​‘NAM wint kwart meer gas dan nodig’

06.01.2017 | Branchenieuws | 835 keer bekeken
​‘NAM wint kwart meer gas dan nodig’

Nederland heeft in een warme winter slechts 19 miljard kuub aardgas nodig. Dat is 5 miljard minder dan de 24 miljard kuub die de NAM de komende vijf jaar jaarlijks mag winnen.

Dit blijkt uit documenten die Milieudefensie heeft opgevraagd bij het ministerie van Economische Zaken via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Omdat de winters steeds warmer worden heeft Nederland minder aardgas nodig voor verwarming. Volgens Milieudefensie is 19 mrd kuub aardgas uit Groningen genoeg. ‘Dat is veel minder dan de 24 miljard die de NAM de komende vijf jaar jaarlijks mag winnen. In warme jaren wordt er dus bijna 6 miljard kuub, oftewel 25 procent, meer gewonnen dan noodzakelijk.’

Vlakke winning
Uit de opgevraagde stukken wordt niet duidelijk waarom er, ondanks alle gasbevingsellende, nog altijd meer gas wordt gewonnen dan nodig is. Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en de minister propageren vlakke winning. Maar uit mails blijkt dat SodM zelf stelt dat “het effect van fluctuaties nu niet in het model zit, daarvoor moet een nieuw model ontwikkeld worden.” De mijnraad stelt dat “beperken van de gaswinning belangrijker is dan de vlakke winning”. Milieudefensie vraagt zich af of de vorm van vlakke, hoge winning die nu wordt gehanteerd, wel de beste is om bevingen te voorkomen.

Letsel voorkomen
Opvallend is dat het SodM in de interne stukken kritisch is en erop wijst dat de exploitant, in dit geval de NAM, niet alleen lichamelijk letsel, maar álle schade aan de omgeving moet voorkomen. SodM constateert dat de NAM dit niet doet, maar trekt daar geen conclusies uit. Ambtenaren en de minister negeren dit punt ook, voor zover uit de stukken valt op te maken.

‘Regering gijzelt Groningers’
Evert Hassink van Milieudefensie: “De regering gijzelt de Groningers door te treuzelen met de omslag naar verwarming zonder gas. Ieder huis dat van het gas af gaat, maakt het mogelijk om minder gas op te pompen. En minder gas betekent minder bevingen.” Milieudefensie pleit om te beginnen voor een verbod op gas in nieuwbouwhuizen.

Topoverleg zonder notulen
Minister Kamp van Economische Zaken beantwoordde deze week ook de Kamervragen die zijn gesteld naar aanleiding van documenten die Milieudefensie al eerder opvroeg. De minister antwoordde daarop onder andere dat er van het ambtelijk topoverleg over de gaswinning in Groningen geen notulen worden gemaakt. Voor een zaak die zoveel mensen raakt, vindt Milieudefensie dit onaanvaardbaar.

Besluit op Wob-verzoek
Minister Kamp besloot vlak voor Kerst om een verzoek van Milieudefensie op grond van de Wet openbaarheid van bestuur in te willigen. Het verzoek betrof informatie over de besluitvorming aangaande de gaswinning in Groningen. De Rijksoverheid heeft de betreffende documenten op 20 december openbaar gemaakt. Het gaat om 187 pagina’s aan informatie, die Milieudefensie tijdens het Kersreces heeft bestudeerd.

Documenten
Download de opgevraagde documenten over de gaswinning in Groningen (20 MB).

Foto: Scheurtjes in een muur, die zijn ontstaan door aardbevingen die de Groningse gaswinning heeft veroorzaakt (foto NAM).

Redactie Ensoc, 6-jan-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren