​Nederland vreest Europese regels voor energiezuinige gebouwen

03.05.2017 | Branchenieuws | 555 keer bekeken
​Nederland vreest Europese regels voor energiezuinige gebouwen

Nieuwe Europese richtlijnen over de energieprestatie van gebouwen gaan voor onnodig veel papierwerk zorgen. Het Nederlandse parlement verzet zich als enige in Europa tegen de plannen. Minister Plasterk hoopt op bijval van andere lidstaten.

Om energie te besparen worden gebouwen slimmer, voorzien van techniek die energie beter opwekt of hergebruikt en infrastructuren voor bijvoorbeeld elektrisch vervoer. Voor dit soort maatregelen heeft de Europese Commissie nieuwe richtlijnen op stapel staan, maar daar kunnen de Eerste en Tweede Kamer zich niet in vinden. Zorgen zijn er over de ‘gedetailleerdheid van bepalingen’ en de ‘administratieve lasten’ die de regels zouden opleveren.

Dit schrijft demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Het Nederlandse parlement is volgens hem tot nu toe het enige Europese instituut dat actief ageert tegen de plannen. De kans dat er een ‘blokkerende minderheid’  gevonden wordt is gering, maar er zijn volgens de minister wel veel andere lidstaten die de Nederlandse zorgen delen.

Richtlijnen 'niet proportioneel'
Waarom het Nederlandse parlement zich tegen de plannen verzet, maakt Plasterk in zijn brief duidelijk. De richtlijnen schrijven onder andere voor dat bij de aanleg of verbetering van een ‘technisch bouwsysteem’ als een boiler, de energieprestatie ‘van het gehele systeem’ vastgelegd moet zijn en overhandigd moet worden aan de eigenaar van het gebouw. Een grote groep lidstaten vindt dit ‘niet proportioneel’ , aldus Plasterk.

Energielabeldatabase
Ook is er kritiek op de regel om deze informatie op te nemen in de energielabeldatabase. Zorgen zijn er ook over de regel dat het daadwerkelijke energieverbruik van gebouwen in deze database geregistreerd moet worden en dat ‘financiële maatregelen’ koppelt aan de behaalde energieprestatievergoeding. Dit zou moeten gebeuren door voor en na de renovatie of installatie een energielabel aan te vragen. Dat deze kosten voor rekening van de gebouweigenaar komen is niet proportioneel, aldus Plasterk.

Laadpalen elektrisch vervoer
Een ander punt van discussie zijn de voorgestelde regels over de aanleg van laadpalen voor elektrische auto's bij gebouwen. Een groot aantal Europese landen lijkt voorstander te zijn van richtlijnen over dergelijke infrastructuur, maar vindt het voorstel te ver gaan, meldt Plasterk. Er is onenigheid over de vraag of de regels moeten gaan over de ‘volledige laadinfrastructuur’ of enkel een basisnet, wat later uitgebreid kan worden. Eenzelfde twijfel is er over een zogeheten ‘smartness indicator’, een instrument dat aangeeft hoe slim een gebouw om kan gaan met energie. Een dergelijke indicator moet volgens de Europese Commissie ook melden of er onderhoud of reparaties nodig zijn en kan opslag en opwek regelen.

Hoop op afzwakking regels
De voorschriften zijn dan misschien niet van tafel te krijgen, maar Nederland hoopt dat met de kritiek van andere EU-leden de regels toch worden afgezwakt. Het is echter niet uit te sluiten dat het eindvoorstel nog onderdelen zal bevatten waar Nederland kritisch over is, schrijft Plasterk. In de Energieraad, waarin ministers van Europese lidstaten overleggen over energiebeleid, zal 26 juni een voorlopig standpunt bekend worden over de plannen. Nederland gaat in aanloop naar die Energieraad onderhandelen om de grootste ‘knelpunten’  weg te nemen. “Nederland zal zich sterk blijven maken voor het beperken van de administratieve lasten,” aldus Plasterk.

Foto: Energiezuinige gebouwen profiteren van lagere energiekosten (foto Siemens)

Redactie Ensoc, 3-mei-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    04.05.2017 - 22:38 uur | P. Lomito

    Nexit in de maak...