Nederland riskeert nog steeds boete om energielabel

21.05.2015 | Branchenieuws | 1986 keer bekeken
Nederland riskeert nog steeds boete om energielabel

Nederland loopt nog steeds kans op een boete van de Europese Commissie vanwege het energielabel voor woningen. Het Nederlandse label voldoet niet aan de Europese richtlijn.

Minister Blok van Wonen heeft er wel vertrouwen in dat het met een goede uitleg en enige aanpassingen goed gaat komen. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer, meldt de NOS. Blok heeft dit ook gemeld in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is niet gelukkig met deze stap van de Europese Commissie. We zijn van mening dat de richtlijn volgens de strekking van de EPBD (Energy Performance of Buildings Directive, de Europese richtlijn voor energiebesparing van gebouwen) is omgezet. Aan een deel van de kritiekpunten verwacht ik tegemoet te kunnen komen door nadere uitleg van de wijze van implementatie of door enige aanpassingen en verduidelijkingen in de huidige regelgeving door te voeren," schrijft Blok in zijn brief.

Chaos
Bijna alle partijen zitten met de chaos rond de energielabels in de maag. Omdat Europa de labels verplicht heeft gesteld, maar een meerderheid van de Kamer daar in 2012 tegen stemde, is minister Blok voor Wonen met een tussenoplossing gekomen: een voorlopig label. Of deze oplossing van Europa mag, is nog de vraag. Volgens de Europese richtlijn moet de overheid alle woningen die worden verkocht of verhuurd van een energielabel voorzien, zodat kopers weten hoeveel energie een huis verbruikt. Maar dat label zou wel door een onafhankelijk expert moeten worden vastgesteld. Dat gebeurt nu alleen bij het definitief maken van het label.

Voorlopig label
Alle Nederlandse woningen hebben nu een voorlopig label toegewezen gekregen, zonder controle vooraf. Op de website zoekuwenergielabel.nl kunnen mensen zien welk label hun woning heeft. De meeste woningbezitters constateren dat het label veel ongunstiger uit de bus komt dan zou moeten. Wie veel geïnvesteerd heeft in het energiezuinig maken van zijn huis, krijgt toch het slechtste label in de bus, label G. De voorlopige energielabels worden bepaald op basis van het bouwjaar van de woning, er is niet gekeken naar investeringen en de echte situatie. Eigenaren moeten zelf in actie komen om het juiste label te krijgen.

Ingebreke
De manier waarop Nederland uiteindelijk uitvoering heeft gegeven aan de Europese richtlijn heeft de Europese Commissie inmiddels beoordeeld. Dit heeft de Commissie aangegeven in een aanvullend met redenen omkleed advies. Tegen 28 lidstaten, waaronder Nederland, loopt momenteel een procedure van 'ingebrekestelling'. Een jaarlijkse boete van ongeveer 90 miljoen volgt als ingebrekestelling wordt vastgesteld. Los van de vraag of Europa dit nu goedkeurt, leven in de Tweede Kamer sowieso grote bezwaren tegen het label. Veel partijen vinden dat er onnodige rompslomp voor burgers aan verbonden zijn, omdat ze met verkeerde labels opgezadeld zijn.

Kinderziektes
Volgens Blok valt het met de chaos rond de energielabels wel mee. "Er zijn kinderziektes geweest. We zijn nog steeds aan het verbeteren, maar gooi het kind met het badwater niet weg." Volgens Blok wijst onderzoek uit dat 70 procent van de mensen die hun energielabels omzetten naar definitief tevreden is. Ook wijst hij op de eerste effecten van energiebesparingen. Blok is niet van plan 'een streep te halen door het label' of direct af te reizen naar Brussel om te protesteren. "Ons lidmaatschap van de Europese Unie houdt in dat wij ons aan richtlijnen en wetten houden." Nederland was destijds in Brussel ook voorstander van een richtlijn voor energiezuinige gebouwen. 

D66 vraagt de minister om een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de definitieve labels die uiteindelijk worden toegewezen. Dat onderzoek heeft Blok toegezegd.

Redactie Ensoc, 21-mei-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (6)

Reageren
 • P. Lomito
  29.05.2015 - 16:03 uur | P. Lomito

  Het punt is dat de overheid zich niet moet bemoeien met zaken die haar niet aangaan. Als ik mijn woning verkoop kan ik de koper laten zien hoeveel gas en stroom wij jaarlijks verbruiken, daar heb ik de overheid niet voor nodig. De overheid is alleen nodig om te zorgen dat alle huurwoningen energiezuinig gemaakt worden en dat verhuurders gedwongen worden om binnen een bepaalde termijn de woningen energiezuinig te maken en daar de nodige ondersteuning bij te bieden.

 • Gerard Brinkman
  29.05.2015 - 10:48 uur | Gerard Brinkman

  We raken hier aan een lastig dilemma. Als je wilt dat de Rijksoverheid een beter gefundeerd voorlopig energielabel berekent, zal diezelfde Rijksoverheid ook meer moeten weten over jouw woning. Maar uit privacy-oogpunt willen we tegelijkertijd dat de Rijksoverheid dat niet weet. Als je bijvoorbeeld het huidige energiegebruik van de woning gaat meewegen, zullen die gegevens waarschijnlijk bij de energiebedrijven gehaald moeten worden en dat betekent koppeling van bestanden.
  Dus wat wil je; een alleswetende overheid die perfect je label gaat berekenen of een overheid die niet alles van je weet en dus ook een voorlopig label kan berekenen, gebaseerd op relatief weinig informatie?

 • F Franzen
  27.05.2015 - 23:09 uur | F Franzen

  Mijn ervaring met het toekennen van een energielabel is dat het totale onzin is. Er wordt op geen enkele manier ingegaan op de specifieke omstandigheden van een woning. Het maakt ook nogal uit of je er alleen woont, of met een gezin. De adviezen die ik kreeg had ik zelf al bedacht en de veronderstelde prijzen voor verbetering bleken veel te hoog te liggen. Vrijwel elke offerte was een stuk lager. Dan kun je denken aan 20 tot 30 %.

 • lex mokveld
  27.05.2015 - 22:29 uur | lex mokveld

  Als men nu eens zou kijken naar het energiegebruik van een woning of gebouw en dan een label zou vertsrekken, dan zou je een redelijk vertrekpunt hebben.
  Het verbruik moet berekend worden en kan niet vanachter een bureau vastgesteld worden zonder iets van een woning te weten.
  Als ik een andere woning zou kopen dan zal ik eerder daarnaar kijken, gebruikers versus verbruik en dan bepalen in het kader van energie of ik in die woning verder geinteresseerd ben/blijf.
  Een label heeft mijns inziens geen funktie, je vind de woning interessant of niet en het label kan dan een beeld geven die niet overeenkomstig de werkelijkheid hoeft te zijn.

 • Peter van der Deijl
  27.05.2015 - 13:05 uur | Peter van der Deijl

  " Tegen 28 lidstaten, waaronder Nederland, loopt momenteel een procedure van 'ingebrekestelling'. "
  Het lijkt erop dat dit onderwerp niet zo'n hoge prioriteit heeft. Er zijn toevallig 28 lidstaten.

 • P. Lomito
  22.05.2015 - 09:52 uur | P. Lomito

  Die betrouwbaarheid is bijzonder laag omdat de methodiek bijzonder grof en incompleet is. Zo wordt geen rekening gehouden met belangrijke zaken als gebouwmassa (inertie), warmteafgiftesysteem (radiatoren vs vloer/wandverwarming), oriëntatie (passieve zonne-energie), luchtdichtheid (infiltratieverliezen) en zonwering (koelingsbehoefte).

  Hetzelfde probleem zien we ook bij de EPG-methode die gebruikt wordt om de energieprestatie van nieuwe gebouwen te bepalen. Ook hierin worden veel en slechte aannames gedaan om de methodiek eenvoudig te houden. Ook de idiote inwisselbaarheid van bouwkundige maatregelen en installaties zien we in deze methode terug. Je kunt daarom tot op vandaag een slecht geïsoleerde nieuwbouwwoning maken als je maar voldoende zonnepanelen op het dak legt.

  Of om bij de labelsystematiek te blijven: je kunt een volledig ongeïsoleerde woning met overal enkel glas, zonder ventilatiesysteem en zo lek als een mandje van een terechte label G omtoveren in een groen label A-paleisje met slechts twee maatregelen: gasketel vervangen door een warmtepomp en het dak vol leggen met zonnepanelen... De woning is dan nog steeds zeer energieverspillend en oncomfortabel maar kan wel verkocht worden als een A.

  Complete onzin dus en terecht dat NL wordt teruggefloten.