Lidl opent distributiecentrum zonder gas

01.11.2016 | Branchenieuws | 1101 keer bekeken
Lidl opent distributiecentrum zonder gas

Supermarktketen Lidl heeft in Waddinxveen het duurzaamste logistieke gebouw van Nederland geopend. Door gebruik te maken van led-verlichting, warmte-koude-opslag en zonnepanelen kan het pand functioneren zonder gas.

Het pand is het zesde distributiecentrum van Lidl. Het bevindt zich aan de A12 in Waddinxveen. Met 52.000 m2 oppervlakte zal het nieuwe distributiecentrum in de toekomst zo’n honderd filialen in de Randstad bevoorraden. Lidl heeft 70 miljoen euro in het pand geïnvesteerd, maar een gasaansluiting ontbreekt. Ledverlichting, een warmte-koude-opslag en ruim vierduizend zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat het gebouw én de bijbehorende kantoren functioneren zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Groenste logistieke gebouw
In de afgelopen jaren is Lidl in Nederland snel gegroeid, met momenteel ruim 400 vestigingen door het hele land. Het distributiecentrum in Waddinxveen is het groenste logistieke gebouw van Nederland. Binnenkort ontvangt Lidl van de Dutch Green Building Council (DGBC) het vijf-sterren ‘Outstanding’ BREEAM-certificaat, de hoogste eer op het gebied van duurzame bouw. Daarmee scoort het gebouw hoger dan het distributiecentrum van Tesla in Tilburg, zo meldt de website Duurzaam Bedrijfsleven.

Koploper
Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit van Utrecht, roemde tijdens de opening de visie van Lidl op gebied van duurzaam bouwen. Al in 2013 opende Lidl in Heerenveen het destijds duurzaamste distributiecentrum van Nederland. Niet eerder kreeg een distributiecentrum van dit formaat een BREEAM-NL certificering ‘Excellent’ met vier sterren. Het pand behoorde zelfs tot de top 5 procent van duurzame gebouwen in Europa. ‘We werden vanwege deze prestatie geroemd als voorbeeld op gebied van duurzaamheid,’ zo meldt Lidl in een rapport.

Energiegebruik
Het distributiecentrum in Waddinxveen gebruikt jaarlijks circa 3,5 miljoen kWh, omgerekend het verbruik van 875 huishoudens, uitgaande van 4000 kWh per huishouden. Om het pand te verwarmen en te koelen is een warmte-koude-opslag (WKO) aangelegd op 180 meter diepte. In de zomer wordt hierin de warmte opgeslagen die in de winter wordt gebruikt voor de verwarming van het pand. In de winter wordt koude opgeslagen die in de zomer wordt gebruikt om het gebouw te koelen.

Energiebesparing
Met de WKO bespaart Lidl het verbruik van 77 huishoudens ten opzichte van het distributiecentrum in Heerenveen. Dit scheelt 163 ton CO2-uitstoot per jaar. De vierduizend zonnepanelen op het dak wekken voor omgerekend 153 huishoudens energie op, waardoor nog eens 315 ton CO2-uitstoot wordt bespaard. Het pand in Waddinxveen biedt plek aan 250 medewerkers. Het gebouw is zeer goed geïsoleerd. Om de luchtkwaliteit goed op peil te houden maakt het pand gebruikt van een geavanceerd luchtzuiveringssysteem.

Omgeving profiteert ook
Ook de omgeving profiteert van het nieuwe distributiecentrum, meldt Lidl. 63 miljoen liter regenwater wordt aan tuinders in de buurt gegeven. Lidl plant 11 duizend bomen, struiken en planten. Het grinddak is een ideale broedplek voor scholeksters. Er zijn kasten voor vleermuizen en een nestpaal voor de ooievaar. ‘Duurzaamheid zien we als essentieel voor een gezonde toekomst voor iedereen. Daarom investeren wij hier fors in’, zegt Lidl-woordvoerder Christine Braun.

Sociale duurzaamheid
Ook zorgt Lidl in het gebouw voor een optimale werkomgeving. 'Bij de indeling van het gebouw staat een duurzame werkrelatie en het welzijn van de medewerkers voorop. Een uitstekende luchtkwaliteit en akoestiek, een gezond bedrijfsrestaurant en een open interieur met flexibele werkplekken zorgen voor een prettige en moderne werkomgeving,' meldt Lidl. ‘Ook voor onze medewerkers willen wij een omgeving creëren waar op een duurzame en efficiënte manier gewerkt kan worden, nu en in de toekomst’, aldus Pieter Breijs, regiodirecteur van Lidl.

Foto: Het distributiecentrum van Lidl langs de A12 in Waddinxveen (foto Bouwbedrijf Van de Ven)

Redactie Ensoc, 1-nov-16

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Meld jezelf nu aan voor de Ensoc nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws, trends en aanbiedingen.

Reacties (5)

Reageren
 • A. Dewereld
  19.11.2016 - 08:58 uur | A. Dewereld

  Beste Willem de Vries, het zou u sieren als u als onderdeel van uw commentaar zou aangeven waar de fouten zitten, of hoe de berekening dan wel zou moeten.

 • H. de Wit
  16.11.2016 - 12:07 uur | H. de Wit

  Beslist een verstandige actie van Lidl om haar nieuw distributiecentrum gelijk duurzaam aan te pakken en in te spelen op de afbouw van aardgas.
  Een kritische noot i.v.m. het stukje over 'omgeving profiteert mee' en de tekst 'Lidl plant 11 duizend bomen, struiken en planten':
  Lidl ging zich vestigen nadat de gemeente Waddinxveen had besloten dat er een westelijke ringweg (richting A12) wordt aangelegd die flink door het oostelijk deel v/h Bentwoud loopt. Niet alleen gaat daarmee een deel van de 'winst van de 11 duizend bomen' onderuit, ook is dit een stuk versnippering van een bestaand woud/natuurgebied wat niet nodig was. Een 'knip' door een stuk natuur of aangelegd woud, heeft meer nadeel dan alleen de m2 die worden bezet met asfalt. Erg jammer.
  Deze 'vlek' in het dossier betreft wellicht meer de opstelling van B&W van Waddinxveen dan alleen Lidl.

 • Willem de Vries
  08.11.2016 - 09:26 uur | Willem de Vries

  Goh, meneer Lomito, goed lezen is een kunst! Helaas beheerst u die onvoldoende, niet Ensoc, maar uzelf kunt niet overweg met de cijfers.
  Uw stellingname is wel duidelijk, maar uw verhaal klopt niet

 • P. Lomito
  01.11.2016 - 14:14 uur | P. Lomito

  Ensoc schrijft: "Het distributiecentrum in Waddinxveen gebruikt jaarlijks circa 4000 kWh, omgerekend het verbruik van 875 huishoudens." Dat is uiteraard onzin, 4000/875= 4,6 kWh per huishouden terwijl een gemiddeld huishouden terwijl normaal zo'n 3500 kWh stroom per huishouden wordt gebruikt plus nog eens 1500 m³ gas, omgerekend 13.500 kWh... In het rapport van Lidl staat: "Het totale energieverbruik van het distributiecentrum staat gelijk aan dat van 875 huishoudens,
  uitgaande van 4000 kWh per jaar." Men bedoelt dus dat het totale stroomverbruik 4.000x875= 3.500.000 kWh is, dus voor ruimteverwarming, koeling en verlichting. Per vierkante meter is dat 67 kWh/m2 per jaar. Voor een gemiddelde woning is dat zo'n 120 kWh/m², een energiezuinige woning (passiefhuis) zit echter op 45 kWh/m² per jaar (inclusief huishoudelijk stroomverbruik). Zo heel zuinig is die hal dus ook weer niet.

 • P. Lomito
  01.11.2016 - 14:00 uur | P. Lomito

  Zoals gebruikelijk ontbreekt het aan relevante cijfers zoals de meerprijs van de duurzame technieken ten opzichte van een conventioneel gebouw en hoe die meerprijs gefinancierd wordt, met name hoeveel van die duurzame investeringen betaald worden uit algemene kas via SDE+, EIA en overige fiscale voordeeltjes. Aangezien burgers/consumenten deze maatschappelijke kosten moeten dragen lijkt het mij niet meer dan terecht dat we inzicht krijgen in die kosten.

  Overigens rammelt het overige cijferwerk, hier en daar zelfs gewoon onzin (typefoutjes?).