Meeste Nederlanders willen sneller isoleren

11.05.2016 | Branchenieuws | 1541 keer bekeken
Meeste Nederlanders willen sneller isoleren

Zoals het nu gaat duurt het isoleren van alle woningen in Nederland nog minstens 31 jaar. De meeste Nederlanders willen echter veel sneller hun huis isoleren om energie te besparen, zo blijkt uit onderzoek.

Nederland isoleert te langzaam. In het huidige tempo duurt het nog tot 2047 voordat alle huizen in Nederland zijn geïsoleerd. Dit blijkt uit berekeningen van Natuur & Milieu. Als alle huizen zijn geïsoleerd, daalt het totale gasverbruik in Nederland met circa 50 procent. Per huishouden scheelt volledige isolatie bijna 550 euro per jaar op de energierekening. Voor heel Nederland is dit jaarlijks 4 miljard euro, zo meldt Natuur en Milieu in een factsheet.

Isoleren mag sneller
Voor de Nederlandse bevolking mag het isoleren van woningen veel sneller verlopen: 78 procent wil dat over tien jaar alle huizen in Nederland volledig zijn geïsoleerd. Dit blijkt uit online onderzoek dat PanelWizard in opdracht van Natuur en Milieu uitvoerde onder 837 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Natuur en Milieu werkte voor het onderzoek samen met Greenchoice, SNS, ASN Bank, BLG Wonen, Hoom en Nederland Isoleert.

Zelf doen gebeurt weinig
Nederlanders zijn bewust bezig met energiebesparing. Dat blijkt uit het feit dat zestig procent bij de aanschaf van een nieuwe woning let op de energiezuinigheid. Zelf isoleren gebeurt echter mondjesmaat: slechts een op de negen Nederlanders zegt alle energiebesparende maatregelen te hebben genomen die mogelijk zijn. De belangrijkste besparingsstappen in de praktijk zijn het vervangen van gloeilampen (74%), dubbel glas (57%) en apparaten op standby (57%). Isolatie zit nog niet in de top 3. Dat komt waarschijnlijk omdat de meesten (tweederde) geen geld willen lenen om te investeren in duurdere energiebesparende maatregelen.

De top 5 energiebesparende maatregelen
1. Gloeilampen vervangen door spaarlampen en/of ledlampen (74%)
2. Dubbel glas/ speciaal glas plaatsen (57%)
3. Apparaten vaker uitdoen in plaats van op standby zetten (57%)
4. Energiezuinige apparaten kopen (52%)
5. Tochtstrippen aanbrengen op deuren en/of raamkozijnen (41%)

Isolatie kan beter
Nederlanders zijn redelijk sceptisch als het gaat om goede woningisolatie in Nederland, meldt onderzoeker Dirkjan Klumper. ‘Maar liefst zeven op de tien denken dat er op dit gebied nog veel verbeterd kan worden. Een op de vijf Nederlanders denkt dat ons land op gebied van woningisolatie achterloopt op andere westerse landen. Bijna een van de tien geeft aan dat zijn of haar woning niet goed is geïsoleerd. Dit vinden huurders vaker dan woningbezitters.’

Grote klappers
‘Het is mooi om te zien dat een meerderheid van 78 procent veel sneller wil isoleren dan nu gebeurt. Nederlanders kunnen dit proces zelf versnellen door hun eigen huis zo goed mogelijk te isoleren,’ zegt Talitha Koek, woordvoerder bij Natuur & Milieu. ‘Veel mensen missen de grote klappers: spouw-, dak- en bodemisolatie. Met deze maatregelen spaar je honderden euro’s per jaar uit.’ Er zijn nog 1,4 miljoen –vaak oudere - woningen in Nederland waarbij de spouwmuur niet is voorzien van isolatie.

Afspraken Parijs
Koek: ‘Op de klimaattop in Parijs vorig jaar is afgesproken dat we in 2050 niet meer dan 2 graden temperatuurstijging in de wereld toestaan. Als de Nederlandse overheid deze doelstelling serieus neemt, moeten in Nederland vrijwel alle woningen voor 2035 van het gas af. Als we niet snel starten met isoleren, halen we dit niet. Bovendien is isoleren drie keer goed: voor je portemonnee, voor je wooncomfort en voor het milieu.’

Foto: Een niet-geïsoleerde spouwmuur geeft in de winter veel warmte af (foto isolatie-info.nl)

Redactie Ensoc, 10-mei-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (4)

Reageren
 • Ilse Tsang
  19.05.2016 - 18:14 uur | Ilse Tsang

  NL zit vrijwel dagelijks achter een computer , dus even googlen en het is nog simpeler dan je dacht en ook nog duurzaam en goed voor het milileu.
  Kies bijvoorbeeld cellulose vlokken.
  Hoe gaat dit te werk?
  Wanneer de constructie van je huis bestaat uit spouwmuren, wordt er vaak voor gekozen om het isolatiemiddel in de tussenruimte te blazen of te spuiten. Dit doet men aan de hand van gaten die het in de muur boort. In principe zijn er niet veel gaten nodig om het huis te isoleren, dus blijft het huis mooi in takt. Ook zou je er voor kunnen kiezen (afhankelijk van de situatie) om het isolatiemiddel van bovenaf in te brengen.

  De gebruikte blaasmachines (om het isolatiemateriaal tussen de muren te brengen) zijn van hoge kwaliteit en garanderen een goede vulling. Die vulling is uitermate belangrijk, anders hebben vocht en lucht alsnog vrij spel.

  De methode is vrij eenvoudig. Hierdoor hoef je geen bouwvergunning aan te vragen en zit je ook niet weken in de chaos. In de meeste gevallen duurt het isoleren van een huis hooguit twee werkdagen. Dit hangt natuurlijk af van de grootte van het huis.

 • Henk kemp
  19.05.2016 - 17:27 uur | Henk kemp

  Bij woningisolatie wordt voorbij gegaan aan het gemeentelijk gedoe van vergunningen en kosten van leges en belastingen. Wil je echt isoleren met een acceptabele terugverdientijd dan valt er niet te ontkomen aan gevelisolatie. Kies je voor buitenisolatie met een pleisterlaag zoals oa. in Duitsland veel voorkomt dan moet je een omgevingsvergunning hebben. Omdat het uiterlijk van het huis verandert is dat een probleem en is het vergunningtraject een moeizame weg. Woningbouwverenigingen komen dikwijls met een nieuwe gevel. Is een oplossing maar voor de particulier dikwijls te duur. Tot slot als je isoleert dan betaal je dubbel aan leges en belastingen. Bij dakisolatie zijn de legeskosten een afgeleide van de investering en in de jaarlijkse WOZ ga je al snel jaarlijks 10% meer betalen wat je huis is 'tenslotte'meer waard geworden.

 • 19.05.2016 - 12:47 uur | Peter Tol

  Lage temperatuurverwarming is in de meeste gevallen veel minder energiezuinig dat de meeste mensen denken.
  Mensen missen het gevoel van stralingswarmte en zetten daardoor de thermostaat omhoog, vooral in de schakelperiode voorjaar/najaar.
  De combinatie van luchtverwarming met balansventilatie en luchtwarmtepomp is veel zuiniger.

 • P. Lomito
  11.05.2016 - 10:33 uur | P. Lomito

  De grootste klappers:
  1. dakisolatie
  2. luchtdichting
  3. HR++(+) glas
  4. gevelisolatie
  5. condenserende HR-ketel
  6. balansventilatie
  7. vloerisolatie
  8. lage temperatuurverwarming (wand-/vloerverwarming)
  9. hotfill voor wasmachine
  10. droogrek/lijn i.p.v. wasdroger

  Drie keer goed (energierekening, wooncomfort en milieu) en één keer fout (minder inkomsten overheid gasbaten en energiebelasting). Het is daarom niet verwonderlijk dat de overheid haar best doet om woningisolatie zo weinig mogelijk te stimuleren.