Marken profiteert dankzij PC-roos van zonnestroom

17.06.2015 | Branchenieuws | 1623 keer bekeken
Marken profiteert dankzij PC-roos van zonnestroom

Bewoners van Marken kunnen dankzij de postcoderoosregeling profiteren van elektriciteit uit zonnepanelen die op het dak van een stal van een veehouder worden geplaatst.

Alle bewoners van Marken en omgeving krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van de voordelen die zonnepanelen bieden, zelfs als deze niet op eigen dak geplaatst kunnen worden. Dit kan dankzij het project Zon op Marken, een initiatief van de Coöperatie Windenergie Waterland en Zon op Nederland. Het project zal worden uitgevoerd door installatiebedrijf de Zonnefabriek.

Omdat het schiereiland Marken beschermd dorpsgezicht is, mogen er op veel huizen geen zonnepanelen geplaatst worden. De installatie van zonnepanelen op dorpshuis Het Trefpunt, voetbalkantine Nooitgedacht en huizen van een aantal particulieren geeft echter aan dat de ambitie voor een duurzaam Marken wel aanwezig is.

Het geld voor de panelen is afkomstig van Coöperatie Windenergie Waterland. Er worden 437 zonnepanelen van 260 Wattpiek geplaatst op het dak van een stal, beschikbaar gesteld door veehouder W. Terlouw. 175 van de geplaatste panelen zullen zijn veehouderij van elektriciteit voorzien. De rest van de opbrengst wordt verdeeld over leden van de Coöperatie Windenergie Waterland conform de postcoderoosregeling.

De Zonnefabriek realiseert een installatie die het mogelijk maakt om coöperatief te salderen. Bewoners van de postcoderoos krijgen de kans om zonnepanelen te bezitten op het dak van de familie Terlouw, en op deze manier in eigen huis te besparen op de energiekosten. Ook kunnen de deelnemers aan Zon op Marken door de postcoderoosregeling belastingvoordeel genieten op de af te dragen energiebelasting.

Het project was binnen enkele weken uitverkocht onder de bewoners van Marken en zal eind juni gerealiseerd worden door de Zonnefabriek. De panelen die geplaatst worden zijn van het type ET Solar Black, en zullen door hun donkere zonnecellen minder opvallen op het dak. Op deze manier zal het aangezicht van het historische schiereiland Marken behouden blijven.

Foto: Het beschermde dorpsgezicht in Marken duldt geen zonnepanelen. Toch kunnen bewoners binnenkort profiteren van zonnestroom (foto GroenLinks Waterland)

Redactie Ensoc, 17-jun-15

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (1)

Reageren
  • Marcel van den Hul
    23.06.2015 - 09:19 uur | Marcel van den Hul

    De rechter heeft vorige week zijn uitspraak gedaan dat salderen in de postcoderoos niet mogelijk is. Is dit een oud artikel??