hij vindt het veel te vroeg om te zeggen dat de sancties voor de tweede helft van dit jaar zullen worden verlengd. ‘De situatie in Oost-Oekraïne is niet gunstig in dit opzicht. We moeten zien of en hoe de afspraken uit de overeenkomst worden nageleefd. Dat is belangrijk, dat telt. Daarop moet de beslissing over het verlengen van de sancties zijn gestoeld.’ De Russische president Poetin noemde eerder deze maand in een interview met een Duitse krant de Europese sancties tegen Rusland vanwege de crisis in Oekraïne ‘absurd’.

Shell en bloemen
De sancties tegen Rusland raken ook andere Europese landen raken, inclusief Nederland. Veldkamp noemt in dit verband energiegigant Shell, maar ook export van bloemen. Nederland verkocht grote hoeveelheden bloemen aan Rusland voordat de sancties van kracht werden. ‘Het gaat om kleine ondernemingen die flink geraakt worden, niet alleen door de sancties vanuit de Europese Unie maar ook door de tegensancties van Rusland. Nederland is een land dat veel goederen exporteert, en de Nederlandse economie herstelt zich momenteel vooral door veel uit te voeren. Als er geen afzet mogelijk is in Rusland zullen we moeten uitwijken naar andere gebieden,’ aldus Veldkamp.

Rusland
Rusland is een belangrijke geopolitieke speler, zegt Veldkamp. ‘Rusland is een erg belangrijk en erg groot land. Dat is de reden dat ik het land echt respecteer. Het is een land met een belangrijke geschiedenis, met grote overwinningen maar ook verliezen. Rusland neemt geopolitiek gezien een extreem belangrijke positie in. Vroeger of later zullen we een manier moeten vinden om samenwerking tussen Europa en Rusland te realiseren. Maar eerst willen we verbetering zien in de Russische houding ten aanzien van Oost-Oekraïne. We geloven dat dit erg belangrijk is. Rusland mag niet de crisis aldaar aanjagen en grenzen in Europa veranderen zonder wederzijdse instemming,’ zegt de Nederlandse diplomaat.

Spanningen
Is de Europese Unie bezorgd om de spanningen tussen Moskou en Ankara, nadat Turkije een Russisch gevechtsvliegtuig boven Syrië neerschoot? Veldkamp hoopt dat de Turkse president Erdogan en de Russische president Poetin tot oplossingen zullen komen om de relatie tussen de landen te verbeteren. ‘Ik denk dat het voor de gehele geopolitieke situatie erg gunstig is dat de relatie tussen zulke belangrijke landen als Turkije en Rusland verbetert. Ditzelfde geldt ook voor landen zoals Iran en Saoedi-Arabië, waartussen de relatie momenteel slecht is en waarbij niet voldoende basis is voor gesprekken over maatregelen om de situatie in Syrië te verbeteren. We hopen dat hierin verbetering zal optreden.’

Foto: Caspar Veldkamp, Nederlandse ambassadeur in Griekenland (foto Jewish Business News)

Redactie Ensoc, 18-jan-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    19.01.2016 - 11:50 uur | P. Lomito

    Ik begrijp die afhankelijkheid van Russisch gas niet, Nederland produceert 2x zoveel gas als binnenlands gebruikt wordt... oké het zal komend jaar een stuk minder worden vanwege de noodzakelijke productieverlaging in Groningen maar dan produceren we nog altijd meer dan we zelf verbruiken.