Nederland haalt straks windenergie uit Denemarken

09.05.2016 | Branchenieuws | 1474 keer bekeken
Nederland haalt straks windenergie uit Denemarken

Nederland kan vanaf 2019 windenergie uit Denemarken importeren. Dat is mogelijk dankzij de aanleg van een 325 kilometer lange elektriciteitskabel tussen Eemshaven en het Deense Endrup.

Alle Nederlandse vergunningen die nodig zijn voor de aanleg van de zogeheten COBRA-kabel zijn onherroepelijk verklaard, zo meldt de Nederlandse netbeheerder TenneT. Dit betekent dat TenneT en haar Deense collega Energinet.dk mogen beginnen met de aanleg van de onderzeese gelijkstroomverbinding die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbindt. De kabelverbinding met een capaciteit van circa 700 MW wordt ongeveer 325 kilometer lang en loopt vanaf de Groningse Eemshaven via Duitsland naar Denemarken.

Gelijkstroomkabel
De verbinding tussen Nederland en Denemarken wordt uitgevoerd als een gelijkstroomkabel voor hoogspanning. Bij gelijkstroom treden weinig verliezen op bij elektriciteitstransport over lange afstanden. Hierdoor gaat er vrijwel geen (duurzame) stroom verloren. Bij wisselspanning zouden de verliezen veel groter zijn. Er zijn twee converterstations op land, een in Nederland en een in Denemarken, nodig om de kabel aan te sluiten op de bestaande netten.

Geen beroep aangetekend
Voor de aanleg van de COBRA-kabel zijn diverse vergunningen nodig in Nederland en Denemarken, maar ook in Duitsland omdat de verbinding deels over Duitse zeebodem zal worden aangelegd. De kabel doorkruist natuurbeschermingsgebieden zoals de Waddenzee en riff-gebieden, doorkruist mijngebieden en is gepland in de buurt van andere kabels en offshore windparken. Bijzonder is dat er tegen de verleende Nederlandse vergunningen voor de aanleg  geen enkel beroep is aangetekend. Een gang naar de Raad van State is dus niet nodig.

Planning: in 2019 in bedrijf
TenneT en Energinet.dk starten in het najaar met  de aanleg van de COBRA-kabel. De verbinding zal in 2019 in bedrijf worden genomen. De COBRA-kabel is niet de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding die TenneT aanlegt. In 2008 realiseerde TenneT de NorNed-kabel tussen Nederland en Noorwegen en in 2011 de BritNed-kabel tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Naast de nieuwe COBRA-kabel is TenneT momenteel bezig met de aanleg van NordLink. Deze onderzeese kabel krijgt tussen Duitsland en Noorwegen krijgt een capaciteit van 1.400 MW en zal in 2020 gereed zijn.

Windenergie uit Denemarken
De aanleg van de COBRA-kabel levert voor zowel Nederland als Denemarken voordelen op. Er wordt meer duurzame energie geïmporteerd, vooral wind uit Denemarken. Voor Denemarken is het waarborgen van de leveringszekerheid van groot belang. De kabel maakt structureel Nederlandse capaciteit beschikbaar voor het Deense elektriciteitsnet en omgekeerd. Verder wordt de kabelverbinding zo ontworpen dat het in een later stadium mogelijk is om een windpark op zee aan te kunnen sluiten. Hierdoor draagt de kabel bij aan de verwezenlijking van de Energie Unie, een streven van de Europese Unie om de energielevering toekomstbestendig te maken.

Meer interconnectoren
Energinet.dk beschikt al over onderzeese kabels naar Noorwegen, Zweden en Duitsland. Een nieuwe kabel tussen Denemarken en Duitsland wordt volgens planning in 2020 in gebruik genomen. Energinet.dk en de Britse netbeheerder National Grid onderzoeken de mogelijkheden voor een kabel tussen Denemarken en Groot-Brittannië. De economische haalbaarheid van deze zogeheten Viking Link werd onlangs in twijfel getrokken door de website Euractiv. Bij een uittreding van het Verenigd Koninkrijk (Brexit) uit de Europese Unie zou het minder aantrekkelijk zijn om te investeren in overzeese stroomkabels. Volgens Energinet.dk is de Viking Link echter een gezamenlijke overeenkomst tussen de nationale netbeheerders gebaseerd op commerciële condities en hangt de overeenkomst niet af van het EU-lidmaatschap.

Foto: Frankrijk en Spanje wisselen elektriciteit uit via een tunnel door de Pyreneeën (foto Euractiv)

Redactie Ensoc, 9-mei-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (8)

Reageren
 • Carel Anink
  10.05.2016 - 23:12 uur | Carel Anink

  De netwerkbedrijven die hierin investeren doen goede zaken. Maar wat hebben de Nederlandse consumenten eraan dat Denemarken het Nederlandse regel en reserve vermogen gebruikt om hun leveringszekerheid te garanderen. De voor het Nederlandse stuurbare opwekpark (de gascentrales) steeds groter wordende productievariatie door het toegenomen Nederlandse windvermogen veroorzaakt al extra kosten. Dumpen die netwerkbedrijven tegen voor hun zeer winstgevende transporttarieven die waardeloze (teveel geproduceerde) windstroom uit Denemarken er nog eens bij. En om de zekerheid te hebben dat in Denemarken het licht blijft branden als het windstil is moeten er hier in Nederland dure centrales in de starthouding staan. En tijdens die nood mogen de Denen ook stevig betalen voor het transport voor hun noodstroom.

 • P. Lomito
  10.05.2016 - 14:10 uur | P. Lomito

  @ Dick, voorlopig kunnen we ons nog vele decennia redden met fossiele brandstoffen, genoeg om nieuwe technieken te ontwikkelen die wel toekomstbestendig zijn. Maar dan moeten nu we wel stoppen met de dwaze geldverspilling van het Energieakkoord en alle noodzakelijke investeringen om de kwalijke gevolgen daarvan voor onze energievoorziening op te vangen, en deze middelen gebruiken voor maatregelen die wél zoden aan de dijk zetten.Dat wil zeggen het energiezuinig maken van gebouwen met veel isolatie en luchtdichting zodat we minstens twee keer zo lang met de fossiele voorraden toe kunnen, en de (her)ontwikkeling de meest kansrijke kandidaat voor een vraaggestuurde, betrouwbare en veilige energievoorziening: thoriumcentrales.

 • 10.05.2016 - 13:13 uur | Dick Meeldijk

  @P.Lomito,

  Zoals al heel lang wil jij geen voordelen zien van windenergie en blijf je maar hameren op de (wellicht) hoge kosten en de afwezige terugverdientijd.
  Een HVDC kabel naar Denemarken is inderdaad duur, net zoals de kabels naar Noorwegen en Engeland. Nou èn!
  Als de fossiele brandstoffen op zijn hoef je helemaal niet te spreken over rendement en terugverdientijd. Wees blij dat we dan dankzij zon, wind en water nog stroom hebben.
  Misschien komen er ooit Thoriumcentrales en daar mag je best op hopen, maar hou ook rekening met de mogelijkheid dat zo'n centrale er toch niet komt.

 • 10.05.2016 - 13:04 uur | Eppie thefirst

  Is deze kabel in het belang van Denemarken of in het belang van Nederland? ik denk in beider belang. Maar Denemarken laat zich er nogal op voorstaan dat het een groene koploper is. maar als puntje bij paaltje komt gaat Denemarken met de eer strijken door zich groen voor te doen maar niet zonder de huidige fossiele energie te kunnen. laten ze ook in Denemarken eerlijk zijn en zeggen nog niet zonder fossiel te kunnen zonder op onbetaalbare wijze aan hun energie te komen.

 • P. Lomito
  10.05.2016 - 12:27 uur | P. Lomito

  Yeah, dream on... niet voor niets wordt in het artikel met geen woord gerept over de kosten en baten, deze zaken worden onder het tapijt gemoffeld omdat vrij eenvoudig is te berekenen dat de kosten nooit terugverdiend zullen worden zodat zoals gezegd het tekort bovenop de bestaande schuldenberg gestort zal worden.

 • 10.05.2016 - 12:02 uur | Mark Bouwmeester

  Hulde, Patrick. Met je eens. Ik denk dat we zelfs door Europa over land die hoogspanning gelijkstroom verbindingen als uitbreiding van het net zeer goed kunnen gebruiken. We gaan leven van zon en wind!

 • 10.05.2016 - 09:56 uur | Patrick Defaix

  Totaal niet eens met de voorgaande reactie. Als we serieus gebruik willen maken van duurzame energie zoals wind dan zijn dit soort HVDC netwerken die zeer grote afstanden kunnen overbruggen cruciaal zodat verschillen in duurzame stroom opwekking bijvoorbeeld door meer of minder wind of zon over Europa vereffend kunnen worden. Dat mag best honderden miljoenen Euro's kosten wat mij betreft want het is een investering voor de toekomst. Dat de vorige schrijver geen probleem ziet vind ik gek, hij zal zich vast bewust zijn dat de huidige fossiele economie op de lange termijn eindig is dus dat we nu al zullen moeten investeren in een duurzame energie voorziening met een oneindige krachtbron (op menselijke schaal) zoals de zon. Ik ben heel benieuwd naar zijn suggestie welke energiebronnen volgens hem wel toekomstbestendig zijn?

 • P. Lomito
  09.05.2016 - 14:17 uur | P. Lomito

  Jammer weer van de vele honderden miljoenen (miljarden?) die hier qua geld en kostbare metalen verkwist worden aan een schijnoplossing van een niet bestaand probleem. Elke euro besteed aan dergelijke onzin is niet meer beschikbaar voor zinvolle bestedingen zoals ontwikkeling van nieuwe energiebronnen die wél toekomstbestendig zijn. Bij gebrek aan enig maatschappelijk nut komen de gigantische kosten op de nog grotere schuldenberg van de staatsschuld.