​Meer fiscaal voordeel voor energiebesparing

04.01.2016 | Branchenieuws | 1649 keer bekeken
​Meer fiscaal voordeel voor energiebesparing

Bedrijven kunnen hun investeringen in energiebesparende technieken aftrekken van de belasting. Dit jaar ligt het fiscaal voordeel hoger dan het afgelopen jaar. Minister Kamp van Economische Zaken hoopt zo de doelstelling voor energiebesparing uit het energieakkoord makkelijker te halen.

Bedrijven die investeren in energiebesparing komen kunnen een deel van hun investering aftrekken via de Energie Investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling van het ministerie van Economische Zaken om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren. De lijst van energiebesparende technieken (‘Energielijst 2016’) die in aanmerking komen voor deze regeling is afgelopen 30 december in de Staatscourant gepubliceerd. Het budget van de EIA bedraagt voor dit jaar 161 miljoen euro; in 2015 was dit 106 miljoen euro. Het fiscale aftrekpercentage gaat omhoog van 41,5 procent naar 58 procent, waardoor een netto voordeel van ca. 14 procent ontstaat; in 2015 was dit circa 10 procent.

Vier nieuwe technieken
Elk jaar actualiseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), die samen met de Belastingdienst de regeling uitvoert, de lijst met energiebesparende technieken op basis van innovaties in de markt en ontwikkelingen op het gebied van normen en keurmerken. Het bedrijfsleven doet zelf ook voorstellen voor aanvullingen op de Energielijst. In 2016 zijn vier nieuwe technieken aan de lijst toegevoegd. Deze technieken zijn een snelloopdeur voor koel- of vriescellen, een besparingssysteem voor klimaatinstallaties, standairco en zonnepanelen op transportmiddelen. De technieken staan uitgebreider in de Energielijst 2016 beschreven.

Praktijkvoorbeeld
Een van de bedrijven die gebruik heeft gemaakt van de EIA is chemiebedrijf Trinseo, een producent van de grondstof styreen en de kunststoffen polystyreen, rubber en latex. Het bedrijf gebruikt stoom op verschillende drukniveaus voor de aandrijving van procesapparatuur. Trinseo kocht in 2014 een innovatieve thermocompressor voor haar fabriek in Terneuzen, waarmee ze de druk in stoom kan aanpassen naar het gewenste drukniveau. Hiermee kan het bedrijf efficiënter gebruikmaken van de stoom. Ook levert het bedrijf hiermee een flinke bijdrage aan de energiebesparingsdoelen van de meerjarenafspraken energie-efficiëntie in de industrie (MEE), waaraan Trinseo meedoet.

Stoom afblazen
In het verleden blies Trinseo vaak stoom van lage druk de lucht in, omdat het niet kon worden gebruikt. ‘We gebruiken stoom van 3 bar om leidingen te verwarmen,’ legt Adrie Overdulve van Trinseo uit. ‘Maar in de zomer is daar minder behoefte aan, waardoor er stoom overblijft. Die stoom werd tot voor kort weggegooid.’ Dankzij de thermocompressor is dat niet meer nodig, vervolgt hij. ‘Deze installatie brengt stoom van 12 bar samen met stoom van 3 bar, waardoor de ideale druk van 5 bar ontstaat. Dat is precies het juiste drukniveau om bepaalde procesapparatuur aan te drijven.’

Lagere energierekening
Trinseo legde een bedrag van € 640 duizend neer voor de aanschaf van de thermocompressor. Het bedrijf verwacht deze investering in drie jaar te hebben terugverdiend, dankzij de verlaging van de energierekening. Die rekening is - dankzij de installatie en de andere energiebesparende maatregelen die het bedrijf sinds 2011 nam - met 15 % gereduceerd; een flinke besparing in een sector waarin energie een grote kostenpost is. Bovendien draagt energie-efficiëntie bij aan minder uitstoot van CO2, wat weer goed is voor het klimaat.

Over de EIA
De EIA is een fiscale stimuleringsregeling gericht op energiebesparing van de ministeries van Economische Zaken en Financiën. De Belastingdienst en RVO.nl voeren de regeling uit. De EIA, sinds 1997, gaat de twintigste jaargang in en levert een belangrijke bijdrage aan de nationale energiedoelstellingen. De EIA-regeling voor 2016 treedt in werking met ingang van 1 januari 2016 en is van toepassing op verplichtingen die zijn aangegaan of voortbrengingskosten die zijn gemaakt op of na 1 januari 2015. De EIA Energielijst 2016 is online te vinden op www.rvo.nl/eia.

Foto: Werknemer van chemiebedrijf Dow bij de fabriek in Terneuzen. Trinseo maakte tot 2010 nog deel uit van Dow en opereerde tot 2015 onder de naam Styron Netherlands BV.

Redactie Ensoc, 4-jan-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (2)

Reageren
 • baps pulle
  05.01.2016 - 13:19 uur | baps pulle

  Met geld kun je veel ondernemers lokken. Dat geldt niet voor winkels die hun deuren wijd-open zetten in het stookseizoen. Daarvoor is aanpassing naar D4-wetgeving nodig (D4: Doe Die Deur Dicht). Gemeenten lopen bij handhaving vast op de gebrekkige wetgeving (in art.1 Wm, zorgbeginsel).

  Vraag: Is het bekend hoeveel aargas het zou besparen als alle winkels verplicht hun deuren automatisch laten sluiten (inclusief de elektrische kachels die het kou-lijdende personeel gebruikt)? D4 vergt een lage investering dus een subsidie helpt niet op dit punt. Dwang uit Den Haag is de enige mogelijkheid voor D4, opdat het personeel geen kou meer hoeft te lijden en burgers niet worden ontmoedigd om ook mee te doen met energiebesparen.

 • P. Lomito
  04.01.2016 - 21:07 uur | P. Lomito

  Energiebesparing met installatietechniek is doorgaans weinig efficiënt. De kosten van installaties zijn hoog en de levensduur beperkt, bovendien onderhoudsgevoelig en milieubelastend... en daarmee contraproductief.