​Na sluitingstijd op jacht naar energieverspilling

12.08.2016 | Branchenieuws | 1285 keer bekeken
​Na sluitingstijd op jacht naar energieverspilling
Winkel kan snel tot 50% besparen op energie

Winkels en winkelcentra kunnen 5 tot 50 procent besparen op energiekosten met eenvoudige maatregelen die zich snel terugverdienen, zoals het ’s nachts uitschakelen van drankkoelers. Dat blijkt uit onderzoek waarbij een energieadviseur het energiegebruik na sluitingstijd controleert.

Tekst: Norbert Cuiper

Koelkasten en vriezers, verlichting, luchtbehandeling, verwarming, heet water, liften en roltrappen. Al deze apparaten verbruiken veel energie, meestal elektriciteit. De koelvraag kan daardoor, zeker in de zomer, hoger worden dan de behoefte om te verwarmen, zelfs in landen met een koud klimaat. Dat komt omdat verlichting, elektrische apparaten en mensen ook de gebouwen opwarmen. Hierdoor komt het voor dat verwarmen en koelen tegelijkertijd plaats vindt. Dat gebeurt vaker dan men verwacht. Vaak is het een kwestie van het instellen van de regelingen, maar soms komt het door fouten die zijn gemaakt met de installaties.

Night Hawks
Dit volgt uit het Europese onderzoeksproject Night Hawks, dat bij 123 winkels, winkelcentra en retailparken in acht Europese landen is uitgevoerd. Nederland zat daar niet bij, maar wel Zweden, Cyprus, Denemarken, Italië, Letland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Het onderzoek was mede gefinancierd door Intelligent Energy Europe, een programma van de Europese Unie. De resultaten van het onderzoek staan in het rapport ‘Save money & energy in shopping centres, retail parks and shops. Night Walks – A Good Starting Point’.

Night Walks
Energieadviseurs bezochten voor het onderzoek de winkelpanden op tijdstippen dat ze gesloten waren voor het publiek. Ze controleerden tijdens deze zogeheten Night Walks het energiegebruik en probeerden plekken te ontdekken waar onnodig energie werd gebruikt. Vervolgens stelden ze maatregelen voor om deze ‘energieverspilling’ terug te dringen. Hieruit bleek dat de panden gemiddeld 10 tot 11 procent konden besparen op energie tegen zeer lage kosten. Bij sommige organisaties was hierdoor zelfs 16 procent besparing mogelijk.

Quick wins
Om onnodig energiegebruik buiten werktijd te verminderen zijn geen dure of ingrijpende methoden nodig. Het gaat bijvoorbeeld om het ’s nachts uitschakelen van drankkoelers of het vervangen van lampen door energiezuinige leds. De meeste besparing kan worden behaald met kleine investeringen met een terugverdientijd van hooguit drie jaar. De besparende maatregelen zijn vaak gerelateerd aan gedragsveranderingen, het aanpassen van routines en het eenvoudig verhogen van bewustzijn over de energiekosten bij het management. ‘Ik had nooit gedacht dat koeling de meeste energie gebruikt in mijn winkel,’ zet Bjorn Fjelstrom, eigenaar van een supermarkt in het Zweedse Kalla.

Koeling
Vooral supermarkten gebruiken veel energie, met name voor het koelen van voedsel. Dit gaat ook door als de winkels zijn gesloten, om de kwaliteit van het voedsel goed te houden. Daarom hebben supermarkten een hoog basisverbruik, met gemiddeld circa 350 kWh per vierkante meter. Een supermarkt kan jaarlijks 1200 euro besparen door de drankkoelers ’s nachts uit te schakelen. De terugverdientijd hiervan is minder dan een week. ‘Niets doen kost je geld. Er zijn genoeg mogelijkheden om energie te besparen,’ schrijft coördinator van het Night Hawks project Lena Eckerberg van het Energieagentschap voor Zuidoost-Zweden, dat het onderzoek publiceerde.

Zonnepanelen
Gezien het hoge elektriciteitsgebruik van een supermarkt lijkt het een goed idee om zonnepanelen te plaatsen op het dak van de supermarkt, dat meestal plat is en daardoor zeer geschikt voor plaatsing van zonnepanelen. Ondanks de hoge investeringskosten en de langere terugverdientijd, die ook afhangt van de subsidie die ondernemers voor de installatie krijgen, is zonnestroom circa 40 procent goedkoper dan stroom uit het net, zo concludeert de studie. Wel is het zaak om de capaciteit van de PV-installatie niet groter te maken dan het stroomgebruik, om teruglevering aan het net te voorkomen.

Verlichting
Bij de non-food sector ligt het energiegebruik een stuk lager met 80 kWh/m2, zo blijkt uit onderzoek in de Duitse deelstaat Sachsen, maar daar valt weer veel te besparen op verlichting, dat tot 80 procent deel uitmaakt van het stroomverbruik. Zo bespaarde Electrofix, een reparateur van muziekinstrumenten in het Britse Bristol, jaarlijkse 750 euro door de halogeen spotjes te vervangen door leds. De terugverdientijd lag hierbij op negen maanden. ‘Afgelopen weekend verving ik de lampen door leds. Ik was onder de indruk van de lichtopbrengst en zag mijn energierekening drastisch dalen,’ aldus Graham Hawes van Electrofix.

Bewustzijn
In de retailsector zijn genoeg mogelijkheden om de energiekosten te verlagen, meldt het rapport. De meeste managers weten dat het verlagen van kosten de winst kan verhogen, maar ze realiseren zich niet dat elke dag die voorbij gaat zonder aan energiebesparing te doen, geld kost. Sommige managers van winkels, winkelcentra en retailparken hadden weinig interesse om aan het onderzoek mee te doen, omdat ze niet het economische potentieel van energiebesparing zagen. Meer dan 1500 personen die wel waren geïnteresseerd in het onderzoek volgden een simpele cursus om hun bewustzijn en kennis over energiebesparing te vergroten.

Foto: Alexis Violaris van Stratagem voert een Night Walk uit. Dit is een onderzoek na sluitingstijd van een winkel naar het energiegebruik en opties voor energiebesparing. Een Night Walk zit tussen een kwalitatief energiebesparingsadvies en een uitgebreide energieaudit in (foto Stratagem)

Redactie Ensoc, 12-aug-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren