​Nederland volledig circulair met grondstoffenakkoord

14.09.2016 | Branchenieuws | 1149 keer bekeken
​Nederland volledig circulair met grondstoffenakkoord

De Nederlandse economie moet in 2050 draaien op enkel herbruikbare grondstoffen. Om dit doel te bereiken sluit het kabinet een grondstoffenakkoord af met het bedrijfsleven, overheden en maatschappelijke organisaties.

Bouwbedrijven die hun sloopafval inzetten voor nieuwe gebouwen, smartphones in zijn geheel recyclen om de metalen te gebruiken in nieuwe telefoons. Over dit soort praktijken moet het grondstoffenakkoord gaan. Nederland is al kampioen hergebruiken, zegt staatsecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu. Met dit akkoord kan volgens de staatssecretaris definitief de omslag gemaakt worden naar de circulaire economie. Zo kan Nederland minder afhankelijk worden van grondstoffen uit het buitenland, wat het volgens Dijksma nu wel is, bijvoorbeeld voor metalen voor de elektronica-industrie.

27 miljoen voor betere afvalscheiding
Ook nieuwe duurzame grondstoffen moeten een impuls krijgen door het akkoord. Bruggen en sluisdeuren kunnen van composietmateriaal gebouwd worden, met als grondstof gras van Nederlandse bodem. Het grondstoffenakkoord blijft niet bij afspraken alleen. Dijksma zegt 27 miljoen euro vrij te maken voor een betere afvalscheiding zodat er meer wordt hergebruikt en minder op de vuilnisbelt belandt. Het geld wordt ook ingezet voor innovaties die verpakkingen en producten beter recyclebaar maken.

Afvalscheiding basisscholen
De 27 miljoen moet er ook voor zorgen dat alle 7.000 basisscholen in Nederland de middelen krijgen om afval te scheiden. Verder worden milieubelastende producten ‘aangepakt’, zo staat te lezen in een bericht over het akkoord. Zo moeten er alternatieven komen voor niet recyclebare verpakkingen als zakken chips en pakken soep. Voor inwoners moet huisafval scheiden ook makkelijker en overzichtelijker worden. Bijvoorbeeld in de grote steden verdwijnt nog teveel bruikbaar afval in de grijze bak, aldus het kabinet.

Bankinvesteringen
Het hergebruiken van afval betekent ook een grote reductie van de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Volgens het kabinet kan wel een kwart van de doelstellingen die in Parijs zijn afgesproken worden gehaald. Het kabinet gaat ook met de drie grootste banken om tafel om nog meer duurzame initiatieven van de grond te krijgen. ING, Rabobank en ABN Amro gaven al eerder aan investeringen in circulaire projecten te willen ondersteunen, aldus het kabinet. Innovatieve bedrijven krijgen nu soms moeilijk financiering voor circulaire innovaties ‘die zich in de praktijk nog niet hebben bewezen’.

Slimmer en winstgevender
Het is de ambitie van het kabinet om met het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden ‘effectiever, slimmer én winstgevender om te gaan met schaarse grondstoffen en reststromen’, zegt minister Kamp van Economische Zaken over het grondstoffenakkoord. “Op deze wijze bouwen we aan een circulaire economie die niet alleen goed is voor ons klimaat, maar ook inkomsten en banen oplevert. Onderzoek laat zien dat tot 2023 de circulaire economie in Nederland goed is voor een marktwaarde van € 7,3 miljard per jaar en 54.000 banen vertegenwoordigt.”

Foto: Het breken van kristallijne zonnepanelen voor hergebruik (foto dgem.nl)

Redactie Ensoc, 14-sep-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • 20.09.2016 - 11:16 uur | David E. Dirkse

    Een circulaire economie is een prima streven en een onmisbare duurzame schakel . Wel moet worden bedacht dat hiervoor extra en goedkope energie nodig is. Energie armoede laat dit niet toe en leidt derhalve tot juist meer afval. De inzet op zon- en windenergie met hun wispelturige en onbetrouwbare aard staat dan ook lijnrecht tegenover dit duurzame streven. Met dure onbetrouwbare energie van zon en wind vervallen we tot vuiligheid en armoede.

  • P. Lomito
    14.09.2016 - 11:23 uur | P. Lomito

    Ook hier wordt de fout gemaakt dat er een noodzaak gesuggereerd wordt (het MOETEN) die er niet is. Het gaat hier om een akkoord waarbij partijen WILLEN meewerken aan een circulaire economie. Net als de Parijse klimaatovereenkomst gaat het hier om niet-bindende afspraken.