Nederland nog in gebreke met energielabel

01.08.2016 | Branchenieuws | 1651 keer bekeken
Nederland nog in gebreke met energielabel

De Europese Commissie heeft Nederland opnieuw in gebreke gesteld over het energielabel. Het gaat om de invoering en toepassing van de richtlijn energieprestatie van gebouwen (EPBD).

Dit meldt minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer. Nederland heeft op 22 juli van de Europese Commissie een nieuwe ingebrekestelling ontvangen over de European Performance of Buildings Directory (EPBD), de Europese richtlijn waarin de energieprestaties van gebouwen worden vastgelegd met het doel om energie te besparen. Minister Blok maakt de precieze inhoud van de ingebrekestelling niet bekend, maar schrijft wel dat het gaat om ‘monumenten en het energielabel’.

Fase 2
Blok: ‘Deze ingebrekestelling volgt uit het informatieverzoek waar ik u op 1 april jl. over heb bericht. Daarmee heeft deze ingebrekestelling betrekking op fase 2 van de toetsing door de Europese Commissie, waarin de correcte tenuitvoerlegging en toepassing van de bepalingen uit de richtlijn wordt onderzocht. Nederland heeft eerder ingebrekestellingen van de Europese Commissie ontvangen die betrekking hadden op fase 1, de omzetting van de richtlijn in nationaal recht. Deze fase is door de Europese Commissie in februari 2016 voor Nederland afgesloten.’

Boete dreigt
Het ministerie zal de nieuwe ingebrekestelling komende periode bestuderen, meldt Blok. Hij verwacht de Kamer in oktober nader te informeren over het standpunt van het kabinet. In februari ontkwam Nederland aan een boete van 90 miljoen euro, toen de Europese Commissie een ingebrekestelling over de omzetting van de richtlijn EPBD in nationale wetgeving introk. Nu is er dus weer een ingebrekestelling. Dat is al de vierde, zo meldt Energie Overheid.

EPBD
Energiebesparing is voor Europa en Nederland het meest effectieve middel in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen. De EPBD-richtlijn richt zich op energieverbruik in de gebouwde omgeving. Onderdeel daarvan is het energielabel, voor zowel gebouwen als woningen. Elke EU-lidstaat heeft een zekere mate van vrijheid om de EPBD te vertalen naar de eigen nationale situatie, maar het lijkt erop dat Nederland een steekje heeft laten vallen.

Kritiek
Niet alleen de Europese Commissie stelt vraagtekens bij de invoering van en het toezicht op de energielabels voor gebouwen. Ook de Algemene Rekenkamer trok in mei de betrouwbaarheid én de effectiviteit van het nieuwe energielabel ernstig in twijfel. De toetsing van de woning op afstand en het gebrek aan toezicht, laat te veel ruimte voor gesjoemel door huiseigenaren, zo concludeert de Rekenkamer in een rapport.

Foto: Een monumentaal pand hoeft bij overdracht geen energielabel te hebben. Maar dat is waarschijnlijk tegen het zere been van de Europese Commissie (foto Wikipedia)

Redactie Ensoc, 1-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
  • 03.08.2016 - 09:18 uur | Sjoerd Nienhuys

    Niet doodgeboren, maar het vermoorde broertje of zusje van de EPC. De EPC voor nieuwbouw en het label voor bestaande bouw. Door mazen in de wet konden makelaars en notarissen de verplichting omzeilen. Het oorspronkelijke energie label had een redelijke opzet, maar moest een balans vinden tussen een gedetailleerde berekening aan de ene kant en zo laag mogelijke kosten aan de andere kant. Door te focussen op zo laag mogelijke kosten, werd het zo makkelijk en slecht dat het bijkans waardeloos werd. Overigens kan je een gebouw wel energie zuinig maken, maar een groot deel van de bezuiniging komt wel van het bewonersgedrag.

  • P. Lomito
    02.08.2016 - 09:51 uur | P. Lomito

    Het energielabel is een doodgeboren kindje, vanaf het begin is er alles aan gedaan om het label waardeloos te maken en dat slaat nu terug met de kritiek van de EU. Het moest goedkoop en snel met als onvermijdelijk resultaat dat de kwaliteit slecht is, het ontbreekt aan prestatie-eisen en daarom is het onmogelijk een energielabel te koppelen aan een te verwachten energieverbruik.