Meeste Duitse stroom van duurzame oorsprong

08.01.2015 | Branchenieuws | 1068 keer bekeken
Meeste Duitse stroom van duurzame oorsprong

Duitsland haalde in 2014 voor het eerst het grootste deel van haar elektriciteit uit duurzame bronnen. Dat blijkt uit een studie van de Duitse denktank Agora Energiewende.

Afgelopen jaar was een goed jaar voor de Duitse Energiewende. Duurzame energie maakte in 2014 voor het eerst het grootste deel uit van de elektriciteitsproductie met een aandeel van 27,3 procent. Daarmee verving het bruinkool als grootste stroombron. Dit blijkt uit de studie ‘The Energiewende in the power sector; the state of affairs in 2014’ van denktank Agora Energiewende uit Berlijn. De studie meldt ook dat de vraag naar energie afgelopen jaar is gedaald met 3,8 procent, terwijl de economie groeide met 1,4 procent. Dit is een teken dat investeringen in energiebesparende apparatuur zich uitbetalen, meldt Agora Energiewende.

Tij gekeerd
De ontwikkeling komt Duitsland, dat haar CO2-uitstoot wil verminderen, goed uit. De productie van elektriciteit uit kolen daalde naar het laagste niveau sinds 1990. Met de milde winter van vorig jaar leidt dit tot een aanzienlijke verlaging van de CO2-uitstoot in de energiesector. De uitstoot was op het tweede laagste peil sinds 1990. ‘In 2013 nam de CO2-uitstoot nog steeds toe, ondanks de toename in duurzame energie. Dit noemen we de Energiewende paradox. Nu zien we dat het tij is gekeerd. Het aandeel duurzame energie neemt verder toe en de CO2-uitstoot daalt’, zegt directeur Patrick Graichen van Agora Energiewende.

Duurzaam vs fossiel
Duurzame energie is in staat om na gascentrales ook kolencentrales uit de markt te stoten. Dit is volgens de auteurs de belangrijkste reden voor de afname in de CO2-uitstoot. ‘Steenkolen en aardgas zijn de verliezers in de brandstofmix. Aan de andere kant blijven bruinkoolcentrales echter nog stroom op een hoog niveau produceren,’ zegt Graichen.

Export
De stroomprijs op de groothandelsmarkt in Leipzig daalde in 2014 van 38 euro per megaWattuur in 2013 naar een laagterecord van 33 euro per megaWattuur. Hierdoor was de Duitse energiemarkt erg aantrekkelijk voor buurlanden. Zij importeerden afgelopen jaar netto 34,1 teraWattuur uit Duitsland, een volume dat 5,6 procent uitmaakt van de elektriciteit die Duitsland produceerde. Dit volume was 0,3 teraWattuur boven het oude record op de exportbalans.

Maximum
‘We lijken voorlopig het maximum te hebben bereikt voor de export van elektriciteit,’ zegt Graichen. De trend van de stijgende energieprijzen is ook gebroken. Zowel voor particulieren als commerciele kopers en bedrijven daalden de energieprijzen voor 2015 licht ten opzichte van voorgaand jaar. De termijnprijzen op de beurs voor 2015 en de opslagen voor duurzame energie zijn lager dan in 2014. Veel energiebedrijven geven deze kortingen door aan hun klanten, meldt EurActiv.

Redactie Ensoc, 8-jan-14

Foto: Duitsland haalde in 2014 de meeste stroom uit zon en wind

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • 11.01.2015 - 17:33 uur | Michiel Flikkema

    Duitsland is voor Nederland het goede voorbeeld. Het Nieuwjaarsdebat van de samenwerkende organisaties F&B, FedEC, AvEPA, ENSOC, VMNED en PHOE had dit jaar De Energietransitie als thema. Voor Duitsland Die Energiewende. Nederland heeft de lat voor 2020 momenteel op 14% reductie van CO2 uitstoot staan . Met het huidige tempo aan regeringsmaatregelen gaat Nederland dat niet halen. Maar dat Nederland het kan halen staat voor mij vast. In een essay, die ik heb geschreven over - Nederland elektrisch, de toekomst? - heb ik weten te becijferen dat de gewenste energietransitie ruimschoots haalbaar is. Echter is dat in voldoende tempo alleen mogelijk als ons politiek klimaat en economisch beleid gaat bijsturen om daar de ruimte voor te geven.