​Meeste vastgoedgiganten verspillen energie

28.11.2016 | Branchenieuws | 855 keer bekeken
​Meeste vastgoedgiganten verspillen energie

De meeste kantoorpanden van de twintig grootste vastgoedeigenaren zijn zo lek als een mandje. Maar liefst 54 procent van de panden voldoet niet aan de minimumnorm van energielabel C, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Natuur & Milieu onderzocht de Nederlandse kantoorportefeuille van de twintig grootste eigenaren op energiezuinigheid. “We zijn geschrokken van de resultaten,” zegt Geertje van Hooijdonk, hoofd Energie bij Natuur & Milieu. “Veel vastgoedeigenaren blijken volstrekt nalatig in het energiezuiniger maken van hun kantoorpanden.” Volgens Natuur & Milieu betekent dit een enorme opgave voor renovatie, aangezien label C waarschijnlijk vanaf 2023 verplicht wordt voor alle kantoren.

Kans voor energiebesparing
Aanleiding voor het onderzoek is de veranderende kantorenmarkt, met 17 procent leegstand en gemeenten die de bouw van nieuwe kantoren afremmen. De huidige kantorenmarkt, met meer aanbod dan vraag, biedt een kans om kantoorpanden versneld energiezuiniger te maken.Energiezuinige panden zijn volgens Natuur & Milieu aantrekkelijker voor huurders en kunnen voor verhuurders een hogere huurprijs opleveren.

Marktleiders in vastgoed
De twintig grootste vastgoedbedrijven van Nederland (‘koningen van kantoren’) bezitten samen 1838 kantoorpanden met een totale oppervlakte van 12 miljoen vierkante meter. Tussen de vastgoedgiganten onderling bestaan echter grote verschillen in energiezuinigheid van hun kantoorpanden. Volgens Natuur & Milieu zijn van de twintig marktleiders slechts zes voorlopers, waaronder Gemeente Amsterdam en Schiphol Real Estate. De meeste vastgoedgiganten zijn helaas geen voorloper, meldt Natuur & Milieu.

Achterblijvers
Onder de absolute achterblijvers zitten partijen als Breevast, Hanzevast, en twee onderdelen van de Rijksoverheid: Politie en Defensie. Tweederde van hun panden voldoet niet aan de norm van label C. Breevast en NS Vastgoed hebben minder dan de helft van hun panden voorzien van een energielabel. Dit geldt ook voor de panden in eigendom bij dochterbedrijven van de Rabobank. Mogelijk labelen zij hun panden alleen bij mutaties. Bij de achterblijvers voldoet tweederde van hun panden niet aan de norm van label C. Dat is de minimumeis waaraan alle kantoren vanaf 2023 moeten gaan voldoen.

Voorlopers
Slechts zes eigenaren scoren goed, waaronder Chaletgroep, Gemeente Amsterdam en Schiphol Real Estate. Hun kantorenbestand draagt voor minstens twee derde een C-label of beter. Dat geldt ook voor Commerx Real Investment, Dutch Office Fund en Wolbern Invest. Volgens Natuur & Milieu is een energielabel een belangrijke stap op weg naar een duurzaam kantoor: het label geeft inzicht in de energiezuinigheid van het gebouw en de installaties.

Energielabel C erplicht
Naar verwachting worden in 2023 alle kantoren verplicht om te voldoen aan het energielabel C. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst werkt momenteel aan de uitwerking van een wetsvoorstel hiervoor. Aanleiding hiervoor is het energieakkoord; hierin is afgesproken dat ook vastgoedpanden (inclusief kantoren) energie moeten gaan besparen, in totaal 28 Petajoules. De besparing blijft vooralsnog fors achter. Natuur & Milieu juicht een verplicht label C toe als een noodzakelijke stap om meer energiebesparing te realiseren.

Gebrek aan urgentie
Veel kantooreigenaren voelen nu nog geen urgentie om hun, vaak oude, panden aan te pakken. “Dit is misplaatste zuinigheid,” aldus Van Hooijdonk. “Door nu al besparende maatregelen te nemen worden de panden aantrekkelijker voor huurders.” Zo’n 40 procent van alle kantoorpanden is door de eigenaren zelf in gebruik. Daar lonen besparende maatregelen ook nog eens direct op de eigen energierekening. Natuur en Milieu hoopt dat eigenaren van kantoren in beweging komen om energiebesparing in kantoren te versnellen.

Download het rapport ‘Koning van kantoren – Hoe zuinig zijn Nederlandse kantoren?’

Foto: Kantoorpanden moeten waarschijnlijk vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben (foto World Property Journal)

Redactie Ensoc, 28-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
 • 01.12.2016 - 09:01 uur | Jaap Van den Bosch

  Als er zoals bekend is meer aanbod dan vraag is, dan is die gedachtegang van Van Hooijdonk niet erg logisch lijkt mij.
  Want als 17% nu leeg staat en men gaat op grote schaal de gebouwen een stuk energiezuiniger maken dan is er nog steeds die 17% leegstand, die nog verder kan oplopen.
  Dus die eigenaren van die 17% hebben geinvesteerd, en het aantrekkelijker gemaakt in iets wat uiteindelijk niet te verhuren is, wie neemt dat risico?

  En afhankelijk van de diverse detail aansluitingen van de panden uit de jaren 70 en 80 kan dit nogal eens ingrijpend zijn om het goed te krijgen, en dan doel ik met name op de koudebruggen die er bij de diverse aansluitdetails kunnen ontstaan ook bij de veel toegepaste ongeisoleerde aluminium pui profielen , met dan condens, schimmel enz. tot gevolg, iets waar destijds bij het detailleren nooit is bij stil gestaan, want dat leefde toen niet, het zullen hierdoor veelal ingrijpende renovaties gaan worden, want van het een komt vaak het ander.
  Als de eigenaren dit allemaal over zich heen krijgen , nee dan verbaast het me niet zo dat vele er niet direct brood in zien, en praat Van Hooijdonk naar mijn idee met een te beperkt zicht met alleen maar dat (nogal omstreden) labeltje.
  Een mogelijke oplossing lijkt mij een representatief kantoorpanden deel naar een hoger niveau tillen, waarvan aannemelijk is dat ze de komende decenia verhuurd zullen worden en de rest? die blijft aan de onderkant van de markt, en zal t.z.t een andere bestemming gaan krijgen, of vervalt dan aan de sloop.