​Nederland mag van EU door met energielabel

26.02.2016 | Branchenieuws | 1635 keer bekeken
​Nederland mag van EU door met energielabel

De Europese Commissie stopt de procedure waarin werd onderzocht of het Nederlandse energielabel voor woningen wel voldoet aan de Europese regels. Een dreigende boete van 90 miljoen euro per jaar is daarmee van de baan, maar de kous is daarmee nog niet af.

Minister Blok van Wonen en Rijksdienst had altijd al vertrouwen in de uitkomst van de procedure: “Ons energielabel is zo eenvoudig en goedkoop mogelijk, en geeft toch goed inzicht in het energieverbruik van een huis.” Het energielabel is verplicht voor huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren. Daarnaast stimuleert het mensen om energiebesparende maatregelen te nemen. Blok: “Daarmee bespaar je energiekosten en je wooncomfort gaat omhoog.”

Van voorlopig naar definitief energielabel
Elk huis heeft een voorlopig energielabel. Dat geeft een indicatie hoe zuinig een huis is met gas, elektriciteit en warmte. Het maakt ook duidelijk wat er nog mogelijk is om energie te besparen. Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster (type huis, grootte, bouwjaar) en op gegevens van vergelijkbare huizen. Het label varieert van A (zeer zuinig) tot G (zeer onzuinig).

Een huiseigenaar kan zijn voorlopige energielabel via www.energielabelvoorwoningen.nl actueel maken: doorgeven welke maatregelen inmiddels zijn getroffen die nog niet in het voorlopige label zijn verwerkt. Denk aan isolatie, een zuinige cv-ketel, dubbel glas, de warmwatervoorziening, de ventilatie en zonnepanelen. Na het doorgeven van actuele gegevens kan een huiseigenaar het voorlopige label officieel laten omzetten in een definitief label. Dat kan digitaal door bewijs als foto's en nota's te uploaden. Een zelfgekozen erkend deskundige beoordeelt dit.

Energielabel verplicht bij verkoop en verhuur
Een definitief energielabel is verplicht bij verkoop of verhuur van een huis. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert dat. Als er geen label is, krijgt de verkoper of verhuurder een herinnering en de tijd om alsnog een label te regelen. Maar uiteindelijk staat er een boete van maximaal € 405 op verkoop of verhuur zonder energielabel. In advertenties voor verkoop of verhuur is het ook verplicht een energielabel te vermelden. Funda zorgt er bijvoorbeeld voor dat het label standaard bij alle huizen op hun site staat.

Woning met label A meer waard
Uit onderzoek blijkt dat de waarde van een woning gemiddeld met 12.000 euro stijgt wanneer deze het hoogste energielabel heeft. Een huis met het laagste label is 13.000 euro minder waard. Uit het onderzoek blijkt tevens dat huizen met energielabel A een stuk sneller worden verkocht. Een huis met een A-label wordt 70 dagen sneller dan gemiddeld verkocht, terwijl de verkoop van een huis met een G-label juist 70 dagen langer duurt. “Een woning die goed te verwarmen is, kan rekenen op een prijspremie”, verklaart de Tilburgse hoogleraar Dirk Brounen. “De gebruikskosten van de woning zijn immers lager, waardoor de woning waardevoller wordt voor de eigenaar.”

Energieakkoord
Het energielabel voor huizen is een van de maatregelen uit het energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten. Het label moet bijdragen aan meer energiebesparing in de gebouwde omgeving. Het uiteindelijke doel is een duurzame energievoorziening in Nederland. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld windmolens op zee en subsidies of fondsen voor energiebesparende maatregelen voor huiseigenaren, woningbouwcorporaties en verenigingen van eigenaren.

UPDATE
Dat de Europese Commissie het onderzoek stopt betekent echter nog niet dat Brussel ook instemt met het Nederlandse energielabel voor woningen. Minister Blok doet voorkomen alsof Brussel instemt met het label in Nederland, maar zo eenvoudig ligt het niet, zo meldt HP de Tijd op basis van een bericht van EU Observer. Blok heeft Brussel nu wel op de hoogte gesteld hoe Nederland de Europese richtlijn voor energiebesparing vertaalt, maar Brussel moet nog onderzoeken of de uitvoering in lijn ligt met de richtlijn. Achter de schermen proberen de EU en de Nederlandse overheid er samen uit te komen, voordat Brussel een formele procedure tegen Nederland opstart. Dat biedt Blok nog enig perspectief.

Foto: Een installateur brengt een zonnepaneel aan op het dak van een woning (foto Riesjard Schropp).

Redactie Ensoc, 26-feb-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (7)

Reageren
 • giel klaver
  05.03.2016 - 12:27 uur | giel klaver

  Beste meneer Tol,
  Inloggen geprobeerd negatief,Gefilterd op Kadaster BAG huis heeft een woon functie.
  Mijn huis is van het begin uit goed geïsoleerd en daarna ben ik daar mee doorgegaan.
  Isolatie schillen/,drievoudig glas/. wtw lucht water/ zonneboiler / PV 3400 wp / hete lucht brink rendement 108 procent
  /dubbele wand buitenschil,/3000 liter grijs water / terugwin van hout kachel warmte /
  de kamer heeft 75 m2 en heeft 800 w nodig om op temperatuur te blijven.
  elektra is nul en gas 840 m2/ huis is 194 m2/ B & B 25 m2 en eigen cv.
  Het is wel genoeg

 • P Tol
  04.03.2016 - 14:40 uur | P Tol

  @giel klaver
  Beste heer Klaver,

  Wat ik zie is een combinatie woonfunctie en logiesfunctie op de BAG viewer en dat het pand zich op een industrieterrein bevind.
  Ik denk dat daar het probleem zit, er zou een koppelingsverzoek ingediend kunnen worden bij RVO.
  Heeft u wel al geprobeerd via www.energielabelvoorwoningen.nl in te loggen met uw DigiD?

 • giel klaver
  04.03.2016 - 14:25 uur | giel klaver

  Beste meneer Tol,
  Ik kreeg op naam mijn voorlopige label.
  Als ik nu probeer mijn label te controleren bij "zoek uw energielabel.nl
  is het antwoord " Er is geen resultaat voor 4116EZ-2 gevonden."
  Ik besta maar ook niet kijk maar op http://www.huisvolenergie.nl/ Finshuis (Buren)
  U ziet het , in Holland kan alles.

  Groet Giel Klaver

 • P Tol
  01.03.2016 - 11:02 uur | P Tol

  @giel klaver

  Beste heer Klaver,
  Het is erg vreemd dat zij dat u niet kunnen vertellen.
  De woning is gekoppeld aan de oudste bewoner, als uw partner ouder is dan u, dan zal er via die DigiD ingelogd moeten worden.
  Is dat niet het geval dan kan het zijn dat de woning nog gekoppeld moet worden aan uzelf.
  Er is ook nog een mogelijkheid om alles via een papierenroute te doen, maar dat duurt erg lang.
  Als u uw woning niet te koop heeft staan is het ook niet per direct nodig het voorlopige label om te zetten in een definitief label.

 • giel klaver
  01.03.2016 - 10:52 uur | giel klaver

  Zoals iedereen kreeg ook ik een brief met mijn voorlopige label.
  Wil zoals een goed burger dit gaan bevestigen en ga naar de website.
  type mijn postcode enz in en krijg te lezen dat mijn huis niet bestaat.
  Heb nog geprobeerd bij de officiële instantie van een aardige dame te
  horen dat dit eigenlijk niet ka ook zij probeerde mijn info op het scherm te krijgen
  negatief.
  Ik moest dit zelf maar zien op te lossen,waar en zo wist zij niet te melde
  wie het weet mag het zeggen.

  Groet Giel Klaver

 • P Tol
  01.03.2016 - 09:46 uur | P Tol

  @ P. Lomito

  Uw oplossing is wel heel makkelijk en je kan zo zeker ook de uitkomst van het energielabel beïnvloeden, maar de vraag is wil je dat op die manier het blijft nog steeds een oud tochthol zoals u zegt.
  Het belangrijkste is vraag verminderen en dat doe je niet met je complete woning volhangen met zonnepanelen, maar goed isoleren en een combinatie van duurzame opwekking van de benodigde energie.
  Het energielabel kan daarbij een mooi hulpmiddel zijn.
  Het huidige verplichte "verkoop document" wat minister Blok een energielabel durft te noemen geeft totaal geen inzicht in de werkelijkheid, teveel mensen vullen het fout in, hebben totaal geen verstand van wat er in hun woning aanwezig is of om er maar vanaf te zijn wijzigen niks aan het voorlopig label en tikken het zo door naar de erkend deskundige. Een groot bijkomend probleem is de koppeling van het eenvoudige label aan de officiële software om de energie index uit te rekenen, de verschillen tussen deze 2 zijn zo extreem, zowel in positieve zin als negatieve zin. Er wordt totaal geen rekening met renovatie jaar gehouden bij het eenvoudige label, hierdoor zien mensen nauwelijks het resultaat terug in het label. Wel als men kiest voor zonnepanelen of warmtepomp, dan schiet het eenvoudige label direct naar A. Het is erg jammer dat de meeste mensen liever ieder jaar van energieleverancier wisselen voor goedkopere stroom en gas i.p.v. investeren in hun woning en de vraag drastisch te verminderen.

 • P. Lomito
  26.02.2016 - 10:50 uur | P. Lomito

  Het energielabel is waardeloos. Om een ongeïsoleerd tochthol met label G om te toveren in een state-of-the-art label A-paradijsje is geen isolatie nodig, geen balansventilatie, geen dubbel glas, geen verbeterde luchtdichting en geen vloerverwarming... er zijn slechts 2 niet-bouwkundige maatregelen nodig:
  1. vervangen gasketel door warmtepomp
  2. plaatsen van voldoende zonnepanelen om te compenseren voor het verbruik van de warmtepomp

  De methode gaat dan ook volledig voorbij aan de Trias Energetica en is daarmee zoals gezegd waardeloos. Een koper/huurder heeft veel meer aan de energieafrekeningen van de vorige bewoner.