​Martin Prins (Reasonnet) “Datacenters zijn al energiezuinig door de schaalgrootte.”

30.10.2015 | Branchenieuws | 1122 keer bekeken
​Martin Prins (Reasonnet) “Datacenters zijn al energiezuinig door de schaalgrootte.”

Regelmatig spreekt Ensoc een energieprofessional over zijn of haar werk. Deze week is dat Martin Prins, sinds 2013 werkzaam bij datacenter en cloudprovider Reasonnet. Hij vertelt ons meer over het energieverbruik van een datacenter en alles wat hierbij komt kijken.

Reasonnet (onderdeel van Sentia Group) is gevestigd in het Gyrocenter, dat in 2009 opende als eerste ‘groene’ datacenter. Martin Prins, onderdeel van een driekoppig directieteam, gaat bij Reasonnet als COO over het dagelijks bestuur van de organisatie. Zijn uitdagende werkzaamheden klinken ongetwijfeld als abracadabra voor sommige energieprofessionals, maar hij omschrijft het zelf: “Het meest uitdagend aan mijn functie is om de hoge beschikbaarheid van onze utilities met een zeer complexe cloud-infrastructuur de normaalste zaak van de wereld te laten lijken, omlijst met excellente klantenondersteuning,” zegt Prins. Inclusief zijn eigen rol hierin is er in de organisatie additioneel één fte bezig met het managen van de contracten en taken rondom het onderhoud, management en optimalisatie van de stroomtechniek.

Hoeveel energie verbruikt een datacenter?
Een datacenter is een plek voor de opslag, beheer en de verspreiding van gegevens en informatie. Iedere organisatie maakt hier in principe gebruik van, in een eigen ruimte (server) of in gespecialiseerde ruimtes (servers) bij een externe partij. Deze servers zijn nodig om bijvoorbeeld websites, netwerken en CMS-systemen te laten draaien. Datacenters staan bekend als grote energieverbruikers, maar voor veel mensen is het niet direct duidelijk waarom zoveel energie nodig is om een datacenter draaiende te houden.

Reasonnet exploiteert een eigen middelgroot data center van zo’n 1 megawatt aan capaciteit. Ter vergelijking: dit is dezelfde hoeveelheid stroom als 1250 huishoudens zouden gebruiken. De rijen met kasten, een beeld dat veel mensen van een datacenter hebben, bevatten de servers van klanten. Deze servers staan 24/7 aan, gevoed door een eigen transformator, een installatie met een autonomietijd van 5 minuten en een noodstroomaggregaat. De autonomietijd is de tijd dat een stroomvoorzieningsapparaat onder maximale belasting een systeem kan voeden, als de netspanning uitvalt. Deze infrastructuur en apparaten wekken enorm veel warmte op die weggekoeld moet worden. Voor de koeling zijn er 'koelgangen' tussen de rijen met kasten waar koele lucht wordt toegevoerd. Aan de bovenkant kan deze koude lucht niet weg doordat dit is afgesloten. 

Prins: “Tenslotte heeft Reasonnet ook nog het gewone kantoor waar zo’n 45 mensen werken en stroom verbruiken met computers en een koffiezetapparaat met échte bonen.”

Eisen uit de markt
Organisaties merken dat energiebesparing niet alleen geld maar soms ook werk oplevert. Andere partijen willen werken met duurzame bedrijven en stellen eisen aan hun leveranciers of partners. Herkent Reasonnet dit? Prins: “Andere organisaties, partners, klanten zijn zeer geïnteresseerd in de MVO-graad van onze onderneming. Ook in offerteverzoeken komt dit regelmatig als onderwerp voor. Reasonnet neemt dit zeer serieus. Buiten de maatregelen die wij in het dagelijks leven treffen gaan we bijvoorbeeld ook bewust om met de inkoop van stroom.”

Power usage effectiveness
In de datacenter wereld wordt gekeken naar hoe efficiënt energie gebruikt wordt. De leidende maat hiervoor is de 'power usage effectiveness' (PUE).  Dit is de totale energie die een datacenter gebruikt gedeeld door de energie die de ‘computerinfrastructuur’ in het datacenter gebruikt. Een ratio dichtbij 2 wijst op inefficiëntie; hoe dichter de PUE bij 1 zit, hoe efficiënter de energie gebruikt. Prins: “Er zijn zeer veel snel opvolgende innovaties, maar met een PUE van 1,3 (dit was optimaal 1,38 bij aanvang van het Gyrocenter) doen we nog steeds mee met de energiezuinigen”. Wat betreft een MVO-standpunt en bezuinigen op stroom snijdt het mes aan twee kanten: “MVO staat hoog in het vaandel, maar de lagere stroomkosten zijn ook mooi meegenomen. Datacenters zijn sowieso energiezuinig, omdat ze efficiënter kunnen werken dan bedrijven die het zelf doen op een kleinschaligere manier.”

Een van de oorzaken waardoor het datacenter zo goed blijft presteren is doordat het bedrijf van Prins de PUE ook gebruikt als graadmeter en kritische prestatie-indicator (KPI). De PUE geeft maandelijks inzage in het behalen van doelstellingen voor energiebesparing. De directie houdt constant toezicht op deze indicatoren. Behalve de directie heeft ook de overheid met Reasonnet een Meerjarenafspraak (MJA) gemaakt over het energieverbruik. Prins: “Als onderdeel van de MJA hebben we een EnergieJaarProgramma (EJP). Daarin zijn maatregelen opgenomen voor verdere optimalisaties, zoals onder andere led-verlichting en het rijden van elektrische auto’s door onze CTO en sales mensen. Met dat laatste besparen we ook energie in de keten.”

Tekst: Lian van Mourik
Beeld: Het data center, 'Gyrocenter', van Reasonnet te Amsterdam en Martin Prins. 

Ook meedoen aan of iemand opgeven voor de rubriek professional van de week? Dat kan! Stuur uw gegevens naar redactie@ensoc.nl en we nemen contact met u op.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • Piet Weijers
  04.11.2015 - 14:14 uur | Piet Weijers

  Ik ben net als de heer Lomito ook benieuwd wat het datacenter nu per jaar aan KWH gebruikt. Dan kan ik dat inderdaad afzetten tegen het gemiddelde verbruik van een gezin. Een andere vraag is dan, kan er niets gedaan worden met de afgevoerde warmte. Hoe worden de kantoren verwarmd een lucht/water warmtepomp kan de warmte uit het datacentrum naar de kantoren (en de kantoren in de buurt) overbrengen.

 • P. Lomito
  03.11.2015 - 22:17 uur | P. Lomito

  Beste redactie, ik weet ook wel dat jullie het vermogen van het datacenter vergelijken met het stroomverbruik van huishoudens, uw berekening laat zien dat het onzinnig is om deze zaken met elkaar te vergelijken. Dezelfde fout wordt regelmatig gemaakt met het vermogen van windmolens/zonnepanelen die vergeleken worden met het stroomverbruik van huishoudens.

  Om naar het rekenvoorbeeld terug te keren, het is zeer onwaarschijnlijk dat het vermogen van het datacenter 24 uur per dag 100% wordt benut, zoals het aansluitvermogen van woningen niet 24/7 100% benut wordt. De woninginstallatie kan jaarlijks maximaal 3x25Ax230Vx24hx365d/1000= 151.110 kWh aan stroom afnemen van het net maar een gemiddeld huishouden verbruikt gemiddeld zo'n 3.500 kWh per jaar ofwel 3500/151.100= 2,3% van het maximale jaarverbruik. Nu zal een datacenter een hoger percentage halen, draait immers dag en nacht maar zeker niet 100% van het vermogen 24/7, eerder 25% gemiddeld ofwel 1MWx24hx365dx0,25= 2.190.000 kWh ofwel het verbruik van ruim 600 woningen.

  Waarom niet gewoon het stroomverbruik van het datacenter noemen in plaats van een verhullende en incorrecte vergelijking van vermogen datacenter met stroomverbruik woningen? Of gewoon afzien van dergelijke stupide vergelijkingen...

  Feit blijft dat datacenters enorme stroomverslinders en daarmee milieubelastend zijn. En daar kan best veel aan verbeterd kan worden, bijvoorbeeld door het dak van het datacenter te benutten voor zonnepanelen zodat met name in de zomer, als de koeling maximaal moet draaien, de benodigde stroom zelf opgewekt kan worden. Dat zet meer zoden aan de dijk dan de schamele LED-lampjes en greenwashing Tesla's voor de directieleden.

 • Dit is een reactie van de schrijver
  02.11.2015 - 15:22 uur | Redactie Ensoc

  Beste heer Lomito,
  Aangezien we als schrijvers commentaar zeer serieus nemen hebben we het een en ander gecheckt. Hierbij de reactie van Martin Prins:
  "Als wij 24 uur per dag 1MW verbruiken is dat 24 MWh. Een gemiddelde huishoudens van 4/5 personen gebruikt op een dag tussen de 19 of 20kWh.
  Deel dat op de 24MWh, komt wel aardig uit, en het is gewoon 1250 huishoudens. Wat de heer Lomito heeft gedaan is het uitgelegd vermogen vergeleken, dat heeft niets met verbruik te maken."

  Vriendelijke groet,
  Redactie Ensoc (en Martin Prins)

 • 02.11.2015 - 11:06 uur | Elmer van Krimpen

  Interessant artikel!
  Bij dit datacenter is al heel veel bespaard. Maar bij de meeste bedrijven is nog veel te halen, niet alleen bij oudere bedrijven. Denk hier bij niet alleen aan licht, ICT en verwarming en koeling. Vaak is het bijvoorbeeld de combinatie van koeling en verwarming die tegen elkaar werken en de kosten hoog maken. [link verwijderd]

 • P. Lomito
  30.10.2015 - 11:29 uur | P. Lomito

  ----- Reasonnet exploiteert een eigen middelgroot data center van zo’n 1 megawatt aan capaciteit. Ter vergelijking: dit is dezelfde hoeveelheid stroom als 1250 huishoudens zouden gebruiken. -----
  Ik ben er al gewend aan geraakt dat journalisten geen flauw benul hebben van natuurkunde/techniek zoals regelmatig gedemonstreerd in kranten en journaals die berichten over energie. Dat ook deze energie-site kritiekloos informatie plaatst vind ik wel kwalijk.

  Vermogen data center: 1 megaWatt = 1.000 kiloWatt
  Vermogen woning: 3x25 A x 230V / 1.000 = 17,25 kiloWatt
  Aantal huishoudens dat totaal 1 megaWatt vermogen heeft opgesteld: 1.000 / 17,25 = 58 huishoudens.