​NAM wil bijdragen aan energietransitie

13.01.2017 | Branchenieuws | 901 keer bekeken
​NAM wil bijdragen aan energietransitie

Voor gas is een belangrijke rol weggelegd in de energietransitie als aanjager, voorspelt NAM-directeur Gerald Schotman. De NAM wil zelf ook zijn steentje bijdragen en heeft zich daarom aangesloten bij de Transitiecoalitie.

Doel van de Transitiecoalitie, waar met de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) meegerekend meer dan vijftig bedrijven bij zijn aangesloten, is om een gezamenlijke oproep te doen aan de Nederlandse overheid. Die moet hoge prioriteit geven aan de energietransitie en deze versnellen, zo vertelde Schotman afgelopen dinsdag in zijn nieuwjaarstoespraak. Een goede invulling van de energietransitie biedt immers kansen op het gebied van werkgelegenheid en mogelijke economische groei.  “Ook geopolitiek is dat van belang. De wereld verandert en een goede economie met een bepaalde onafhankelijkheid qua energievoorziening maakt je weerbaarder,” zegt Schotman.

Ervaringsdeskundige
Nederland is volgens de NAM-directeur ‘ervaringsdeskundige is op het gebied van energietransities’. Hij verwijst naar de stap van kolen en turf naar aardgas vijftig jaar geleden. Toch mag, zo niet moet, de komende energietransitie volgens Schotman ambitieuzer. In de Energieagenda staat dat uiterlijk in 2050 de Nederlandse energievoorziening volledig duurzaam zal zijn, maar Schotman merkt dat ‘veel Nederlanders in hun hoofd al een stuk verder met de energietransitie zijn, dan dat feitelijk het geval is’. “Ik hou van ambitie en geloof in vernieuwing en verduurzaming, maar ik ben ook realist”, zegt Schotman.

Leeuwendeel fossiel
Schotman verwijst naar het huidige percentage duurzame energie in Nederland van 7 procent. Dit percentage groeit dankzij afspraken in het energieakkoord naar 16 procent in 2023. “Dat betekent dat in 2023, ondanks die belangrijke sprong vooruit, het leeuwendeel van onze energievoorziening, 84 procent, nog steeds afkomstig zal zijn uit fossiele bronnen.” De vijf geplande megawindparken in de Noordzee zullen vanaf 2023 evenveel energie moeten leveren als anderhalf miljard kuub Gronings gas. Dat staat gelijk aan 23 dagen Groningse gasproductie, aldus Schotman, die realisme in dit ‘belangrijke dossier’ essentieel vindt.

Gas als laaghangend fruit
Schotman voorziet ‘nog geruime tijd een belangrijke rol voor aardgas, en dan met name als aanjager van de energietransitie’. Dit is immers de minst vervuilende fossiele brandstof volgens de NAM-directeur. “Wie naar de doelstellingen uit Parijs kijkt voor wat betreft de reductie van CO2-uitstoot, ziet dat Nederland door de aardgaswinning over veel ‘laaghangend fruit’ beschikt. Als we morgen alle kolen in onze energievoorziening door aardgas vervangen, geeft dat al een behoorlijke reductie.”

Ook duurzame energie
Hoewel de NAM zich blijft richten op gaswinning, zijn er wel degelijk mogelijkheden voor de organisatie om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame energievoorziening, benadrukt Schotman, die de NAM omschrijft als ‘een groot ingenieursbureau’. “Wij hebben de kennis, kunde en expertise op het gebied van opslag, transport en conversie van energie. Laten dat nu ook net de aspecten zijn, waar veel duurzame energiebronnen nog tegenaan lopen. Daarnaast beschikken we over een uitgebreide infrastructuur - zowel op land als op zee. Slim samenwerken tussen NAM en leveranciers van duurzame energie is dan ook mijn devies.”

Zonneweides op NAM-locaties
Zo gaat de NAM binnenkort samen met Eneco in twee pilots onderzoeken of er zonneweides op de locaties van de NAM kunnen komen. “Samenwerking met onze buren staat hierbij centraal. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan het halen van de duurzaamheidsdoelstellingen van gemeenten en regio’s waar de NAM actief is,” aldus Schotman. NAM en Eneco werkten eerder al samen voor het zonnepark Ameland, dat vorig jaar is gerealiseerd als het grootste zonneveld in Nederland. Dit gebeurde in participatie met de lokale bevolking.

Speech
Lees de nieuwjaarsspeech van NAM-directeur Gerald Schotman.

Foto: Gerald Schotman, directeur van de NAM: ‘Ik hou van ambitie, maar ben ook realist’ (foto NAM)

Redactie Ensoc, 12-jan-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • 18.01.2017 - 17:43 uur | Bert van Herwaarden

  Wil de NAM mij dan svp. helpen met een windmolen die geen subsidie ( belastinggeld nodig heeft.?
  en/of met het uit-ontwikkelen van rijden, varen en verwarmen met water ?
  Bel gerust, ik hoor het heel graag, zodat ik ook weer boven water hoopt te komen.

 • 18.01.2017 - 15:24 uur | Sjoerd Nienhuys

  Een energietransitie naar duurzame energie zou in ieder geval de productie en gebruik van biogas moeten inhouden. Uiteindelijk is het methaan van het Nederlandse aardgas ook een vorm van biogas dat onder de zoutlaag is blijven steken. Met de hele veestapel en pluimvee houders produceren die Nederlandse bedrijven minstens 4 miljard m3 biogas per jaar . Momenteel vervliegt het meeste in de atmosfeer. Een enkel bedrijf zoals Campina Friesland maakt daar wel gebruik van door nieuwe stallen anders in te richten en de boeren te motiveren. Bij een reorganisatie van de veeteelt en pluimvee sectoren zou je ongeveer 3 miljard m3 per jaar kunnen opvangen en verbranden voor energie en warmte opwekking. Dat is dan niet afhankelijk van de wind of de zon en kan in de avond-piekuren gebeuren. Methaan uit het biogas is 21 x zo schadelijk als CO2 uitstoot. Als je dat methaan verbrandt vernietig je 20 x CO2 equivalent. Die 3 miljard m3 biogas bevat 2,5 miljoen ton methaan en de verbranding levert dus energie op en een reductie van 50 miljoen ton CO2 equivalent. De energiewaarde is te vergelijken met bijna 10% van de energie van de huidige Nederlandse aardgasproductie. De CO2 reductie is een heel groot gedeelte van de huidige landelijke CO2 uitstoot van ongeveer 200 miljoen ton CO2. Bij het inzetten op biogas kan Nederland de CO2eq uitstoot aanzienlijk en duurzaam verlagen. Via een moderne membraam/osmose technologie kan je er ook makkelijk LNG van maken voor vrachtverkeer. Om het te verbeteren tot het geschikt is voor het landelijke aardgasnet is waarschijnlijk nog te duur, maar de Shell zit wel in de LNG handel.
  Elektriciteitscentrales zouden met IT op afstand de verbranding op de boerderijen managen. en gespecificeerde bedrijven de bijkomende rompslomp van de boeren overnemen. Dat zou interessant zijn voor het Groningse aardbevingsgebied als nieuwe ontwikkeling. Die boeren hebben wel wat anders te doen dan ook nog een biogas installatie te controleren en managen. De overheid zou de juiste rekensommetjes moeten maken en een stabiel en lange termijn veeteelt-bioindustrie, mest- en subsidiebeleid moeten hebben. Daar ontbreekt het de laatste 20 jaar aan, vandaar dat de biogas industrie hier niet sterk ontwikkeld is. Straks moeten we die in Duitsland kopen, zoals we nu de windmolens in het buitenland kopen. Bij gescheiden rioleringssystemen kan de biogas productie verder worden opgevoerd. Het algemene probleem is dat de integrale ontwikkeling van de biogasindustrie wat ingewikkelder is dan een gesubsidieerde windmolen plaatsen.

 • P. Lomito
  13.01.2017 - 10:44 uur | P. Lomito

  Blijft toch grappig die fossiele jongens die met CO2-karavaan willen meelopen op weg naar het SDE+ loket en dan een leuke draai geven aan hun groenbevlogenheid als hoofdproducent van CO2 en hun verwachte verlies door klimaatbeleid willen compenseren met subsidie voor klimaatbeleid. Het opportunisme spat er van af maar kan komend jaar ook gemeen terugslaan als het SDE+ loket gesloten wordt en de CO2-karavaan met lege handen naar huis gestuurd wordt.

  Deze bedrijven zeggen immers dat ze willen werken aan een energietransitie zonder erbij te vermelden dat ze dat alleen doen als er geld wordt bijgelegd. Als de kraan inderdaad dichtgedraaid wordt zal de groene liefde ook bekoeld raken maar men heeft dan al kleur bekend.

  Niet dat het iets uitmaakt, de voorgenomen energietransitie gaat door verkeerde uitgangspunten nergens toe leiden, in ieder geval niet tot CO2-reductie en al helemaal niet tot afkoeling van de aarde. Dat daarbij de maatschappij wordt opgezadeld met onnodig hoge energiekosten, de pensioenfondsen veel waarde verliezen en de staatsschuldenberg extra verhoogd wordt met 80 miljard euro moeten we maar voor lief nemen. Na ons (=babyboomers) de zondvloed.