​‘Menselijke fout deels oorzaak stroomstoring Noord-Holland’

15.06.2015 | Branchenieuws | 903 keer bekeken
​‘Menselijke fout deels oorzaak stroomstoring Noord-Holland’

De grootschalige stroomstoring die dit jaar plaatsvond op 27 maart in Noord-Holland is veroorzaakt door een combinatie van technisch falen en menselijk handelen. Dit leidde tot de kortsluiting op hoogspanningsstation Diemen, concludeert TenneT in een rapport.

De stoomstoring die op 27 maart een groot deel van Noord-Holland en een klein deel van Flevoland platlegde, is mede veroorzaakt door een verkeerde beslissing van twee medewerkers van landelijk netbeheerder TenneT. De medewerkers beoordeelden die vrijdag een technisch defect in een hoogspanningsstation niet goed. Hierdoor ontstond kortsluiting op het hoogspanningsstation in Diemen, waardoor ongeveer één miljoen huishoudens en bedrijven tijdelijk geen elektriciteit hebben gehad. Onder meer heel Amsterdam, Schiphol én de NS zaten 1,5 uur zonder stroom.

Combinatie factoren
Uit onderzoek van TenneT en ingenieursbureau DNV GL blijkt dat de storing is veroorzaakt door een combinatie van factoren, meldt TenneT. ‘De eerste factor betreft een technisch defect: het falen van de aandrijving van een zogenaamde railscheider in het hoogspanningsstation Diemen. De tweede factor is dat op basis van een onjuist geïnterpreteerde visuele waarneming op het station vervolgstappen, waaronder een schakelhandeling, zijn uitgevoerd.’ De combinatie van beide factoren heeft tot een kortsluiting geleid.

Aanbevelingen
Een gedetailleerde omschrijving van de bevindingen staat in een document, gebaseerd op een intern rapport van TenneT en een rapport van DNV GL. TenneT neemt de aanbevelingen uit de rapporten over. Zo is de toegepaste werkinstructie opnieuw onder de aandacht gebracht bij alle betrokken medewerkers. Ook is opdracht gegeven om een representatief onderzoek uit te voeren naar de aandrijving en besturing van deze populatie railscheiders. Eveneens heeft TenneT opdracht gegeven tot de uitvoering van een zogenoemd 'root cause' onderzoek.

Minder afhankelijk
Een van de belangrijke projecten om onder meer de elektriciteitsvoorziening in de Randstad minder afhankelijk te maken van station Diemen, is de aanleg van de Randstad 380 kV Noordring verbinding, meldt TenneT. ‘Deze verbinding zal een robuuste ringstructuur in het noordelijk deel van de randstad realiseren waarmee de impact van een volledige uitval van station Diemen aanzienlijk kleiner zal worden. Beoogd is om deze verbinding in 2018 gereed te hebben.'

Compensatie?
‘De Nederlandse elektriciteitsnetten behoren tot één van de betrouwbaarste van Europa. Toch kan het risico op een elektriciteitsonderbreking niet volledig worden uitgesloten’, meldt TenneT. Naar compensatie voor schade kunnen bedrijven en particulieren in de meeste gevallen fluiten. TenneT stelt dat de schade niet bij de landelijk netbeheerder kan worden geclaimd, zo meldt een woordvoerster van TenneT in het Algemeen Dagblad.

Verwijtbaarheid
‘Er wordt geen compensatie betaald als de storing haar oorsprong vindt in het net met een spanningsniveau van 220kV of hoger. Dat was nu het geval,’ zegt de woordvoerster in het AD. ‘Eventuele schadeclaims van particulieren of bedrijven worden afgewezen.’ Alleen directe klanten van TenneT - grote bedrijven - maken eventueel kans op compensatie. Dat kan alleen als er sprake is van duidelijke verwijtbaarheid. Hoewel menselijk falen is geconstateerd, zegt de TenneT-woordvoerster dat dit niet het geval is.

Foto: Verdeelstation bij Diemen, een van de belangrijkste knooppunten in het elektriciteitsnet van Nederland (foto Villamedia)

Redactie Ensoc, 15-jun-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren