​'Meer stroomstoringen door wind en zon? Onzin'

30.03.2015 | Branchenieuws | 1756 keer bekeken
​'Meer stroomstoringen door wind en zon? Onzin'

Leidt de opwek van meer duurzame energie uit wind en zon tot meer stroomstoringen? Duitsland en Denemarken tonen aan dat een oorzakelijk verband onzin is. Dat meldt Jasper Vis, manager regulatory affairs voor DONG Energy, op zijn weblog.

Vrijdag werd Noord-Holland geconfronteerd met een grote stroomstoring. Dit leidde op Twitter al snel tot stevige uitspraken over de rol van duurzame energie. 'Door duurzame en groene stroom zal de kans op stroomuitval zoals vandaag toenemen', twitterde wetenschapsjournalist Simon Rozendaal van het weekblad Elsevier. 'Meer windenergie zal leiden tot meer stroomstoringen zoals in Noord-Holland', meldde PVV-Kamerlid Reinette Klever. De Groene Rekenkamer ziet zelfs een verband tussen de windkracht in Flevoland rond half tien 's ochtends en de daarop volgende overload. Sommigen melden weer dat duurzame energie de oplossing is om stroomstoringen te voorkomen. 'Stroomstoring laat duidelijk zien hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn van centraal opgewekte stroom. Tijd voor zonnepanelen?', twitterde campagneleider Ike Teuling van Milieudefensie.

Oorzaak stroomstoring
De stroomstoring van afgelopen vrijdag was het gevolg van een technische storing in het 380 kV hoogspanningsstation Diemen, meldt netbeheerder TenneT in een toelichting. Volgens TenneT is er vermoedelijk kortsluiting opgetreden in het station. Het hoogspanningsstation heeft een belangrijke positie in het hoogspanningsnet. Het station is dubbel uitgevoerd. Dat betekent dat als de ene helft van het station uitvalt, de andere helft automatisch het elektriciteitstransport overneemt. Vrijdagmorgen zijn bij een omschakeling – in verband met werkzaamheden – beide helften gedurende een korte periode gekoppeld geweest. Volgens TenneT is dat de gebruikelijke procedure bij werkzaamheden. De storing werd dus niet veroorzaakt door windmolens of zonnepanelen en ook niet door fossiele of nucleaire energie. Het ging om een storing in het hoogspanningsnetwerk.

Meer duurzame energie
Neemt de kans op stroomstoringen toe door meer duurzame energie? Jasper Vis kijkt voor een antwoord op deze vraag naar Duitsland en Denemarken. Deze landen hebben een veel hoger percentage elektriciteit uit fluctuerende duurzame bronnen zoals wind en zon. 'In Duitsland was het aandeel duurzame elektriciteit in 2012 bijna 25% en in Denemarken zelfs bijna 40%. Als een groter aandeel van de stroomproductie uit wind en zon zou leiden tot meer stroomstoringen, dan zou het aantal storingen in Denemarken en Duitsland de afgelopen jaren flink toegenomen zijn. Ook zou het aantal stroomstoringen hoger liggen dan in Nederland. Denemarken en Duitsland blijken echter in Europa tot de top te behoren als het om de betrouwbaarheid van het elektriciteitsnetwerk gaat.'

'Stemmingmakerij'
Volgens Vis laten Duitsland en Denemarken zien dat de stelling, dat meer duurzame energie uit wind en zon leidt tot meer stroomstoringen, onzin is. 'Zegt u het maar: zullen we het ongefundeerde stemmingmakerij of bangmakerij noemen?', aldus Vis. Het gemiddeld aantal minuten stroomstoring in Duitsland lijkt tussen 2006 en 2012 zelfs enigszins gedaald te zijn. In Denemarken kwam in 2014 maar liefst 39% van het stroomgebruik uit windenergie. De betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening was in datzelfde jaar 99,996%. Dat betekent gemiddeld 21 minuten stroomstoring. Een knappe prestatie, zegt Vis. Het inpassen van grotere hoeveelheden wind- en zonne-energie vraagt volgens Vis wel meer flexibiliteit van het energiesysteem.

Andere rol netbeheerders
Variabele energiebronnen zoals wind en zon kunnen kosteneffectief worden ingepast, blijkt uit een rapport van het Internationale Energieagentschap (IEA). Vis: 'Dat betekent ook een andere rol voor netbeheerders. In een energiesysteem met veel wind- en/of zonne-energie speelt het weer een grote rol. Niet voor de vraag óf er stroom geleverd kan worden, maar wel uit welke bron er geleverd wordt. Op de handelsafdelingen van energiebedrijven werken inmiddels meteorologen. Het zou me niet verbazen als dat voor netbeheerders ook geldt.' Het hoogspanningsnet wordt volgens Vis betrouwbaarder door de aanleg van een hoogspanningsverbinding tussen Bleiswijk en Beverwijk. Hierdoor ontstaat een extra ring in het 380 kV hoogspanningsnet. 'Ik denk dat de gevolgen van de storing in Diemen wellicht kleiner waren geweest als de Noordring al klaar geweest was,' aldus Vis.

Redactie Ensoc, 30-mrt-15

Foto: De stroomstoring afgelopen vrijdag in Noord-Holland leidde tot veel reacties op Twitter

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (3)

Reageren
 • Jan Baars
  07.04.2015 - 09:52 uur | Jan Baars

  Ik ben het de schrijver volkomen eens. In het buitenland staan al veel windmolens en hele zonneparken, als er teveel is zetten ze gewoon een deel van de molens stil. Ook dat hoort bij ondernemen. Wat ik echter in alle discussies mis is hoe ver zijn we nu eigenlijk in het opslaan van stroom, in plaats van de voor en tegens tegen elkaar uit te spelen zou wat mij betreft daar veel meer energie in geduwd kunnen worden. Immers daar ligt de oplossing om een stabiel netwerk te krijgen.

 • Daan van Ham
  31.03.2015 - 15:39 uur | Daan van Ham

  Wie heeft de stelling dat wind en zonnen-energie tot meer storingen leidt verzonnen. Wat een onzin! Het is een variabele energiebron. Het waait of het waait niet, de zon schijnt of schijnt niet. Het is dus een kwestie van wel of niet voldoende vermogen. Dat is iets anders dan een storing. Als ik geld ga pinnen en ik heb te weinig op mijn rekening staan komt er echt geen geld uit de automaat, noemen we dit dan ook een storing of is het een tekort aan vermogen.
  Laten we het beestje wel bij zijn naam noemen. Ik geloof trouwens ook niets van de uitleg betreft de storing, er is gewoon een gigantische mis pikker gemaakt maar daar zullen ze nooit voor uitkomen i.v.m. schade aanspraken.

 • jan vossen
  31.03.2015 - 14:05 uur | jan vossen

  Met de strekking van het artikel mee eens. De landen Duitsland en Denemarken die veel verder zijn dan wij tonen aan dat duurzame energie ingepast kan worden. De cijfers tonen aan dat er zelfs verbeteringen wat betreft stabiliteit mogelijk zijn.