Nederland haalt meeste stroom uit gas en kolen

12.02.2015 | Branchenieuws | 1781 keer bekeken
Nederland haalt meeste stroom uit gas en kolen

Nederland wekt haar elektriciteit voornamelijk op met gas en kolen, al neemt het aandeel hernieuwbare energie langzaam toe. Dat blijkt uit een analyse van de Groningse lector energietransitie Martien Visser.

Aardgas is voor Nederland nog steeds de grootste bron voor elektriciteit. Afgelopen jaar wekten gascentrales in Nederland 48 terawattuur (TWh) stroom op. Kolencentrales waren in 2014 goed voor 33,6 TWh. Nederland wekte afgelopen jaar 81,6 TWh aan fossiele stroom op, omgerekend 73 procent van de 112 TWh die totaal werd geproduceerd. Nederland is dus nog steeds een land dat haar elektriciteit voornamelijk uit aardgas en kolen haalt. Daarnaast importeerde ons land 14,9 TWh aan elektriciteit uit het buitenland. Wel neemt het aandeel hernieuwbare energie toe, maar dit gebeurt in een laag tempo. In 2014 wekte Nederland 8,7 TWh stroom op uit duurzame bronnen.

Analyse
Dat blijkt uit de analyse 'Renewable Energy in The Netherlands' die Martien Visser heeft geschreven voor het Energy Transition Centre. Hij baseert zich onder meer op cijfers van instituten zoals het CBS, TenneT en GTS. De analyse gaat in op de bijdrage van hernieuwbare bronnen aan opwek van elektriciteit in Nederland, maar vergelijkt dit ook met andere bronnen zoals gas, kolen en kernenergie (4,3 TWh). Het aandeel hernieuwbare energie lag in 2014 op 22 TWh, terwijl 8,7 TWh elektriciteit uit duurzame bronnen werd opgewekt. Dat betekent dat 14 TWh duurzame warmte is opgewekt. Duurzame warmte levert daarmee een significante bijdrage aan de energievoorziening in Nederland. Deze bijdrage wordt vaak onderschat, zegt voorzitter Hans Alders van Energie Nederland.

Duurzame bronnen
Biomassa is met 72 procent de voornaamste duurzame energiebron, blijkt uit de analyse van Visser. Hij splitst biomassa uit in bio-warmte (6,8 TWh), bio-olie (3,6 TWh) en bio-gas (3,1 TWh). Windenergie staat met 5,4 TWh hiertussen. Opmerkelijk is dat de geïnstalleerde capaciteit voor windenergie (met 162 MW, van 2685 MW naar 2847 MW) is gestegen in 2014, terwijl die voor biomassa is afgenomen (met 55 MW, van 868 MW naar 833 MW). Ook is de capaciteit voor zonne-energie afgelopen jaar fors gestegen (met 361 MW, van 739 MW naar 1100 MW). Daardoor komt zonne-energie voorbij biomassa, waardoor zon na wind de tweede belangrijkste duurzame energiebron vormt voor Nederland.

Redactie Ensoc, 12-feb-15

Foto: Aardgas is nog steeds de voornaamste energiebron voor Nederland

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren