Nederland en Frankrijk helpen België winter door

15.12.2014 | Branchenieuws | 751 keer bekeken
Nederland en Frankrijk helpen België winter door

Nederland en Frankrijk transporteren meer elektriciteit naar België als de Belgen komende winter te weinig stroom hebben. Daarover hebben de toezichthouders uit de landen rondom België afspraken gemaakt, meldt de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nederland zal België helpen zodra de Belgen komende winter te weinig stroom hebben.  ACM is blij dat de landelijke netbeheerder TenneT plannen heeft ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Maar het kan beter. Bij extreem veel vraag uit België naar stroom is er niet voldoende transportcapaciteit op de grens met Nederland. “We kunnen de Belgen niet in het donker laten zitten terwijl wij voldoende productie hebben om België van de noodzakelijke stroom te voorzien. We gaan België helpen tegen de laagste kosten,” zegt bestuurslid Henk Don van ACM.

Extreme situatie
Vanwege de uitval van kerncentrales hebben de Belgen minder productievermogen beschikbaar. De situatie voor België is vooral nijpend bij extreme kou en weinig wind. Er is dan veel vraag naar stroom in België en Frankrijk en er is weinig aanbod van windenergie. Nederland is dan in de regio de goedkoopste producent van stroom omdat in Nederland afgelopen jaren grootschalig in nieuwe productie is geïnvesteerd. Hierdoor stijgt de vraag naar goedkope stroom uit Nederland. Die stroom gaat echter niet alleen naar België, maar ook door België heen naar Frankrijk. Dat zorgt voor een extra belasting van het Belgische net zonder dat Belgische consumenten er iets aan hebben. Dan is het handiger als de productie in Frankrijk zelf wordt opgestart.

‘Markt moet werk doen’
Don: ”De toezichthouders vinden dat je beter eerst de markt zoveel mogelijk kunt laten werken. Als dat het probleem niet oplost zal de productie in Nederland worden beperkt en die vanuit Frankrijk worden geactiveerd. Dat doen we door aan bedrijven in Nederland te vragen minder stroom te produceren en in Frankrijk juist meer. De Franse centrale die met het goedkoopste aanbod komt, wordt dan opgestart.” ACM vindt dat TenneT de huidige afspraken tussen de andere landelijke netbeheerders en de marktpartijen moet verbeteren en contracten moet sluiten voor situaties waarin er minder elektriciteitsproductie in Nederland gewenst is of meer in Frankrijk.

Structurele oplossing 
De afspraken voor België gelden alleen voor komende winter. De toezichthouders vroegen marktspelers om te reageren op de afspraken, waarop negen marktpartijen reageerden. De marktspelers verwachten een heldere toepassing van de maatregel en gaan ervan uit dat België ook alternatieve maatregelen neemt om een stroomtekort te voorkomen. Ze wensen meer structurele oplossingen zoals Flow Based marktkoppeling, dat mogelijke onbalans tussen vraag en aanbod kan voorkomen via prijsconcurrentie. De toezichthouders verwachten dat dit marktmechanisme vanaf het voorjaar in werking zal treden, waardoor het volgende winter beschikbaar is.

Redactie Ensoc, 15-dec-14

Foto: Kerncentrale bij Doel in België. Electrabel verwacht Doel 4 op 21 december weer in gebruik te nemen. Doel 3, dat bijna even groot is als Doel 4, en Tihange 2 blijven nog uitgeschakeld.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren