​Minder gas uit Groningen, maar gashandel groeit

02.03.2017 | Branchenieuws | 488 keer bekeken
​Minder gas uit Groningen, maar gashandel groeit

Nederland heeft de gaswinning in Groningen verlaagd en exporteert minder aardgas. Maar om aan de buitenlandse vraag te voldoen neemt de gasimport toe.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2016 exporteerde Nederland voor 8,2 miljard euro aan aardgas. Daarmee is de aardgasexport in drie jaar ruimschoots gehalveerd. De aardgasproductie in 2016 was 42 procent lager dan in 2013. Dat komt omdat de gaswinning in Groningen is beperkt door een productieplafond, om aardbevingen in de regio te voorkomen. Maar de handel in aardgas lijkt nog niet erg te lijden onder de verlaagde gaswinning.

Exportwaarde
Aardgas is een belangrijk product voor de Nederlandse economie. De waarde van de Nederlandse goederenexport was vorig jaar 433 miljard euro. Bijna twee procent van dat bedrag was voor de export van aardgas. In 2013 was aardgas nog een stuk belangrijker voor de Nederlandse export. In dat jaar bedroeg de gasexport 4,0 procent van de exportwaarde. De vraag naar aardgas was vorig jaar 15 procent kleiner dan drie jaar eerder, toen de winter beduidend kouder was.

Gaswinning daalt
Nadat begin 2014 een productieplafond voor de aardgaswinning in Groningen werd ingesteld, nam de winning van aardgas uit de Nederlandse bodem fors af. In 2013 was de Groningse gasproductie nog 54 miljard kubieke meter. Onlangs besloot het kabinet de winning in Groningen te verlagen naar 24 miljard kubieke meter per jaar. Door deze beperkingen kwam de totale productie van aardgas in 2016 uit op ruim 47 miljard kubieke meter. Dat is 42 procent minder dan in 2013.

Gasrotonde
Om toch aan buitenlandse vraag te voldoen, nam de import van aardgas de afgelopen drie jaar met 55 procent toe. Hierdoor daalde het handelsoverschot van aardgas van 9,8 miljard euro in 2013 tot 2,7 miljard euro in 2016. Nederland heeft vorig jaar wel meer gas geëxporteerd ‘omdat we een gasrotonde zijn’, zo meldde minister Kamp medio februari tijdens een debat in de Tweede Kamer. Het gas dat Nederland importeert komt vooral uit Noorwegen en Rusland.

Gashandel stijgt
Toch blijft Nederland flink handelen in aardgas. Sterker nog: de handel op de Nederlandse gashandelsplaats Title Transfer Facility (TTF) groeit verder, ook nu de gasproductie in Nederland is gedaald. Dat meldde Bart-Jan Hoevers, manager netwerkplanning bij gasnetbeheerder Gasunie Transport Services (GTS) onlangs op E-World 2017, een congres over energie en water in het Duitse Essen. Deze trend merkte gashandelaar GasTerra ook op in haar jaarverslag over 2015. In dat jaar steeg de handel op de TTF naar recordhoogte met een volume van 1708 miljard kubieke meter.

Vrije gasmarkt
Het belang van de vrije gasmarkt blijft toenemen, meldt GasTerra. ‘De populariteit van de TTF is te danken aan de vooraanstaande positie die Nederland vanouds in de Europese gassector inneemt. Het verhandelde volume groeit er jaar op jaar. In 2013 was de gemiddelde churn–rate (de ratio tussen fysiek en verhandeld volume) nog 18,5; in 2014 steeg deze naar 31 en in 2015 naar 37. De TTF is dankzij haar vooraanstaande positie de belangrijkste prijsmarker voor langetermijncontracten en voor gas op de andere handelsplaatsen in continentaal Europa,’ aldus GasTerra.

Foto: Ondanks de lagere gaswinning in Groningen blijft de Nederlandse gashandel toenemen (foto Bloomberg)

Redactie Ensoc, 2-mrt-17

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren