Meeste zonnepanelen werken goed, mits goed geïnstalleerd

26.01.2015 | Branchenieuws | 826 keer bekeken
Meeste zonnepanelen werken goed, mits goed geïnstalleerd

De meeste recent geplaatste zonnepanelen leveren in het algemeen net zoveel elektriciteit als verkopers zeggen, onder voorwaarde dat ze goed geïnstalleerd zijn. Dat concludeert een rapport van het Internationale Energie Agentschap, meldt Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het rapport ‘Analyses of Long-Term Performance of PV Systems’ van het IEA bundelt vier jaar onderzoek naar de lange termijnprestaties van fotovoltaische (PV)-systemen. Een van de uitkomsten van het rapport is dat de opbrengst in kWh/kWp van de meest recente PV-systemen over het algemeen overeenkomt met wat verkopers zeggen dat ze opleveren, mits goed geïnstalleerd. Hoogleraar zonne-energie Wilfried van Sark van de Universiteit Utrecht was een van de samenstellers van het rapport. Van Sark: “Er zijn weliswaar verschillen in de performance, maar die zijn te verklaren door klimaatverschillen en positionering van de installatie.” Als zonnepanelen ideaal zijn geplaatst ontvangen ze de maximale zonne-instraling en produceren ze de meeste stroom.

Concurrentiepositie
Van Sark: “Met ondersteuning vanuit het ministerie van Economische zaken voor de Nederlandse bijdrage hebben we meer dan 600 PV-installaties in met name Duitsland, Italië en de VS onderzocht. Daarnaast is een statistische analyse uitgevoerd van cijfers over opbrengst van zonnepaneelsystemen in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Italië. Hiermee wilden we inzicht krijgen in de efficiëntie en de betrouwbaarheid van de huidige PV-systemen. We keken naar wat we kunnen verbeteren en hoe we daarmee de Europese concurrentiepositie kunnen verbeteren.”

Monitoring
Van Sark heeft met een nieuwe methode een enorme hoeveelheid data kunnen analyseren en daarmee een statistische analyse gemaakt. “De PV-markt en de -industrie groeiden de afgelopen jaren sterk. Daarmee is veel vooruitgang geboekt. Ik ben enthousiast over de performance van de systemen. Maar met de enorme toename van het aantal particulieren met PV-systemen vraagt de monitoring daarvan de komende jaren veel meer wetenschappelijke en professionele aandacht, met name om te duiden of een systeem goed functioneert.”

Redactie Ensoc, 26-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (0)

Reageren