Nederland in kopgroep van energieswitches

30.04.2015 | Branchenieuws | 935 keer bekeken
Nederland in kopgroep van energieswitches

Nederland hoort bij de koplopers in Europa als het gaat om energieoverstappers. Vorig jaar koos 13,3 procent van de consumenten voor een andere energieleverancier, blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Nederland scoort hiermee ruim boven het EU-gemiddelde van 6 procent.

Wat betreft het overstappen naar een andere gasleverancier staat Nederland tweede. Alleen de Ieren wisselden vaker van gasbedrijf. Op het gebied van elektriciteitsleveranciers neemt Nederland de vierde plaats in. In Portugal, Noorwegen en België veranderen consumenten nog net iets vaker. "In Europees verband zien we dat de Nederlandse energieconsumenten hun rol goed oppakken. Zij stappen steeds makkelijker over waardoor leveranciers zich moeten onderscheiden op prijs, voorwaarden en klantenservice," zegt Anita Vegter, bestuurslid van ACM.

Meer dan helft overgestapt
Het aantal overstappers ligt al jaren op een hoog niveau in ons land. Sinds de Nederlandse energiemarkt in 2004 volledig is geliberaliseerd, is meer dan de helft van de consumenten (55 procent) minstens één maal overgestapt naar een andere leverancier. 44% van de consumenten geeft aan binnen nu en twee jaar (nog) een overstap te willen maken. Prijzen zijn voor hen de belangrijkste overstapprikkel. Het werkelijke bedrag dat consumenten met een overstap kunnen besparen kan, in sommige gevallen, oplopen tot 420 euro per jaar.

Angst voor 'gedoe' speelt rol
Belangrijke reden voor consumenten om niet over te stappen is dat ze tevreden zijn over de huidige leverancier. Ook angst voor 'gedoe' speelt een rol, terwijl consumenten die besluiten over te stappen juist heel tevreden zijn over het proces. Van de consumenten is 7% in 2014 van contract gewisseld bij zijn eigen leverancier. Bijna 40% van de consumenten raadpleegde een prijsvergelijkingssite als eerste oriëntatie op een overstap. De energiemarkt in Nederland blijft een geconcentreerde markt. De drie grootste energiebedrijven (Nuon, Essent en Eneco) hadden in 2014 bijna 80% van de markt in handen. Sinds 2012 daalt het marktaandeel van deze drie bedrijven geleidelijk.

Energie is goedkoper geworden
Zowel elektriciteit als gas is goedkoper geworden in 2014. Een gemiddeld huishouden in Nederland betaalt dit jaar ongeveer 40 euro minder aan energie dan in 2014. Niettemin beoordelen de meeste consumenten de energieprijs als hoog. De verschillen in energiekosten kunnen voor een gemiddeld huishouden flink uiteenlopen. Indien consumenten gebruik maken van het meest voordelige aanbod op een prijsvergelijker dan kan het verschil tussen het goedkoopste en duurste contract oplopen tot 420 euro. Dit geldt met name voor 'slapers', consumenten die nog nooit zijn overgestapt en een relatief duur contract hebben bij hun energieleverancier.

Foto: Consumenten vergelijken energieleveranciers vaak op basis van prijsvergelijkers (foto Marketingfacts)

Redactie Ensoc, 30-apr-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren