​Meeste duurzame kantoor ter wereld staat in Limburg

18.04.2016 | Branchenieuws | 1524 keer bekeken
​Meeste duurzame kantoor ter wereld staat in Limburg

Het nieuwe hoofdkantoor van droger- en koelerfabrikant Geelen Counterflow in het Limburgse Haelen is het meest duurzame kantoor ter wereld. Het wekt meer zonnestroom dan het nodig heeft en is gebouwd volgens het ‘cradle to cradle’ principe.

Geelen Counterflow is wereldmarktleider in tegenstroomdrogers en -koelers voor de (dier)voedingsmiddelenindustrie. Het oude gebouw bestaat uit ruim 10.000 vierkante meter productiewerkplaatsen en circa 650 vierkante meter kantoren. “Het bedrijf is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. De productiehallen zijn stapsgewijs uitgebreid, maar daarbij bleven de kantoren wat achter,” vertelt architect Rob Wolfs van architectenbureau Architecten en Bouwmeesters. “Bovendien neemt het aantal medewerkers toe. Samen zijn we gaan nadenken op welke plek de nieuwbouw zou moeten komen. In eerste instantie dachten we aan nieuwbouw op de plek van het huidige kantoor, maar uiteindelijk is gekozen voor bouwen op een andere locatie op het terrein.”

BREEAM-score van 99,94%
Het nieuwe kantoor heeft een score van 99,94% volgens het internationale BREEAM-certificeringssysteem, zo meldt het Dutch Green Building Council (DGBC). Het kantoor voor vijftig medewerkers wekt op jaarbasis ruim 50% meer zonne-energie op dan het verbruikt voor verwarming, koeling, ventilatie, verlichting en computers. Het overschot aan energie wordt in de naastgelegen fabriek gebruikt voor het snijden van roestvrij staal en het opladen van heftrucks.

Laagste CO2-voetafdruk
De bouwmaterialen zijn waar mogelijk ‘cradle to cradle’ gecertificeerd. Dat wil zeggen dat ze bestaan uit grondstoffen die het milieu geen schade toebrengen en die aan het einde van hun levensduur herbruikbaar zijn. De prefab wanden en vloeren bestaan uit onverlijmd hout uit het Zwarte Woud. Dit hout heeft van alle mogelijke bouwmaterialen de laagst mogelijke CO2-voetafdruk.

Ontwerp kantoorgebouw
Bij het ontwerp van het kantoorgebouw is veel aandacht geschonken aan arbeidsomstandigheden. Zo zijn daglicht, uitzicht, verlichting en ventilatie geoptimaliseerd om de gezondheid en productiviteit van de medewerkers te waarborgen. Rondom het pand is een natuurtuin aangelegd met tientallen soorten begroeiing en met voorzieningen voor vogels, insecten, vleermuizen en amfibieën.

Wetten van de natuur
Sander Geelen is algemeen directeur van Geelen Counterflow: “Bij ons streven om de beste drogers en koelers te ontwerpen passen we de wetten van de natuur toe op het gebied van zwaartekracht, aerodynamica en thermodynamica. Wij vinden het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat we bij de bouw van een nieuw kantoor de wetten én de grenzen van de natuur respecteren. Dit kantoor is weer één stap bij het afbouwen van ons gebruik van fossiele brandstoffen. De volgende stap is de ontwikkeling van een nieuwe generatie drogers die kan drogen met alleen duurzame energie.”

Wie deed wat?
Het kantoorontwerp is van Architecten en Bouwmeesters uit het Limburgse Herten bij Roermond. Wagemans Bouwadvies uit Sittard zorgde voor het bouwmanagement van het kantoor dat door Geelen in eigen beheer werd gebouwd. Dubourgraaf uit Goes ontwierp de installaties en Ad van de Ven uit Eersel was BREEAM-NL expert.

BREEAM-NL
BREEAM is een internationaal certificeringssysteem voor de bouw, waarmee reeds 540.700 gebouwen in 77 landen zijn gecertificeerd op onderwerpen als energiebalans en materiaalgebruik, maar ook gezondheid, vervuiling en landgebruik. Het systeem wordt in Nederland beheerd door de Dutch Green Building Council (DGBC).

Fijne werkplek
Directeur Annemarie van Doorn van DGBC: “Naast het leveren van een uitzonderlijke duurzame presentatie, laat Geelen ook zien een goede werkgever te zijn. Geelen creëert met dit gebouw optimale omstandigheden en een fijne werkplek voor werknemers. Dit gezondheidsperspectief blijft vaak nog onderbelicht, maar kan een enorme impact hebben.”

Foto: Het nieuwe hoofdkantoor van Geelen Counterflow in het Limburgse Haelen (foto Geelen.nl)

Redactie Ensoc, 18-apr-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • P. Lomito
    18.04.2016 - 13:14 uur | P. Lomito

    Meer zonnestroom opwekken dan men nodig heeft is geen noemenswaardige prestatie, zeker niet met gebruik van de huidige salderingsregeling. Over 4 jaar als die regeling wordt vervangen door stroomdiftar zal duidelijk worden dat zonnestroom slechts een beperkt deel van het eigen verbruik kan afdekken.
    Ook is het nauwelijks een prestatie te noemen om een nieuw gebouw met een kleine CO2-footprint te maken. Veel lastiger is het om een bestaand gebouw her te gebruiken en zo alle ingesloten energie te behouden. Met de sloop van het bestaande kantoor gaat veel kostbare energie verloren.

    Veel schone / groene schijn dus.